Win10 chyba po výměně disku

Re:Win10 chyba po výměně disku
« Odpověď #30 kdy: 12. 12. 2024, 22:36:39 »
Ty jsi firemní správce?

Hezky ses vypovídal. Tak si napočítej do deseti a přečti si můj dotaz na začátku  ::)

A propos, pokud žiješ v nějakém paralelním vesmíru, kde každý BFU poučený, svědomitě zálohuje a každá s.r.o. má firemního správce IT, tak klidně sni dál, ale takto to opravdu nefunguje.
PMD85 -> Didaktik Gama -> PC XT -> ... x86/x51/ARM
Basic -> Turbo Pascal -> C++ -> Turbo ASM -> C# -> PHP -> Bash -> Go :-)

jjrsk

• 580
    • Zobrazit profil
« Odpověď #31 kdy: 12. 12. 2024, 22:44:39 »
Ty jsi firemní správce?
....
Kliiid ... to je tady normalka, zejtra du sousedovi operovat 3tej bypas ... nasel sem si video na yt, tak to podle toho zmaknu. A kdyby neco neslo, hodim sem dotaz.

... za toto klidně toho tvého známého mohou vyrazit....
Treba je to majitel firmy zejo ... a kdyz nahodou ne, je to jen nekolik trestnych cinu na tema neopravneny zasah do zarizeni/nosice dat/...

Apropos, nechat widle neco "opravovat" na disku === 100% to dojebat. Naprosto vzdy a se 100% uspesnosti.

A klonovat widle? Na nvme pro kterej nemaj driver? lol ...

« Odpověď #32 kdy: 12. 12. 2024, 23:21:07 »
Citace
A klonovat widle? Na nvme pro kterej nemaj driver? lol ...

Též nerozumím nenávisti k SATA ssd  které jsou kompatibilní skoro se vším. Přitom na obyčejnou pracovní stanici je to skvělá volba.

Hlavně zatím každé PC má více než jeden SATA konektor (i hodně starých noťasů má možnost druhého disku třeba odstraněním mechaniky), takže klonování z disku A přímo na B bez nutnosti externího disku (dvojité kopírování) vše zjednodušuje a vzhledem k limitu rychlosti 300-500MB i zrychluje.

jjrsk

• 580
    • Zobrazit profil
« Odpověď #33 kdy: Dnes v 08:48:30 »
S nvme je to tak, ze doporucuju kazdymu si na tom rozjet w7, aby mel predstavu, co je treba proto, aby to fungovalo (narozdil od sata/sas).

Muzes narazit zhruba na nasledujici aspekty. Jednak z toho nemusi umet MB nabootovat. Dalsi vec je ta, ze win potrebujou ovladac pro NVME jako takovy ... ale to nestaci, potrebujou jeste ovladac pro to konkretni ssd konkretniho vyrobce.

Mno a tim se dostavame k tomu, ze setrvale dlouhodoba vlastnost win je ta, ze je nejde obecne prenys na jiny HW (coz je presne to, oc se tazatel snazi). Jo, nekdy to prezijou, ale to jsou spis vyjimky.

Velmi teoreticky by pomoho ten system pred prenosem zresetovat do poinstalacniho stavu (pred prvnim rebootem), coz se sice udela da, ale je to taky takovej hod minci. Mnohem jednodussi je proste nainstalovat novej system ... a prestrkat do nej data.

A rozhodne je uzasny, kdyz takovou akci podnika naostro nekdo, kdo to vzivote nedelal.

Apropos, pokud nekdo nezvlada management obsahu disku/volnyho mista, je uplne jedno jak velkej disk bude mit. A protoze tohle je vlasnost vetsiny useru, tak i widle umi quoty.

« Odpověď #34 kdy: Dnes v 09:04:40 »
Me zkusenosti se s temi od jjrsk neshoduji. Ano, Win7 jsou stran ovladacu docela vopruz, ale desitky a jedenactky nam v praci naprosto bez problemu preziji presun na jiny zelezo, a to i mezi ruznymi generacemi intel/amd. Podot
ykam, ze to slo v uplne vsech pripadech bez vyjimky, klidne z desky se Z270 az do AMD B650, zcela bez problemu.

