Nevim, jestli spamovat vlakno o necem uplne jinem, ale kdyz uz jste s tim zacali... A koneckoncu je to mistni kolorit, tak snad v poho
Pochopení FP do hloubky vyžaduje detailní znalost teorie kategorií. [...] Ovšem ne každý to potřebuje, takže se není o čem hádat.
To tvrzeni mi prijde vylozene zhoubne. Protoze uplne zbytecne od FP odrazuje lidi, kteri ho ani nezkusili, popr. ty, kdo ho zkusili a po prvnim zamotani se rychle skoncili, utvrdi v tom, ze udelali dobre. A pritom je dost zavadejici, kdyz uz nechci rict vylozene nepravdive.
V "pragmatickych" FP jazycich, kde jsou povolene side effects (vychazejici ze Standard ML nebo Lispu), je TK vicemene uplne nadbytecna. V pure jazycich typu Haskell se muze hodit na to, ze se na ty konstrukce v jazyce muzu podivat z obecnejsiho pohledu, z jineho uhlu, pochopit, proc je to udelane tak, jak je to udelane. Muze mi to dodat nejaky nadhled apod., ale k praktickemu, skutecnemu, programovani to neni potreba
vubec. Uplne bohate staci se naucit to, co v tom jazyce je: ze Functor je typeclass s nejakymi funkcemi a ma splnovat nejake axiomy. Proc, to mi muze byt z praktickeho hlediska uplne putna. Pro nekoho je zabava to zjistit a rozsirit si obzory, ale potreba to neni.
Tak zbytecne nestras lidi!
P.S. pokud by nekdo jo chtel, urcite by pomoci TK slo popsat i OOP - a tvrzeni "k programovani v OOP musite znat TK" by se pak ukazalo ve sve nahote