(Android) aplikace, která naučí dítě číst anglicky (rozumět a mluvit již umí)

Dcera 8 let rozumí anglicky mluvenému slovu, ale neumí číst.  Snažím se najít nějakou vhodnou aplikace na google play, ale google mi tam podsouvá nekvalitní drahé aplikace. Obecně najít kvalitní vzdělávací aplikace se zdá být problém.

Pokud by to někoho zajímalo, tak dcera se naučila anglicky v podstatě z větší míry sama. Začalo to sledováním youtube ve dvou letech, kdy google začal podstrkávat anglický obsah pro nejmenší. Pak přešla na sledování pohádek jako Pepa Pig v angličtině. A do dnes se dívá na pohádky a filmy, které mají jako originální jazyk angličtinu v angličtině. Ještě ve třech letech uměla anglicky podobně dobře jako česky, nyní umí česky samozřejmě lépe. Občas jsem s ní mluvil anglicky při koupání, nebo četl anglické pohádky či knížky.  Nyní čte sama, ale česky. Má přečtenu velkou část místní knihovny. Ale v angličtině zatím číst neumí, neb naučit se číst v angličtině je těžší.
Jinak pro zajímavost. Má ještě dva mladší sourozence a ty se skoro vůbec nechytli. Mohu teď rozvíjet různé teorie proč je tomu tak.

Zatím jsme narazil na dvě aplikace, které asi stojí za zmínku. Jedna je "duo ABC" od duolinga. A druhá "ABC spelling".
Obě ale předpokládají, že dotyčný neumí číst vůbec v žádném jazyku a nezná písmenka. Takže jsou některé úkoly nesmyslně jednoduché. Člověk musí být trochu trpělivý, aby s dostal k něčemu zajímavějšímu.

Spousta aplikací po registraci jen přehraje nějakou upoutávku a pak chce hned zadat číslo kreditky, nebo udělat registraci, bez toho aby nechali něco vyzkoušet. Předpokládám že minimálně část takových aplikací bude vyloženě podvodná. Zvlášť pokud se třeba 5 minut vyptává na vaše dítě a pak chce kreditku. Vždy dám pak špatné hodnocení za tohle chování a odinstaluji. Pokud chce někdo platit, musí být schopen předvést ukázku zdarma bez zbytečného zdržování!

Jinak jsme začali společně číst dětské knížky v Angličtině. Tedy čte to ona a já opravuji a doplňuji. Pro začátek s obrázky, kde není moc textu. Překvapivě většinu slov zvládne přečíst nebo odhadnout už nyní. Ale občas musím opravovat, nebo něco přečíst já. Občas také můžeme probrat význam slova. Takže úplně zadarmo to nebude, ale přečíst jednu pohádku denně dá pořád méně práce než ji vodit na nějaký kurz Angličtiny, kde by ji byli schopni učit látku na půl roku (podle naší zkušenosti) třeba 5 let. Připadá mi, že oni na těch kurzech záměrně nechtějí anglicky naučit za dva roky, protože by pak neměli co dělat. A takhle mají zákazníky třeba na 10 let a vytáhnou z lidí mnohem více peněz.
Jsme takto zkoušeli Helen Doron. Tam odmítali dceru zařadit do nějaké pokročilejší skupiny. (tehdy ještě byla předškolák) Nabízeli i nějaké aplikace, ale aplikace na rok měla dcera zhlédnuté za půl dne. Hodina sice relativně dobrá, ale neměli zjevně zájem naučit víc nějakým podpůrným programem - např. doporučováním vhodných domácích úkolů dalších aplikací a pohádek, zjevně aby měli klienty na delší dobu. Jsme to po roce ukončili.

Jedna aplikace, která možná stojí za to koupi se jmenuje "Read with Phonetics". Vypadá, že je určena pro cizince, kteří už písmenka znají. Ukázky má zdarma bez registrace. Vypadá to, že zjevně to slovo Phonetics je správné klíčové slovo k hledání aplikací určených pro cizince, kteří se chtění naučit číst Anglicky, ale písmenka už znají.

Podle mne naučit dítě anglicky je hrozně snadné, jde to skoro samo. Ale musí dostat ty správné podněty ve správném věku. Některé dítě je schopné se zaseknout a další jazyk odmítnout a následně systematicky ignorovat. To se stalo u její mladší sestry.  Pak sledování pohádek v jiném jazyce nepomáhá, protože to co slyší záměrně ignoruje. Ale pokud si na druhý jazyk zvyká od dvou let, nemělo by se to stát a lze se naučit anglicky téměř bez práce.