Tak SFTP jsem v totalu rozběhal, nainstaloval plugin, pak hledal,co a jak a nakonec jsem to našel v okolních počítačích. Paráda, šlape.
Co se cronu týče, ok, jen data posílám co minutu. Z webkamery má obrázek za vteřinu, to jde po lokální gbit síti, nějaké úpravy a čtení čidla další vteřina dvě, pak poslat 250kB obrázek+CSV soubor na ftp, to by se dalo do 20s stihnout (mám problem s wifi providerem, moc mu to nechodí, ale nic jiného u nás nejde (krom LTE) a navíc mám od něj veřejnou statickou IP adresu-to jinde nedostanu :-( ). Takže snad se to do další celé minuty stihne.
Co se ramdisku týče, vygooglil jsem toto:
http://www.zdnet.com/article/raspberry-pi-extending-the-life-of-the-sd-card/Rád bych si vytvořil v /home/pi adresář RAMDISK, stačí mi třeba 10MB a do něj dával mezisoubory-obrázky z kamery a CSV soubor. CSV soubor by pak cron po půlnoci (až bude celý) zkopíroval na SD kartu do YYYY/MM/DD.
Má taky smysl dát do ramdisku adresář TMP a LOGy? Protože jsem četl, že když se smaže adresář s logy, tak nemusí dělat dobrotu.
Na čidlo jsem dýchal. Výsledkem je zvýšení teploty a jen zcela nepatrná změna vlhkosti +1%. Taky se mi úplně nezdá ten vzorec na výpočet relativního tlaku. Když jsem včera BME280 hodil do otevřeného okna, teplota slezla o asi 13°C a tlak vzrostl o 3hPa (relativní).
Přitom ale když se podívám na graf teploty/rel.tlaku na stávající meteostanici, tak je tam jen minimální souvislost, přestože vzorec je tam stejný:
Delphi:
P := (P*ASL*9.80665/(287.04*(273.15+T+(ASL/400))))+P;
Python:
relative_pressure=(pressureAVG*ASL*9.80665/(287.04*(273.15+temperatureAVG+(ASL/400))))+pressureAVG
ASL je nadmořská výška, tlak/teplota AVG je průměrná hodnota z 5 měření.
Teď jsem znova cvičně dýchnul na čidlo, vlhkost +1%, teplota +asi 4°C a tlak -0,9hPa. Navíc si myslím, že po dýchnnutí by mělo čidlo víc zareagovat co se vlhkosti týče.