Memtest hlásí v jednom testu chybu

Memtest hlásí v jednom testu chybu
« kdy: Dnes v 15:01:57 »
Zdravim,v memtestu a testovani RAM nejsem kovany, ale po koupi noveho PC jsem ho projel. DDR5 SO DIMM 4800   2x32G, dual.Defaut setting, zadne ambice na overclock.

memtest86+ uefi 11
A teď:
V jednom testu (jenom jednom z 14) a to 10 (FADE TEST) mi to hazí 1500 /3000 Chyb na drese 0x7Bxxxxxxxx až 0x7D000000 (neboli 1950-1980MB), nezávisle na zvoleném jádře.

DO vyndavání slotů jsem se nepouštěl, BIOSU neoruzumi (AMD Ryzen, Advanced, AMD CBS, UMC  Common opi´tions sekce ... španelská vesnice) ani nevim jak vypnout dual channel) , mimoj jiné menu má další podsekce DDR timinh, bus config, Cntrlr Cfg, RAS, SECURITY, Address opts, Training, MBIST ... tyo nedávám
nic to neděalo -bandwith zustal stejny (adressing option, interleave auyo na disabled)
Je to chyba nebo známý false positive? 
-fade test
memory range  - memtest ukázal že má jít o ACPI Range

Napovíte něco k tomu?

Winows nepadal, ale netestoval jsem ho víc ja den....
V ttomto testu 10 a ještě  jednom je prodleva 300s.

BTW, proč  memtest v benchmarku ukazuje badwidth kolem 32GBps pro nizke size a při běhuv levem sloupci (radky  L1,L2,L3 ) ctvrty radek memory ukazuje 52.7 GBps , a po startu ukazuje neco jako 53281 MBps?
 Teoreticky by melo byt 76800MBps (2chan)

Re:Memtest hlásí v jednom testu chybu
« Odpověď #1 kdy: Dnes v 15:45:47 »
Máte tu poslední verzi 7.20?

Fade test asi není false positive. Asi to ukazuje, že se nedostatečně refreshuje, možná vadný modul? S DDR5 nemám zkušenosti. Je možnost to hlásit jako issue na githubu: https://github.com/memtest86plus/memtest86plus/issues

Tomu benchmarku v memtestu se nedá moc věřit.

Pro jistotu bych zkusil memtest86 bez plus, teda tu free verzi. Se mi zdá, že detekuje chyby častěji a spolehlivěji než memtest86+. https://www.memtest86.com/download.htm

Podle toho, jestli taky ukáže chybu, tak bych vyndal jeden modul, druhý modul. Vadnou paměť reklamoval. Zkusil ještě jiný test. Doporučuje se třeba google: TM5 + Extreme by anta777.

k3dAR

• 3 041
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: Dnes v 16:03:55 »
Btw: sice tazatel pise s plus ale verze 11, coz je prave ta bez plus verze od passmarku

« Odpověď #3 kdy: Dnes v 16:09:14 »
Aha, jasně. No tak zkusit verzi s plus. Reklamace modulu s fotkou z memtestu by měla být v pohodě.

CPU

• 876
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: Dnes v 17:15:28 »
POZOR
DDR5ky mají integrované ECC, takže část chyb se opraví interně a starší verze utilit se o nich nedozví.
A navíc v těch utilitách je hrozný bordel a prase aby se vyznalo v tom, která verze memtestů (komerčního/nekomerčního) je fakt dobrá = dokáže zjistit chyby i pod ECC.

Půl(?) roku zpátky jsem měl problém s jednou ramkou a musel jsem jí šupnout do Fujitsu, abych problém ověřil.
V jednom Fujitsu mám utilitu, která mi ukázala, že paměť házela chyby co 3 minuty, ale interní ECC to opravovalo a probublala jen jedna chyba z několika tisíc.

Komerční i nekomerční verze memtestu se tvářily hrozně spokojeně, byť si to tam naspodu krásně hnilo :-/