Jediny, co muze teoreticky delat vopruz, je Intel VMD, nebo jeho ekvivalent u AMD, to skutecne ovladac potrebuje... no a nebo ten kram v BIOSu uplne vypnout, protoze je uplne k nicemu, tuplem na deskach, kde je jen jeden slot. (Avsak to zrejme nebude tazateluv pripad.)

Normalni dd z disku na disk, prelozeni do jinyho pocitace, jine desky, jinyho vseho a neni problem.
Zadnej ovladac pro konkretni NVMe disk u 10/11 neni potreba, o vse se stara vychozi wokenni stornvme.sys

Abstrahuji-li divokost tazatele, samotny postup (dd kopie disku jako prvni provedeny krok) je veskrze spravny.

Nicmene, pokud ten starej disk je jeste nejak s to nabootovat a fungovat, nejlip asi nabehnout z nej a data proste vykopirovat a jet na novym disku uplne nacisto, nanovo, jinak se z toho zblaznis...

« Odpověď #35 kdy: Dnes v 10:36:28 »
Nechápu útoky některých pisatelů, kdysi tu fungovala dobrá komunita, která se snaží poradit.
Hned v prvním příspěvku jsem uvedl, že to byl ode mě neuvážený krok, což není důvod nadávání. Pokud se to nezadaří, pořád je možnost vše vrátit do původního stavu a nic se neděje. Windows sem sice neviděl pár roků, ale překvapilo mě, jak usilovně teď hází klacky uživatelům pod nohy.

Všechny data (co šly přečíst) mám zálohované na serveru, přeinstalace systému ale neřeší hlavní a jediný problém - účetní program.

Ale k věci - bitová kopie v pořádku dojela, NB sem vypnul, opět přehodil disk za nový naklonovaný a nastartoval z USB.
Vybral si obnovu z bitové kopie a tím sem skončil - tvrdí mi, že žádnou nenašel...

« Odpověď #36 kdy: Dnes v 11:44:22 »
Citace
Ale k věci - bitová kopie v pořádku dojela, NB sem vypnul, opět přehodil disk za nový naklonovaný a nastartoval z USB.
Vybral si obnovu z bitové kopie a tím sem skončil - tvrdí mi, že žádnou nenašel...

Pokud návod co jsem Vám psal nemůžete použít, tak zkuskte tu klonovací stanici viz: https://www.alza.cz/nejprodavanejsi-nejlepsi-externi-dokovaci-stanice/18906894.htm

Naklonujte a zkuste. Pokud bude/nebude fungovat tak do 14 dní můžete vrátit.

« Odpověď #37 kdy: Dnes v 12:48:02 »
Muzes narazit zhruba na nasledujici aspekty. Jednak z toho nemusi umet MB nabootovat. Dalsi vec je ta, ze win potrebujou ovladac pro NVME jako takovy ... ale to nestaci, potrebujou jeste ovladac pro to konkretni ssd konkretniho vyrobce.

Mno a tim se dostavame k tomu, ze setrvale dlouhodoba vlastnost win je ta, ze je nejde obecne prenys na jiny HW (coz je presne to, oc se tazatel snazi). Jo, nekdy to prezijou, ale to jsou spis vyjimky.

Blbosti.
1) Poslednich pár přenosů jsem dělal tak že jsem ze staršího NTB vytáhl SSD disk a přenesl do nového NTB. Bylo potřeba odstranit licenci a vložit novou, doinstalovat drivery a vše mě fungovalo.
2) Zrovna během posledních dvou týdnůjsem instaloval W11 Pro ( verze 24H2) na NVMe disk, instalačky žádný driver nepotřebovaly.
3) Přenášet Windows ve formě image s tím, že se vymění SSD nebo NVMe disk a pak se na to image umístí samozřejmě lze a funguje to, tak jak to stvořitel vlákna zamýšlel ale je nutno u toho znát ještě pár detailů k dokonalému přenosu.

« Odpověď #38 kdy: Dnes v 13:14:55 »
Díky všem za rady, klonovací stanice vypadá hezky, ale na to nemám čas a teď už ani náladu.

Tak abych vyloučil jiné chyby, vyměnil jsem nový disk za M.2 SSD, ale výsledek je stejný.

Je možné, že při záloze z disku umístěného v USB rámečku se něco přenese jinak?
NB má jen jeden slot na disk a aby to bylo veselejší, tak právě zjišťuju, že i všechny tři USB jsou víceméně nefunkční. Nabootovat se mi na tom povedlo jen jednou z deseti pokusů, v UEFI samozřejmě USB Boot povolen.
Použil sem jiný HW, ten zase podporuje jen NVMe, tak znovu zkouším klon s rámečkem, jen přes Clonezillu a tím končím.

