Vlastnosti macOS pro linuxáka

Re:Vlastnosti macOS pro linuxáka
« Odpověď #15 kdy: 04. 11. 2025, 22:19:55 »
  • Je tvůj čas levný, máš starý thinkpad z čtvrté ruky a chceš si kompilovat jádro? -> Linux
  • Nevadí ti, jak se chová MS a chceš, aby i Franta z hospody věděl, na co kliknout? -> Windows
  • Nesplňuješ 1 a 2? -> Mac

Použitelné macOS samozřejmě je, ale má to hrozné manýry a zbytečné nelogické odlišnosti. Trávit s nimi čas je hodně neproduktivní. 
Já mám zánovní Lenovo Yoga jako notebook. A mini počítač ASUS o velikosti dvou dlaní s notebookovým procesorem AMD a dvěma monitory jeden 4K  rozlišení a druhý 3K a s hardware není vůbec žádný problém a funguje to naprosto svižně a tiše a spotřebu to má něco mezi 10-30W + monitory. Na obou mám Debian.

Jen výjimečně pracuji s něčím jiným než webovým prohlížečem, konzolí, mailovým klientem a Telegram a Wahtsapp klientem. Vše totiž ladím přímo na serverech. Přesto  mám oken otevřených hodně. Přechod na MacOS by byla pro mne ztráta času.

GTK vypadá hrozně, ale asi to má více vývojářů v USA  a tak se to prosazuje na úkor lepšího KDE. Stejně ale používám i3wm. To lze používat společně s KDE. Tedy kombinuje to uživatelskou přívětivost KDE s flexibilitou i3 okenního manažera, což je ideál i pro začátečníka. Nerozumím tomu, proč to nepoužívá více lidí, protože výhody to má z obou světů. Nevýhoda je jen to že to nejede s waylandem ke kterému se netlačím.

a6b

• 172
    • Zobrazit profil
« Odpověď #16 kdy: 04. 11. 2025, 22:30:40 »
diky za nazory.

jak se znam asi bych si zvykl a krome toho unixu v mac os bych si chtel hrat i s ai a xcode.
rozdily bsd nebo gnu mi nevadi.

RDa

• 3 122
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 04. 11. 2025, 22:37:28 »
jak se znam asi bych si zvykl a krome toho unixu v mac os bych si chtel hrat i s ai a xcode.

Pokud mas 200-400 tis na nejakou vyssi konfiguraci kvuli 128G+ RAM, budiz.. jinak na AI je to nepouzitelny, protoze to nema podporu pro profesionalni grafiky.

AI samozrejme na tom bezi, jakozto na kazdem dnesnim koncovem zarizeni (NPU je soucasti zakladni vybavy), ale pro AI vyvoj ty bezne spotrebni konfigurace fakt nejsou.

a6b

• 172
    • Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 04. 11. 2025, 22:44:31 »

Pokud mas 200-400 tis na nejakou vyssi konfiguraci kvuli 128G+ RAM, budiz.. jinak na AI je to nepouzitelny, protoze to nema podporu pro profesionalni grafiky.

AI samozrejme na tom bezi, jakozto na kazdem dnesnim koncovem zarizeni (NPU je soucasti zakladni vybavy), ale pro AI vyvoj ty bezne spotrebni konfigurace fakt nejsou.

no myslel jsem samozrejme inference, nikoliv trenovani llm :-)

« Odpověď #19 kdy: Dnes v 07:20:27 »
Zdravím,

mohu nabídnout pohled někoho, kdo na Lunuxu fungoval 20+ let pak přešel na macOS a používám ho na práci 2,5 roku. Mám MacBook Pro M2 Max, 32GB RAM a 1TB SSD. Disk stačí, RAM bych snesl klidně větší.

Na jinou klávesnici jsem si zvykl docela rychle. Trvalo mi to možná den? Ani nevím. Úplně super mi přijde použití Cmd+C/V na copy/paste. Dost úleva proti lámání si prstů s CTRL+Shift+C/V. 

Co mne vadí je použití utilit ze světa BSD, pak case insensitive filesystem. Neměl jsem odvahu to předělat. Až si někdy za X let budu pořizovat nový stroj, case sensitive filesystem si nastavím. Občas kvůli tomu musím dělat skopičiny, naštěstí je to párkrát za rok, takže to přežiju.

Take mám nainstalováno spoustu věcí pomocí Homebrew, než něj by to asi nešlo, pak nastaveny nějaké vlastní klávesové zkratky a různé vychytávky jako je vysouvací terminál tak, jak jsem byl zvyklý na Linuxu.

