Pozvat/vpustit si do baráku telco s optikou (což je osvícené a správné) a pak jim jakožto zástupce sousedů zakázat, tahat to po baráku? :-)
Na tomhle paradoxu "do baráku je optika dovedená ale blokli jsme rozvedení do bytů" je obzvlášť pikantní to, že operátorovi / vlastníkovi optiky stejně SVJ, pokud se to dělalo v posledních cca 10-15 letech, muselo zřídit věcné břemeno zajištění služebnosti nebo se smluvně pod docela drsnou sankcí zavázat k zajištění přístupu, takže po baráku teď můžou v podstatě volně trajdat jeho zaměstnanci.
BTW ty storky tady mi připomněly, když jsem stavěl barák na kraji Prahy, a protože optika i LTE byly v nedohlednu a wifi sítě pořád ještě 5km za kopcem, zbývalo DSL. A tak volám po operátorech, a probíhalo to zhruba takhle (mezi jednotlivými položkami 14 dní až 3 měsíce pauzy):
- tam žádný dráty nejsou (dva dny předtím jsem po předchozím majiteli vykopal thuji u plotu a kabely tam byly rovnou tři vedle sebe, a metr za plotem má soused telekomí rozvaděč)
- dráty tam jsou, ale jsou starý a odpojený
- tak dráty jsme tam položili před pár lety, ale nikdo neměl zájem, tak jsme je převedli na CETIN
- tak ne, na VF
- aha, tak na TM
- tak vlastně jsou naše, a můžete mít 50/20
- kolega kecal, nepůjde víc než 4/2
- aha, on je na konci ulice novej DSLAM, půjde klidně bonding 2x50, technik to včera změřil
- nojo, ale nejsou tam volný páry (a na čem to teda měřil?)
- párů je spousta, ale DSLAM je až na náměstí, půjde to 2/0,5
- tak vám za tejden můžem udělat ten bonding 2x50 ... na což já "hele jako sorry, ale po těch pěti letech už mám dva roky wifinou symetrickou stovku a od Nordicu zálohu 20/10, a na jaře tu bude optikou symetrický gigo, takže si to strčte za klobouk".