Pak to dotyčnému asi hodím na hlavu, protože z toho chytám docela nerva. Nebo se smíří s čistou instalací (tu sem si vyzkoušel a proběhla bez problémů)

« Odpověď #39 kdy: Dnes v 13:21:21 »
Zrovna jsem chtěl napsat, jestli přenos pomocí Clonezilly už nefunguje. Je to řada let, ale dříve jsme to tak dělávali běžně.

« Odpověď #40 kdy: Dnes v 13:34:51 »
Když je ten zdrojový disk s nečitelnými bloky, tak přenášet systém je nerozumné - nikdy nevíte, co v něm bude špatně. Pak je lepší ddrescue na jiný disk, čistá instalace a kopie dat, která za to stojí.
Jinak používám celkem bezpečný postup:
1) vypnutý bitlocker
2) na nový disk pustím instalátor Windows - udělá EFI partition, C: podle mých požadavků
3) vypnutý secure boot a spustím Linux (sysrescd obvykle)
3) kopie C:
3a) je v dobrém stavu, ntfsclone
3b) není - ddrescue
4) boot Windows - pokud není nějaká zrada, obvykle funguje, chkdsk
5) opět boot Linux, ntfsresize
No a zbývá eventuelní D:, to lze v tom Linuxu nebo i Windows.
Dost pomůže originální systém korektně vypnout (s podržením SHIFT), případně ještě před tím chkdsk.

« Odpověď #41 kdy: Dnes v 14:32:07 »
A za předpokladu, že je zdrojový disk zcela v pořádku a pouze ho prostě "chci" vyměnit za jiný, větší,..? Čistě ze zvědavosti, protože se mě nedávno někdo ptal na co nejjednodušší postup pro běžného uživatele.
« Poslední změna: Dnes v 14:33:53 od Jan Vojíř »

jjrsk

• 580
    • Zobrazit profil
« Odpověď #42 kdy: Dnes v 17:08:36 »
Blbosti.
1) Poslednich pár přenosů jsem dělal tak že jsem ze staršího NTB vytáhl SSD disk a přenesl do nového NTB. Bylo potřeba odstranit licenci a vložit novou, doinstalovat drivery a vše mě fungovalo.
2) Zrovna během posledních dvou týdnůjsem instaloval W11 Pro ( verze 24H2) na NVMe disk, instalačky žádný driver nepotřebovaly.
3) Přenášet Windows ve formě image s tím, že se vymění SSD nebo NVMe disk a pak se na to image umístí samozřejmě lze a funguje to, tak jak to stvořitel vlákna zamýšlel ale je nutno u toho znát ještě pár detailů k dokonalému přenosu.
Jinak receno, tvoje zkusenosti jsou exaktne nulovy, nic o tom nevis, vzivote si to delal 2x a nahodou to vyslo.

Win po instalaci po prvnim rebootu vybiraji subset pseudouni ovladacu, ktery pouzijou. Je o krok, ktery se pak uz nikdy neaplikuje, a pokud se jim vymeni podstana soucast, tak nenastartujou, nebo se libovolnym zpusobem zhroutej.

Jejich prenos na jiny HW funguje pouze a vyhradne v pripade, ze ten pseudouni ovladac je dostatecne kompatabilni s cilovym systemem.

Oficileni postup primo od MS (to samozrejme taky nevis, protoze pouzit vyhledavac nezvladas) je prave uvedeni widli do toho postinstal stavu. A ani to nefunguje vzdy. (oni soudruzi v MS dobre vedi, proc od toho davaji ruce pryc)

A proc to rovnou nenainstaluje ty spravny ovladace? Mno to je easy, soudruzi z MS ani v roce 2025 neumej stahnout z netu naprosto nic, ackoli nutne pripojeni k netu vyzadujou. Proto se taky ty widle spustej neopatchovany a jak reseto deravy.

a ad 2) navic ses negramotnej.

Mimochodem, widle samozrejme potrebujou ovladac na uplne vsechno, vcetne sata disku. Jenze sata je letitej standard, kterej se nemeni co 14 dnu, a vsichni vyrobci HW pouzivaji mozna 3 ruzny chipy pro jeho implemetaci.