Kde ako ajťák žiť?

Karmelos

• 1 159
    • Zobrazit profil
Re:Kde ako ajťák žiť?
« Odpověď #315 kdy: 11. 03. 2025, 14:14:30 »
A jinak spousta lidí se vrací do česka po několika letech v zahraničí. Prostě mají toho západu a vydělávání peněz dost a chtějí si třeba zase pěkně zanadávat v hospodě u točný plzničky...

Úplně nevím, jestli to je ta hlavní motivace (už proto, že do hospody nechodím a nepiju) ale těch důvodů je fakt dost. Mimo mnoha jiných to, že je tu pořád svobodně, životní náklady nízké (dokonce i v Praze a to tam naštěstí už nežiju a jak jsem psal, s rodinou v zahraničí rychle rostou do nebes), platy v IT minimálně v tom co dělám srovnatelné (rozdílné jsou víceméně jen daně) a když vyrazím do lesa, nenarazím každých pětset metrů na ostnatý drát. Mám tady čtyřista let starý dům, který pro jeho energii miluju, mám rád zdejší krajinu i když jsem se narodil jinde v ČR. Jsem rád, když mohu mluvit česky protože mi záleží na tom, abych byl schopen vyjádřovat přesně to, co chci s dokonalou jemností a toho ani po dvaceti letech v zahraničí nejspíš schopen nebudu. Těch důvodů je hodně a to jsou jen ty moje, manželka má zase celou řadu dalších...

Ony ostatně peníze taky nejsou všechno. Zvlášť, když si jich tu vyděláte dost podobně. Tady totiž ve výsledku vůbec není špatně; spousta lidí vůbec neví co tu má. Celé je to hlavně o prioritách. A ty se zvlášť s nabytými zkušenostmi mění. Nějaké máte ve dvaceti, nějaké ve třiceti, nějaké ve čtyřiceti.

Ne, vubec to neni o penezich.
Pro me je nejsilnejsi jina vec - a to mentalita.
On je proste rozdil zit v prostredi, kdy jsou lidi prejici (v CR, a dost v Evrope obecne je uspech jednotlivce bran spis negativne) a pak dalsi vec, co mi v CR mimoradne vadi - sablona toho, ze jakmile ma nekdo sebemensi moc nad jinym, okamzite toho zneuzije. A je jedno, zda to je urednik, policista (i kdyz u nich se to opravdu hodne zlepsilo), nebo nerudny duchodce v ulici, ktery ma moznost proste jen zaskodit...
Nebo neco, co bych nazvel diktaturou prumernosti - drtiva vetsina lidi v CR nesnasi, kdyz nekdo, jakkoliv vybocuje z rady (nadherny priklad treba zde https://www.idnes.cz/liberec/zpravy/deti-skola-okna-byvala-restaurace-pristavba-odpor.A241211_155221_liberec-zpravy_jape).

Tohle se v mnoha zemich zase tolik nedeje.

Ne, to se neděje, akorátže se všude na tebe dívaj jako na nějakýho chudáka, komunistickýho pohrobka. Všichni se na tebe usmívaj ale kámoše co by ti pomohli s kanapem do schodů si fakt jen tak neuděláš.  A časem zjistíš, že se na tebe budou usmívat  i když budeš mít na hlavě hovno.  A časem taky zjistíš, že škodiči co východnímu přivandrovalci nepřejou, jsou i tam.  A časem zjistíš, že většina se s tebou baví jenom ze slušnosti (a možná ze soucitu) a jinak je vůbec nezajímáš. Asi tak.
Potom návrat do našeho smrádečku, kde máš nějaký vazby a celkem dobře poznáš kdo a co je zač, může vypadat v jinym světle.
Gréta je nejlepší.

« Odpověď #316 kdy: 11. 03. 2025, 14:49:56 »
A k tomu odmítnutí, my jsme se ze zahraničí nevrátili proto, abychom tu byli pár let a zase jsme se do zahraničí vraceli, logicky; chceme z mnoha důvodů žít tady. To vás nenapadlo? :D

V téhle toxické výměně to není viable option. V úvahu přichází jen výmluva.

tvl to sou termity...  Ano diskuze je toxická, ale jako použít "viable option" ? ? ? ? ? ? ? V jakym významu? Dyť to nedává smysl....
A jinak spousta lidí se vrací do česka po několika letech v zahraničí. Prostě mají toho západu a vydělávání peněz dost a chtějí si třeba zase pěkně zanadávat v hospodě u točný plzničky...

Zapracuj na chápání textu, v druhé půlce je to jasně vysvětleno.

Zapracuj na termitech, jinak ti lidi nebudou rozumět.

