Jak jistě víte, dnes jede procesní řízení (btw procesní řízení požadujou i normy ISO řady 9000). Takže je důležité mít správně nastavené procesy. Toho můžete dosáhnout selským rozumem, vyzobat si z metodik co považujete za užitečné, nebo se pokusit dopuntíku implementovat nějakou metodiku. Knih na tohle téma je spousta např.:
O ISO radsi nemluv ... dycky se valim smichem, kdyz mi nekdo zacne vykladad ISO ... a jak to zvedne efektivitu a kdesi cosi ... stejne jako lecjakou firmu spolehlive polozi SAP, tak ISO na tom neni o moc hur. Zazil sem temer na vlastni kuzi ... (firma neprezila).
A samo, vetsi projekt je treba nejak "rozumne" ridit, potiz je, ze na to by tam musel byt nekdo, kdo tomu rozumi. Moh bych celkem dlouho (klidne i desitky stranek textu) sepisovat, jak taky muze takovy "IS" vypadat ... a vypadaji tak prakticky vsechny ... jmenuj a prinesu nejaky zazitek ...
Od takovych veci, jako nekonzistentne se chovajici GUI (nekde je tisk na F5 jinde na F8) pres neschopnost zajistit unikatni cislo (nejen) faktury ... k trebas pristupu k API, kde ti ho zmenej pod rukama, protoze dojdou k tomu ze "neco je spatne" ... a pak sou strasne prekvapeny, ze to APi taky nekdo trebas pouziva, a samo mu ta napojena aplikace prestane fungovat ... (a teprv kdyz na ne sproste rves a posilas na ne pravniky s tim, ze si ty miliony za prepis zaplatej, tak jim dojde, ze by to chtelo udelat prepinac verze s defaultne starym chovanim...)
Takze ja si nedelam vubec zadny iluze jak ten vyvoj vetsich projektu probiha, ja to totiz vim ... je tam hromada prasat, ktery mastej kod aniz by o tom premejslely a drtiva vetsina z nich ma problem napsat i fungujici cyklus (zcela na vlastni voci sem videl, jak vyvojar dava do kodu cca 10x totez cpy& paste, protoze to neumi/je linej/ jinak ...).
Samo, nekolikrat (tak 20x min) sem zazil, ze mi byla poslana modifikovana verze appky, ktera neumela to, co predchozi verze ... protoze dotycnej menil starou verzi kodu ... a ani JEDNOU se mi nestalo, ze by neco proste prislo a fungovalo to.
Kazdou verzi ISka pak nasazujem s minimalne 1/4 rocnim zpozdenim, a pokud nemusime tak vubec ne ... nebot cekame, az jini nebozaci odhali alespon ty zasadni chyby. Takova klasika je, ze s kazdou verzi nekomu zmizi nejaka ta prava ... takze trebas ucetni najednou nejde uctovat ...