Opakovaně tu zaznělo, že OSX má lepší správu paměti než linux. Google mi nenabídl žádné bližší informace, v čem to zcela konkrétně technicky spočívá. Umí někdo tohle upřesnit? Nebo je to třeba jen o swapování na velice rychlé interní SSD, zatímco v linuxu mají daní uživatelé nějaké obyč SATA SSD s desetinovou rychlostí?
Osobně s tím nemám žádnou zkušenost, na pracovních linuxech mám/jsem měl vždy RAM spoustu, takže jsem to nemusel nikdy řešit.
Tak je to samozrejme blabol, ktery zerou jenom Svedci jablkovi.
Marketing Applu je proste dokonovaly, ze dokaze presvedcit i lidi, co se zivi IT (predpokladam na tomto serveru), aby to pozrali.
Vec je pomerne jednoducha, aplikace pozada OS o alokaci pameti a OS ji prideli. Pri nedostatku RAM OS zacne odsouvat malo pouzivane pametove stranky na SWAP, to je cele, na tom neni co vymyslet.
Takze chrome se spustenou zravou SPA javascript aplikaci bude zrat uplne stejne na woknech, linuxu i macos.
Jedine, cim se macos lisi od woken a linuxu, ze ma ze zoufalstvi ma onech 8GB (v realu 6GB, protoze sdilena videoram) pleckach zapnutou kompresi RAM. Je to obdobne udelatko ze zoufalstvi, jako kdyz jsme v devadesatkach pouzivali "RAM doubler" v dobach, kdy 1MB RAM stal 1000Kc pri prumerne mzde 12000Kc. Na Linuxu je obdobou "zram" a "zswap", na beznem PC to ale nikdo samozrejme nepouziva a bezne distro to nema zapnute.
Pamet je smesne levna. 32GB DDR4 do NTB stoji 1800Kc, v mem Lenovo P15gen2, mam 128GB RAM (4x32), cenikova cela u Alzaka je 4*1800= 7200Kc. A jak se divam na ceny u alzaka Mac Air 8GB stoji 32 klacku, verze 16GB (+komickych 256GB SSD navrch v cene par stovek) stoji 44 klacku. Takze za 8GB RAM navrch 12 litru...
Popravde 8G napajene RAM a 256GB napajene storage ma muj telefon Xiaomi Mi10T, koupeny nekdy davno za kovidu za desitku, Apple M2 je asi 2x vykonnejsi nez Snapdragon 860, tim rozdily konci.