Napsal jsi větu

V téhle jedovaté výměně není (to = návrat do čr???) vhodná volba. V úvahu přichází pouze výmluva.

Tohle prostě žádný smysl nedává. Cos tim chtěl vlastně říct?

Hele není to poprvé, co tady svoje mentální schopnosti prezentuješ v dost nelichotivém světle, tak ti to zkusím ještě naposledy vysvětlit, i když tomu moc nadějí na úspěch nedávám.

Platná možnost není to, co Martin Poljak uvedl jako důvod, proč odmítnul nabídky práce v zahraničí. Jedinou, pro účely toxické konverzace přijatelnou, možností je výmluva, mající za cíl kamuflovat, že na to prostě neměl a že s největší pravděpodobností žádná nabídka nikdy ani neexistovala.

Kontrolní otázka: zuby si zvládneš vyčistit sám? Na použití toaleťáku se ptát nechci, to už mi přijde vyloženě nefér i k tobě.

r223

• 138
    • Zobrazit profil
« Odpověď #317 kdy: 11. 03. 2025, 14:52:43 »
Ne, to se neděje, akorátže se všude na tebe dívaj jako na nějakýho chudáka, komunistickýho pohrobka. Všichni se na tebe usmívaj ale kámoše co by ti pomohli s kanapem do schodů si fakt jen tak neuděláš.  A časem zjistíš, že se na tebe budou usmívat  i když budeš mít na hlavě hovno.  A časem taky zjistíš, že škodiči co východnímu přivandrovalci nepřejou, jsou i tam.  A časem zjistíš, že většina se s tebou baví jenom ze slušnosti (a možná ze soucitu) a jinak je vůbec nezajímáš. Asi tak.
Potom návrat do našeho smrádečku, kde máš nějaký vazby a celkem dobře poznáš kdo a co je zač, může vypadat v jinym světle.

Mám půl rodiny už naturalizovanou v Irsku a já i žena jsme strávili přes rok v USA (kam se nakonec přestěhujeme). Zažili jsme spoustu věcí, a fakt to tak není.
Jo zdvořilostní úsměvy jsou běžné (jenže i v tom se žije lépe, než v obecné nasranosti, protože se po 14 dnech začneš usmívat taky a mozek si to do značné míry autonomě přebere a prostě se cítíš lépe), ale jinak stojím za tím, co jsem napsal (ale jistě záleží na zemi a postavení, bratr se třeba v Anglii s jistou diskriminací setkal).
« Poslední změna: 11. 03. 2025, 14:54:30 od r223 »

« Odpověď #318 kdy: 11. 03. 2025, 14:54:58 »
Ne, vubec to neni o penezich.
Pro me je nejsilnejsi jina vec - a to mentalita.
On je proste rozdil zit v prostredi, kdy jsou lidi prejici (v CR, a dost v Evrope obecne je uspech jednotlivce bran spis negativne) a pak dalsi vec, co mi v CR mimoradne vadi - sablona toho, ze jakmile ma nekdo sebemensi moc nad jinym, okamzite toho zneuzije. A je jedno, zda to je urednik, policista (i kdyz u nich se to opravdu hodne zlepsilo), nebo nerudny duchodce v ulici, ktery ma moznost proste jen zaskodit...
Nebo neco, co bych nazvel diktaturou prumernosti - drtiva vetsina lidi v CR nesnasi, kdyz nekdo, jakkoliv vybocuje z rady (nadherny priklad treba zde https://www.idnes.cz/liberec/zpravy/deti-skola-okna-byvala-restaurace-pristavba-odpor.A241211_155221_liberec-zpravy_jape).

Tohle se v mnoha zemich zase tolik nedeje.

Ne, to se neděje, akorátže se všude na tebe dívaj jako na nějakýho chudáka, komunistickýho pohrobka. Všichni se na tebe usmívaj ale kámoše co by ti pomohli s kanapem do schodů si fakt jen tak neuděláš. [...] A časem zjistíš, že většina se s tebou baví jenom ze slušnosti (a možná ze soucitu) a jinak je vůbec nezajímáš.

Přesně tak. V Emirátech to nikdo neřešil ale třeba v tom rádobysupertolerantním Nizozemsku se na člověka odkudkoliv z východu divali vyloženě skrz prsty ale společnost totálně uzavřená a atomizovaná. Kamaráda si člověk udělal spíš z nějakého Araba nebo Turka než z Nizozemce. A raději přijmou černocha z Curaçaa než Poláka či Čecha ale nikdy to nepoví. Občas to bylo až absurdní. Třeba zdůvodnění nezájmu: nemluvíte dostatečně dobře anglicky. Na pohovoru, kde oba lidé, se kterými jsem se bavil mluvili anglicky o dost hůř než já. Samozřejmě i tam jsou standardní firmy, kde to neřeší, nabídky jsem normálně dostal ale nakonec to nechal plavat protože mě to pokrytectví prostě a znechutilo.

