Ovládání počítače pouze z klávesnice

Ovládání počítače pouze z klávesnice
« kdy: 31. 01. 2026, 03:08:54 »
Na notebooku mám vypnutý trackpad. Mám sice připojenou myš, ale snažím se ovládat všechny funkce pouze z klávesnice. Používám prostředí MATE.

Kdo z vás ovládá počítač pouze z klávesnice? (Jaké prostředí používáte?)

nm

Re:Ovládání počítače pouze z klávesnice
« Odpověď #1 kdy: 31. 01. 2026, 10:13:15 »
Z klávesnice toho mohu udělat spoustu, ale spíš to beru podle toho, co je po ruce.

Prostředí mám i3 (pro Wayland: Sway). Tady lze měnit i třeba velikost dlaždic klávesnicí.

« Odpověď #2 kdy: 31. 01. 2026, 11:39:28 »
Přesně i3 a nemusíš na myš vůbec sahat. Na vše jsou, nebo se dají nastavit klávesové zkratky. Je to šílené návykové.

« Odpověď #3 kdy: 31. 01. 2026, 11:48:25 »
Kdo z vás ovládá počítač pouze z klávesnice? (Jaké prostředí používáte?)

Zrovna před vánoci jsem se rozhodl smontovat PC z doby okolo milenia, které jsem měl na garaži v krabici a nahodit DOS 6.22. Takže jsem po dlouhé době cca 30 let zase konfiguroval počítač opět bez myši jako v ranných 90.tkách. V éře GUI nepoužívat myš nedává smysl, člověk s ní prostě není tak rychlí.

« Odpověď #4 kdy: 31. 01. 2026, 14:45:28 »
V éře GUI nepoužívat myš nedává smysl, člověk s ní prostě není tak rychlí.

I bez myši můžete pracovat pomalu, když vám to tak vyhovuje.  :D

A předpokládám-li, že omylem došlo k záměně /bez/s/ (vedle jiné, nesémantické záměny):
Kdyby to GUI bylo navržené dobře, tak bych byl s klávesnicí vždycky rychlejší než s myší. Myš má oproti klávesnici výhodu vlastně jen v poměrně omezené skupině situací - tam, kde ukázat je snazší než pojmenovat. Je snazší a rychlejší zmáčknout CTRL-O, než dešifrovat a lovit miniaturní ikonku pro otevření souboru či proklikávat se menu, či zmáčnout ESC než najíždět na příslušné tlačítko či křížek. Myš nutí člověka zvednout ruku z klávesnice, uchopit myš a s ní jezdit sem a tam, což je zdlouhavé a pomalé. Ještě markantněji tato neergonomičnost vynikne při použití touchpadu a podobných prostorově omezených ukazovátek. Optimální GUI by myš mělo používat vlastně jen jako doplňkový prostředek.

Kit

• 950
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 31. 01. 2026, 18:09:29 »
Myš nepoužívám vůbec. Touchpad jen když je to nutné. Ve Vimu nemá myš moc velké uplatnění, je v něm prakticky zbytečná.

« Odpověď #6 kdy: 31. 01. 2026, 22:08:08 »
Citace
Jak to pereš?
Sorryjako, ale brouzdat webem bez myši je fakt vopruz :)

« Odpověď #7 kdy: 03. 02. 2026, 12:27:10 »
Myš - jakožto zařízení - nepoužívám vůbec. Co jde, tak jsou klávesové zkratky. Hyprland tomu dost pomáhá. Většinu věcí se snažím řešit v terminálu, kde TUIs mají dost často vim-bindings (např hjkl pro pohyb v ui). Z toho co se dost blbě dělá v terminálu je browser, hry a grafické programy. Osobně hry nehraju, grafické programy používám zřídka. Do browseru je dobré nainstalovat vimium - pak toho ještě víc ovládat klávesnicí. Ale není to 100 %. Je to jako používat vim-bindings ve vscode. Existují ale i vim-browsery. Za mě nejlepší qutebrowser - člověk si musí zvyknout (tak jaku na všechno okolo vimu), ale pak je to super (má to ale i svoje mouchy pochopitelně).

Když už musím použít myš (většinou kvůli scrolování), tak na to mám programovatelnou klávesnici, kde držím vrstvu (např klávesu h) a wsad se pohybuju myší, jinými tlačítky scroluju. Není k tomu potřeba programovatelná klávesnice: https://github.com/jtroo/kanata je super software na přemapování (něco jako autohotkeys na wins) - za mě vždy bez problému na linuxu a windowds.

« Odpověď #8 kdy: 03. 02. 2026, 18:42:35 »
Tak to vypadá, že jsem konečně přišel na to, co znamená "skibidi".

« Odpověď #9 kdy: Dnes v 08:06:23 »

Když už musím použít myš (většinou kvůli scrolování), tak na to mám programovatelnou klávesnici, kde držím vrstvu (např klávesu h) a wsad se pohybuju myší, jinými tlačítky scroluju. Není k tomu potřeba programovatelná klávesnice: https://github.com/jtroo/kanata je super software na přemapování (něco jako autohotkeys na wins) - za mě vždy bez problému na linuxu a windowds.
Misto premapovani mysi na klavesnici zkus "targeting" pomoci klavesnice. Chvili jsem to zkousel a je to prekvapive efektivni.

https://github.com/moverest/wl-kbptr

« Odpověď #10 kdy: Dnes v 09:16:09 »
Optimální GUI by myš mělo používat vlastně jen jako doplňkový prostředek.

Dovolím si nesúhlasiť, optimálne GUI by práve nepoužívalo vôbec klávesnicu.  Ak je nutné naviac používať klávesové skratky, to je indikátor, že návrhár odviedol zlú robotu. Všetky potrebné funkcie by mali byť vidieť, alebo aspoň byť dostupné z kontextového menu.  Chápem, že niekto preferuje ovládanie len klávesnicou, ale je to skôr Anti-GUI a anachronizmus, ktoré je voľbou používateľa.