Co se týká používání systému, zvykl jsem si. Nic mi vlastně nechybí, provázání se systémem je návykové - příjem hovorů na počítači, SMS mohu napsat na normální klávesnici, sdílená schránka, AirDrop, systém se zeptá, jestli může nainstalovat update přes noc, ráno přijdu k počítači a ani nepoznám, že se stal nějaký restart. Všechno funguje jak má, úplně odpadlo takové se hrabání v systému protože něco přestalo fungovat, nebo protože po instalaci systému jede větrák na GPU furt a z toho zvuku by mě kleplo. Nesnáším hučení větráků a s Macbookem si klid užijete. Air větrák ani nemá, moje Pro je občas pustí tak, že je slyším. Když jsem měl nainstalovanou utilitu na monitoring, puštěné větráky jsem poznal pouze podle ní, jinak jsem nic neslyšel.

Touchpad je snad ta nejlepší věc na světě. Přesný, krásně funguje, myš nosit nemusím.

Také zkouším vývoj pro macOS/iOS pomocí Xcode, ale zatím v tom docela plavu, není moc energie věnovat se tomu více.

Jsem vývojář v PHP (hlavně v Symfony), dělám vše od API až po "normální" weby a webové aplikace. Také se hrabu v JavaScriptu, občas Pythonu, prakticky na vše používám Docker, hrabu se v Kubernetes, Gitlab CI/CD, na serverech. Jako hobby se občas snažím o nějaký embedded vývoj, ale jen drobnosti.

Na Linuxu take občas dělám vývoj své desktop aplikace, ale už nemám moc energii.

Kdyby cokoliv, klidně se ptejte. Každý systém má něco. Dost bojuji s Windows, mám rád Linux, ale pracuji na macOS.

Zopper

• 942
    • Zobrazit profil
« Odpověď #20 kdy: Dnes v 08:43:17 »
Použitelné macOS samozřejmě je, ale má to hrozné manýry a zbytečné nelogické odlišnosti. Trávit s nimi čas je hodně neproduktivní. 
...
Tedy kombinuje to uživatelskou přívětivost KDE s flexibilitou i3 okenního manažera, což je ideál i pro začátečníka. Nerozumím tomu, proč to nepoužívá více lidí, protože výhody to má z obou světů. Nevýhoda je jen to že to nejede s waylandem ke kterému se netlačím.
Mě zas po těch letech primární práce s Macem přijde, že nelogicky to mají ostatní. Což je to, co jsem už napsal - ani jedno není špatně nebo správně, je to hlavně zvyk. Ale jestli trávíš čas laděním si i3, tak chápu, že Mac pro tebe nebude. Zkusil to i3 kdysi, a teď od techniky chci, aby fungovala co nejvíc out of box. Je mi dost jedno jak, hlavně, že já nemusím trávit měsíc laděním si jednoho malého detailu přesně na míru, kterých je tam milion. Což není špatně, jen to znamená, že co je pro mě výhoda, je pro tebe nevýhoda.

Jo a ty přechody mezi technologiema - init vs systemd, xorg vs wayland, ty jsou součástí problémů Linuxu a slovy z Živě, "jednou z kotev, co ho táhnou ke dnu". :D Každý pes jiná ves, každá distribuce to má jinak, a člověk musí lozit pod ostnatým drátem a plazit se zákopy, aby mu to fungovalo. (čti: Nová Fedora už vůbec nemá Xorg, ale Steam s Waylandem vůbec nepočítá, a jeho streamovací funkce v něm funguje tak nějak napůl, takže se to musí obcházet použitím Moonlight/Sunshine pro stream. Ale to má zas tendenci ten Steam rozbít jinak a není to v oficiálním repozitáři. Urghhhh.)

každý systém má svoje "quirks", ale snáď mi nechceš povedať že sa dá pochopiť UX kde kliknutie na jedno a to isté tlačítko robí 3 rozdielne veci v 3 rozdielnych aplikáciách (napr. maximalizovanie).
...
vyhodnocujem po roku aj pol utrpenia, stále nadávam aj na úplne najprimitívnejšie veci v systéme.
Akorát že to, co popisuješ (což ani není tlačítko, ale poklikání na záhlaví) není "maximalizovat" (fill v řeči MacOS) ale jen "zvětšit" (zoom). A tam si pak aplikace říká, jak. Chápu, proč tě to mate, taky bych ocenil jiné výchozí chování, ale je to prostě jiný přístup/funkce. Dá se změnit na to, co čekáš: Settings > Desktop & Dock > Dock > Double click [zoom, fill, minimize, do nothing], a asi budeš chtít i vypnout Tiled windows have margins o kus níž ve Window sekci.

Takže s tím "zajetý ve svých kolejích a neví, jak si to přizpůsobit" jsem se trefil, co? :-)