On to tu zase takový smrádeček není. Pracujeme tu často v mnoha ohledech modernějším způsobem na zajímavějších projektech a mnohdy i za lepší peníze než třeba tam. A to Amsterdam není co se inovací a startupů týká žádná díra.

Karmelos

• 1 159
    • Zobrazit profil
« Odpověď #319 kdy: 11. 03. 2025, 15:18:50 »

Mám půl rodiny už naturalizovanou v Irsku a já i žena jsme strávili přes rok v USA (kam se nakonec přestěhujeme). Zažili jsme spoustu věcí, a fakt to tak není.
Jo zdvořilostní úsměvy jsou běžné (jenže i v tom se žije lépe, než v obecné nasranosti, protože se po 14 dnech začneš usmívat taky a mozek si to do značné míry autonomě přebere a prostě se cítíš lépe), ale jinak stojím za tím, co jsem napsal (ale jistě záleží na zemi a postavení, bratr se třeba v Anglii s jistou diskriminací setkal).

No, asi záleží na tom v jaký pozici, je dost rozdíl pokud je člověk závodní krysa anebo šéf nebo manager firmy.
A pokud tam člověk má rodinu, určité nuance chování ostatních nevnímá, protože je vlastně ani nepotřebuje a formální vztahy s komunitou naprosto dostačují.

Jinak s tou amerikou hodně štěstí, hlavně ať práce a zdraví vydrží. A mimochodem, znám lidi co se do čr vrátili i po 20 letech v us.  :-)
Gréta je nejlepší.

r223

• 138
    • Zobrazit profil
« Odpověď #320 kdy: 11. 03. 2025, 15:29:22 »

No, asi záleží na tom v jaký pozici, je dost rozdíl pokud je člověk závodní krysa anebo šéf nebo manager firmy.
A pokud tam člověk má rodinu, určité nuance chování ostatních nevnímá, protože je vlastně ani nepotřebuje a formální vztahy s komunitou naprosto dostačují.

Jinak s tou amerikou hodně štěstí, hlavně ať práce a zdraví vydrží. A mimochodem, znám lidi co se do čr vrátili i po 20 letech v us.  :-)

20 let, to je tak doba, kdy by mohli odeznít následky toho socíkovského úpadku, co zde probíhá....a nebo to bude kolabující katastrofa vysrátnuté populace bez pracovní síly.... Nedej bože, když se chciválkové pustí do nějakého dobrodružství. Ono je možné, že se za těch 20 let přesuneme několikrát. Ale já to mám rád, poznávání nových kultur, přijde mi škoda prožít život sezením na zadku a nicneděláním.
Ale obecně, když se teď dívám na stav všeho, tak mi dekáda mimo EU přijde jako dobrý nápad.
« Poslední změna: 11. 03. 2025, 15:34:06 od r223 »

« Odpověď #321 kdy: 11. 03. 2025, 16:39:53 »
Hele není to poprvé, co tady svoje mentální schopnosti prezentuješ v dost nelichotivém světle

Takže všichni jsou divní, jen tady Marek Staněk je letadlo? No, že se ptám... :D

« Odpověď #322 kdy: 11. 03. 2025, 16:43:19 »
Ale já to mám rád, poznávání nových kultur, přijde mi škoda prožít život sezením na zadku a nicneděláním.

Proti poznávání nových kultur naprosto nic, ale na druhou stranu na to, abyste neseděl na zadku něco dělal není třeba nutně pracovat ani v USA, ani kdekoliv v zahraničí obecně. Mně k tomuhle stačil přesun na obyčejný český venkov. Ve městě jsem nechtěl zůstat právě proto, že tam člověk může jen konzumovat ale vlastně tam není reálně jinak na práci nic.

r223

• 138
    • Zobrazit profil
« Odpověď #323 kdy: 11. 03. 2025, 17:41:33 »
Ale já to mám rád, poznávání nových kultur, přijde mi škoda prožít život sezením na zadku a nicneděláním.

Proti poznávání nových kultur naprosto nic, ale na druhou stranu na to, abyste neseděl na zadku něco dělal není třeba nutně pracovat ani v USA, ani kdekoliv v zahraničí obecně. Mně k tomuhle stačil přesun na obyčejný český venkov. Ve městě jsem nechtěl zůstat právě proto, že tam člověk může jen konzumovat ale vlastně tam není reálně jinak na práci nic.

