Jak se naučit základy programování na VŠ?

Jak se naučit základy programování na VŠ?
« kdy: 15. 02. 2026, 12:29:41 »
Dobrý večer, chtěl bych se vás zeptat konkrétně okolo základů programování.

Jsem v 1. ročníku na VŠ a jako předmět v LS máme Algoritmizace a základy programování, bohužel tento předmět je jeden z mála, kde se dost vyhazuje, ale máme ho jen v tomto semestru, poté už v dalších ročnících nebudeme mít další podobné předměty okolo informatiky. Chtěl bych se zeptat, zda máte někdo zkušenosti s algoritmizací, pokud jste tím byly úplně nepolíbeny, popřípadě neměli jste moc velké logické myšlení? Co vám nejrychleji pomohlo se toto našrotit?

Děkuji

Toto jsou témata v osnově:

Základní datové typy, deklarace proměnné, základní operace s čísly, vstupy a výstupy dat. Použití nástrojů umělé inteligence při programování.
Operátory a výrazy, logický datový typ, příkaz if a blok. Algoritmy s větvením.
Metody pro matematické operace. Algoritmy s větvením.
Příkaz cyklu while a do. Algoritmy s cykly bez použití polí.
Příkaz cyklu for, příkazy skoku. Algoritmy s cykly bez použití polí.
Datový typ pole. Jednorozměrné pole. Konverze mezi datovými typy. Algoritmy na jednorozměrném poli.
Datový typ char a string. Operace s řetězci znaků. Ladění programu. Algoritmy na jednorozměrném poli.
Vícerozměrné pole. Algoritmy pro práci s maticemi.
Algoritmy pro práci s maticemi.
Metody - deklarace statické metody, parametry, volání, příkaz return.
Algoritmy s použitím podprogramů. Ladění programu s podprogramy.
Řadící a vyhledávací algoritmy.

RDa

• 3 208
    • Zobrazit profil
Re:Jak se naučit základy programování na VŠ?
« Odpověď #1 kdy: 15. 02. 2026, 13:31:50 »
Na jaky to je skole?

Asi bych zjistil, v jakem jazyce se resi prakticka cast (aby jsi netristil sily a nesel proti "vudci") - a pak si nasel kamarada, ktery to s tebou projde nejak predem, abys treba uz na prednasce vedel ktera bije a jen si utridil zakladni znalost do formatu jakym se to bere na dane skole/predmetu.

Tu umelou inteligenci bych z toho vynechal, to je kontraproduktivni v teto fazi.

Naopak mi tam chybi napr - rekurze!

« Odpověď #2 kdy: 15. 02. 2026, 14:05:05 »
Ekonomka? ;D

Pokud si nechceš nebo neumíš vygooglit skripta na netu, a něco použitelného najdeš na stránkách každé lepší střední školy nebo učitele, který stojí za řeč, opatři si tuhle učebnici:
https://ucebnice.heureka.cz/algoritmizace-ing-jana-psencikova/#prehled/

Většinu uvedených témat v ní najdeš a ten zbytek, který smrdí Javou a Artificiální Imbecilitou, potom můžeš nakoukat na YouTube.

mhepp

• 205
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 15. 02. 2026, 15:04:10 »
Hlavně to chce nějakou praxi. Vezmi si nějaké jednoduché úkoly a ty si naprogramuj
 - základní kalkulačka
 - vyhledávání maxima/minima v poli
 - házecí kostka pro hry (čtyřstěnná až kdovíjaká, házení pomocí dvou kostek...)
 - hlídání spotřeby auta (vložíš stav tacho a kolik jsi tankoval, ukládá si to do souboru a počítá nad tím)

Máš-li alespoň nějaké základy jak algoritmizace funguje - logika, větvení, smyčky, podprogramy - pak přemýšlej nad algoritmizací běžných úloh v životě - nemusíš v konkrétním jazyce, ale obecně. Například jak přejít silnici:

Vidíš přechod pro chodce?
  - ano - jdi k němu.
     - je se semaforem?
        - ano - ...
        - ne - rozhlédni se
            - je volno?
               ...
  - ne - riskni to a nenech se zajet autem.

Potom můžeš tyto postupy formalizovat do programovacího jazyka.

