Já znám hodně propagátorů vysokých škol, ale samotného by mě zajímalo, kolik lidí by na vysokou školu chodilo, kdyby z toho neplynuly žádné výhody, diplom a nic, a měli by si to zaplatit ze svého, kolik lidí by dnešní vysokou školu studovalo "jen pro sebe".
Já studuji pro sebe, při práci, každý den. Nedívám se na diplomy, certifikáty a ocenění co budu ukazovat zaměstnavatelům, dívám se na to, co mi studium v praxi dá, stejným studiem jsem studoval vysokou, kašlal jsem na zkoušky, ale přesto mi některé předměty daly víc než lidem, co tu školu vystudovali, protože já tam chodil pro sebe, ne kvůli diplomu.
Ke školství mám negativní vztah, tím se netajím, ale teď zrovna sleduji druhou řadu seriálu Génius - Picasso (vyhozen ze školy), Einstain (vyhozen ze školy), pak si uvědomým lidi co v IT něco dokázali - Steve Jobs (odpadlík), Bill Gates (odpadlík).
Osobně školy nepotřebuji, řekl bych, že dost vydělávám i bez vysoké školy, o práci nouzi nemám.
Teď pracuji na návycích, hodně se mi líbí tenhle příspěvek -
http://zenhabits.cz/skvele-pokroky/ , že i 15 minut denně činnosti za rok znamená obrovský pokrok.
Mám takovou zkušenost, že věc, co v praxi použiji, si pamatuji 10 let poté. Věc, co si jen přečtu nebo poslechnu za půl roku zapomenu. Neučím se věci do šuplíku, učím se věci, co hned můžu praktikovat a využívat.
Někdo může mít úplně v pohodě názor, že škola je vše, já to těm lidem neberu, jen proboha ať to neustále nevnucují nám, samoukům a lidem jdoucím vlastní cestou.
Jak už jsem tu psal, kdybych znovu měl studovat střední, a vybrat si mezi obchodní akademií a elektro průmkou, vyberu si obchodní akademii, ať už kvůli lepšímu sociálnímu zázemí, možnosti vybudovat lepší kontakty, kvalitnějším učitelům a také celkově lehčí školou a IT bych si studoval ve svém volném čase (ostatně to bude člověk muset dělat i na elektro průmce, protože tam se IT nenaučí).
Podle mě škola smysl má spíše v sociálním kontextu než v probírané látce. Mě škola hodně naučila o vnitropodnikové politice, někteří učitelé dokážou být stejné ne-li větší svině než nadřízený, stejně tak někteří spolužáci dokáží být solidní kurvy, jako někteří kolegové. Naučit se projít systémem je asi to nejvíc, co mi škola dala.
Co se týká probírané látky, to co si pamatuji za 4 roky střední po 10 letech bych vměstnal do dvoutýdenního kurzu.