Doporučte lamačku optických vláken

CPU

• 1 233
    • Zobrazit profil
Doporučte lamačku optických vláken
« kdy: 13. 11. 2025, 19:48:51 »
Ahoj,

jakou byste doporučili základní lámačku optických vláken SM?
Čína bude dobrá, pokud udělá svojí práci, pokud ne, budu rád za feedback.
Někdo mi říkal, že lámačka může být poměrně laciná, ale je do ní potřeba koupit opravdu kvalitní nůž.

Re:Lamačka optických vláken
« Odpověď #1 kdy: 13. 11. 2025, 20:01:48 »
Žádnou si nekupuj!!!
Když nemáš žádný rozpočet tak nikoho nemůžeš žádat o radu.
Také by jsi měl spíše říci jaké máš záměry.
Jestli si ji chceš koupit aby ses na ni mohl koukat, nebo potřebuješ vytvořit jednu nebo dvě linky, a nebo ji budeš používat dennodenně.
Cena může být od 1000 Kč do 20-30 tis. (třeba Fujikura)

Ideální je koupit to zároveň se svářečkou. A opět svářečka za 100-200 tis. je dělaná na rychlost a efektivitu, a naopak svářečka za 20 tis. je dělaná na hobby domácí používání. Ale svých prvních 2000 vláken určitě svaří v pohodě jakákoliv Čína. Stejně je to s lámačkou, a nůž je otočný (většinou asi 12 pozic).

a6b

• 184
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 13. 11. 2025, 20:05:35 »
jako si muzu pujcit sbijecku, nejde i tohle nekde pujcit?

CPU

• 1 233
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 13. 11. 2025, 20:13:42 »
Hele, chci se to naučit a svářečku žádnou kupovat nechci, chci zkusit ty gelové konektory.
Jestli to udělá třicet vláken za rok, tak si hrozně fandím, já si tyhle věci nechávám dělat. Na druhé straně, už jsem takhle čtrnáct dnů čekal na pitomá dvě vlákna a při tom čekání se mi nahromadila práce.

Re:Doporučte lamačku optických vláken
« Odpověď #4 kdy: Dnes v 01:36:31 »
Stojí 8 stovek.
Objednáš a do týdne máš.
A kdyby ti to nefungovalo tak jsi utratil 3 večeře, a nebo jednu s holkou/přítelkyní/manželkou.
Já bych nad tím nepřemýšlel, to není žádná raketová věda.

Horší je jak zjistíš alespoň útlum.
Měřák stojí cca. jeden tisíc Kč, dražší je světlo (zdroj) ty jsou od 4-6 tis.

https://allegro.cz/produkt/ftth-spojovac-f8ad36c7-93f8-40e2-beed-87beb279a159?offerId=14096307165&utm_feed=712e6653-4749-4512-b084-b6e297fc9e0b&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=CZ%3EGeneral%3EBW25%3E3P%3EPLA&ev_adgr=blackweekallesleva-3P&ev_campaign_id=23206307696&gad_source=1&gad_campaignid=23206307696&gclid=CjwKCAiAoNbIBhB5EiwAZFbYGBlnhgMXsrLw3tA1M6-kChW3-gKnQ759JwjRDsHqi82BRD-6EmcW_xoCPVEQAvD_BwE

« Odpověď #5 kdy: Dnes v 08:02:39 »
Žádnou si nekupuj!!!
Když nemáš žádný rozpočet tak nikoho nemůžeš žádat o radu.
Také by jsi měl spíše říci jaké máš záměry.

Kdybych chtěl bejt stejně milej jako ty, napíšu ti, že když neumíš česky, tak BYS radši neměl psát na veřejný stránky jako školkáč-repetent.

CPU

• 1 233
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: Dnes v 10:20:59 »

Na Allegru máš jen to, co koupíš za půlku na Alíku, to je jen laciná Čína.

Bohužel, cena není určující, tohle je prý jen přebrandovaná Čína.
https://www.abctech.cz/?cls=stoitem&stiid=43286&action=setlng&lngid=2

« Odpověď #7 kdy: Dnes v 11:15:57 »

Na Allegru máš jen to, co koupíš za půlku na Alíku, to je jen laciná Čína.

Bohužel, cena není určující, tohle je prý jen přebrandovaná Čína.
https://www.abctech.cz/?cls=stoitem&stiid=43286&action=setlng&lngid=2

je to tak, na alíku lámačky začínají na cca 15 dolarech.
problém s oficiálním prodejem je, že musíš platit dopravu nad rámec vzorku, s ohledem na rychlost dodání musíš držet skladový zásoby, vést skladový a odpadový hospodářství, potřebuješ na to lidi, musíš řešit záruku a servis, a musíš platit daně, a za zaměstnance zdrávko a sociálku. a to všechno stojí ukrutný peníze, který musíš získat od zákazníků, takže to samozřejmě nemůžeš prodávat za cenu stejnou jako na alíku.

« Odpověď #8 kdy: Dnes v 15:04:51 »
Horší je jak zjistíš alespoň útlum.
Měřák stojí cca. jeden tisíc Kč, dražší je světlo (zdroj) ty jsou od 4-6 tis.

Úplně diletantský dotaz, protože s optikou mám akorát dávnou zkušenost ze školních laboratoří, kde jsem vlákna svařovali a následně optickou trasu měřili nějakým krutopřísným OTDR měřákem za nekřesťanský peníz a tím to končilo: Třeba SFP nebo media konvertor neumí nějakou diagnostiku ve stylu OTDR, nebo alespoň ukázat sílu signálu na vstupu? Tím by se ten útlum dal změřit prakticky zadarmo, kdyby to ty aktivní prvky umožňovaly.