« Odpověď #4 kdy: 15. 02. 2026, 15:51:52 »
Dám taky radu. Při učení je důležité vědět na co mi to bude. Sice jsem na VŠ měl už nějaké základy díky koníčkům (dělal jsem webovky, pak jsem je vylepšoval o návštěvní knihu apod.., na střední jsme programovali jednoduché aplikace - kalkulačka apod. ve výpočetce atd..), ale reálnou užitnou hodnotu pro to jsem našel až když jsem si zkoušel programovat numerické metody do matiky. Pak byl skok k tomu, že jsem začal dělat zpracování laborek v MATLAB (který jsem kvůli častému vyplýtvání licencí změnil za OCTAVE), jednak se člověk tím sám něco naučí, neboť když ten program zpracovává, tak si dost musí nastudovat, a navíc jen tupě nebere od spolužáků, "zaručeně funkční excell", kterej to spočítá a má pak bez práce odškrtnuto. Dost mi to pomohlo a člověk zjistí, že je to dobrý umět.

a6b

• 230
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 15. 02. 2026, 18:01:08 »
dcera je na jazykovem gymplu a studuje anglictinu a francouzstinu a taky maji na stredni skole predmet algoritmizace.
ucitel se snazi do nich dostat zaklady pythonu, ale dcera je dost rezistentni a nechce se ji to ucit, tak se ji to snazim
vysvetlovat, ze kdyz se uci jazyky, ze tohle je taky jazyk :-)

Mudvy

• 104
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 15. 02. 2026, 18:42:01 »
Já bych doporučil si to procvičovat na psaní jednoduchých her v konzoli. Například napsat si jednoduchou hru miny kterou budu vykreslovat v konzoli, nebo game of life. Tam se tohle všechno dá krásně procvičovat a zůstane vám to už pak v hlavě napořád. Rozhodně nepoužívat umělou inteligenci a když už tak jí hodit svůj kód aby mi pomohla najít chyby.

Já jsem si takhle dělal miny v C++. Sice jsem je nikdy nedodělal ale to nebylo důležitý. Předmět jsem dal a bavilo mě to víc jak číst knížky / scripta.

qelurg

• 399
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 15. 02. 2026, 20:28:42 »
Začni programovat a ono to přijde.

Kit

• 963
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 15. 02. 2026, 21:18:48 »
dcera je na jazykovem gymplu a studuje anglictinu a francouzstinu a taky maji na stredni skole predmet algoritmizace.
ucitel se snazi do nich dostat zaklady pythonu, ale dcera je dost rezistentni a nechce se ji to ucit, tak se ji to snazim
vysvetlovat, ze kdyz se uci jazyky, ze tohle je taky jazyk :-)

Možná by se jí líbil COBOL :-)

mmcc

« Odpověď #9 kdy: 15. 02. 2026, 22:55:15 »
Ako uz bolo vyssie spomenute, vediet rozmyslat algoritmicky. Npr. Kavovar.
Hned po po zapnuti.
1. Ked je dostatok vody v zasobniku pokracuj na riadok 2, ked nieje, zapni cervenu kontrolku malo vody.
2. v slucke caka na stlacenie tlacidla co ma varit.
Po stlaceni tlacidla sa slucka ukonci, program pokracuje dalej, "riadok po riadku"..
3. zapne zohrievanie vody
4. v slucke bude koktrolovat teplotu vody, ak teplota vody dosiahla nastavenu teplotu, zapne sa cerpadlo, pocka npr 10sec, vypne cerpadlo, slucka sa ukonci
5. kavovar sa vypne.
atd...
Potom je to uz iba o nauceni sa syntax a specifika konkretneho prog. jazyka.
Navodov, kurzov je na youtube neurekom. Ale vyzaduje si to cas a hlavne realne skusat priklady z kurzov aj domace ulohy.

_Jenda

• 1 657
    • Zobrazit profil
    • https://jenda.hrach.eu/
« Odpověď #10 kdy: Dnes v 00:12:21 »
Přijde mi, že tu spousta lidí napsalo jeden random příklad, ale mnohem užitečnější by bylo vypsat seznam zdrojů, kam se na ty příklady třeba jako chodí. Ideálně třeba i s vysvětlením jak se to mělo řešit, když to člověku nejde.

Takže: https://adventofcode.com/, https://ksp.mff.cuni.cz/z/ - úlohy, komentovaná řešení, a hromada textů okolo (https://ksp.mff.cuni.cz/encyklopedie/)