trubky na protahovani a s vlaknem uvnitr pro dalsi tahani.
Díyk za tip, ale půjdu metalikou. Prosím, jaké vlákno dávat dovnitř?
Tu bolo myslene vlakno napr. ako snura na pradlo prip. tenke ocelove lanko - ked natiahnes husi krk s nim, aby si v pripade potreby vedel na jeden koniec priviazat dodatocny UTP kabel a tahanim za druhy koniec snury ho prevliect husim krkom.
Nejdůležitější je vodiče řádně označit...
Co myslíš řádným označením? Přiznám se, že nevím, jak to označit správně (nebo nesprávně)
Spravne oznacenie je take, ako si ho vymyslis sam tak, aby bolo zrozumitelne. Daju sa kupit samolepiace znacky prip. da sa priamo pisat na kable vhodnou fixou. Treba oznacit oba konce plus ak ide kabel niekde priechodkou-krabickou tak aj v nej. Zoznam kablov v papierovej forme, idealne aj s mapou, si niekde vhodne uloz
Já bych doporučil metalickou kabeláž....
Peníze mě nakonec budou tlačit, takže bych se potřeboval držet rozumně při zemi. Viděl bych to na max Cat6e.
Nenašla by se tu nějaká dobrá duše, která by mi poradila, kde a jak mít krabičky a kde mít případně jaký husí krk? TAdy je plánek budoucího domu... https://imgur.com/a/WkQJtua
Já se přiznám, že sítím vůbec nerozumím, bude mi to všechno dělat firma. Rád bych ale využil vašich zkušeností, aby se mě pak nesnažili někde opít rohlíkem a navrhovat/realizovat nesmysly. Díky moc!
Nieco som nakreslil ale moze to byt uplne zle.
Kedze mas dom normalnej velkosti a nie zamok, kabel typu 6/6e je uplne v pohode, v pripade nudze posluzi aj 5e, ak sa da vymenit a nebude napevno. Podstatnejsie info ako typ kabla (ak to nebude secondhand 25 rokov stary) je tvoja predstava, kde chces mat switch/router. Je dobre mat ho centralne, aby kable sli hviezdicovo po celom dome, ale zaroven dostupne, ak potrebujes do toho mieste dotiahnut linku zvonku od providera DSL/FTTH alebo zo strechy ak planujes wireless antenu.
V mojom nakrese predpokladam, ze tento centralny bod bude v technickej miestnosti. Nakreslil som uplne minimum kablov - len tam, kde mas v plane TV a PC. Husie krky mozes tahat u podlahy alebo u stropu, pripadne v podhladoch. Dolezite je aby tam bolo co najmenej ohybov a ak su, tak aby tam bol aj nejaky obluk a nie pravouhly zlom. Toto si musis na stavbe sam kontrolovat, ked to bude zamurovane, tak na to prides az ked sa tam budes pokusat nieco natiahnuta a nepojde to.
Drzim palce