Ne, PIM opravdu nemá smysl. Ten přichází v úvahu, kdy mám víc routerů, smyčky, ...
Tady by se hodil ekvivalent toho smcroute, který v ROSu není. Pokud se použije novější verze smcroue. Staré byly nepříjemné v tom, že se muselo konfigruvoat [(zdrojová IP adresa, mcast adresa), in_iface->out_ifaces], takže pokud má v těch dvou VLANách masku /24, tak cca 500 záznamů. V nových už jde napsat s maskou a je to na 2 záznamy. Jinak první došlý mcast paket udělá smyčku a pak jen power off (to bylo při konfiguraci [(*, mcast adresa), in_iface->out_ifaces]). Ale tady půjde i o to, zda ten multicast socket na routeru má nastaveno, že přijme zpět loopbackově to, co sám vyšle.
Ta IGMP proxina je ohejbák, umí předávat multicast jen z jednoho iface (který je definován jako upstream) na X dalších. Jakmile by bylo zadání, že mám vlan_dmz0 s tiskárnou a vlan_lan + vlan_guest, tak už smůla. Respektive v tom případě by jako upstrem musela být ta vlan_dmz0 a doufat, že tiskárna dost často sama posílá advertise, aby ji klienti uviděli. Ale bude to celé o tom, zda klient nebo tiskárna akceptuje, když zdrojová adresa multicastu leží mimo lokální LAN segment. Mám doma Brothera a dle pokusu, tak naprosto ignoruje, pokud neopovídá zdrojová adresa lokální LAN (odpovídá jen na search z AutoIP 169.254... a lokální LAN segment).