Me se celkem libi zivot nekde kousek dal od mesta v US. Znamy bydli cca 35 minut od SF (v US je lepsi automobilova infrastruktura), pracoje tam v technologicke firme, ale doma odhani medvedy. Me treba tak Oregon, Washington, ale treba i staty jako Ohio.
Cesky venkov celekm neresi resilienci vuci jevum, ktere jsem jmenoval. Navic v US jsou o dost nizsi ceny samostatne stojicich domu. Kdyz clovek nema leve ruce tak zvlaste (je to i o dost nominalne levnejsi, nez neco v podobnem dojezdu Praha - Brno).
Zaroven, jak jsem psal, s tim rincenim zbrani a propagandou jsem se v CR prestal citit bezpecne.

« Odpověď #324 kdy: 11. 03. 2025, 18:41:49 »
Hele není to poprvé, co tady svoje mentální schopnosti prezentuješ v dost nelichotivém světle

Takže všichni jsou divní, jen tady Marek Staněk je letadlo? No, že se ptám... :D

Že tady soudruh Karamel už několikrát předvedl, že jeho způsob myšlení a chápání textu jsou takové ... ehm, je prostě tvrdý fakt.

« Odpověď #325 kdy: 11. 03. 2025, 19:19:32 »

Cesky venkov celekm neresi resilienci vuci jevum, ktere jsem jmenoval. Navic v US jsou o dost nizsi ceny samostatne stojicich domu. Kdyz clovek nema leve ruce tak zvlaste (je to i o dost nominalne levnejsi, nez neco v podobnem dojezdu Praha - Brno).

To byla jen poznámka na okraj, jinak každému co jeho jest. Jen jsem nechtěl, aby se diskuze zredukovala na "nic neděláš a sedíš doma"/"jsi nejde za oceánem" protože tak to samozřejmě není. A jinak my tu dům, jakkoliv samozřejmě k rekonstrukci, kupovali před deseti lety za 750 000 Kč i s pozemkem. Ale mně nedělá problém sednout si na vlak, jet dvě a půl hodiny do práce, tam být tři dny a pak se zase vrátit takže nemám ten správně český městský pohled na věc  :D
« Poslední změna: 11. 03. 2025, 19:24:16 od Martin Poljak »

xyz

• 267
    • Zobrazit profil
« Odpověď #326 kdy: 11. 03. 2025, 23:18:21 »

Me se celkem libi zivot nekde kousek dal od mesta v US. Znamy bydli cca 35 minut od SF (v US je lepsi automobilova infrastruktura), pracoje tam v technologicke firme, ale doma odhani medvedy. Me treba tak Oregon, Washington, ale treba i staty jako Ohio.
Zaroven, jak jsem psal, s tim rincenim zbrani a propagandou jsem se v CR prestal citit bezpecne.

Co presne myslis tim "rincenim zbrani a propagandou" ?

Karmelos

• 1 159
    • Zobrazit profil
« Odpověď #327 kdy: 12. 03. 2025, 00:08:46 »

V us je potřeba ještě zjistit jak jsou velké daně z nemovitostí. Bývají i 1.5-2.5% z kupní ceny (nebo ceny stanovené samosprávou) plus pojištění. Oproti čr to nejsou zanedbatelné výdaje. tak na to pozor :)
Gréta je nejlepší.

« Odpověď #328 kdy: 12. 03. 2025, 08:00:52 »
V us je potřeba ještě zjistit jak jsou velké daně z nemovitostí. Bývají i 1.5-2.5% z kupní ceny (nebo ceny stanovené samosprávou) plus pojištění. Oproti čr to nejsou zanedbatelné výdaje. tak na to pozor :)

Co mi říkali kamarádi co v US pracovali nebo tam i zůstali, je slušně záludná i problematika zdravotního pojištění a eventuálních v místě aktivních HOA.

r223

• 138
    • Zobrazit profil
« Odpověď #329 kdy: 12. 03. 2025, 09:44:22 »

Vím a považuju to spíš za výhodu. Vytvíří to vazbu mezi cenou nemovitisti a mzdovou úrovní v místě, což se pak chová jako záporná zpětná vazba. Zároveň to prakticky likvniduje některé druhy spekulací, protože nemovitost musí být produktivní (zvláště se to projevuje na stavebních pozemcích).
Výsledek pak je, že samostaně stojící rodinný dům v US stojí 3-9 průměrných ročních mezd v místě, zatímco v ČR 12-35. Pak ta vyšší daň není vlastně problém. Navíc je jen otázkou, kdy to nastane i v ČR, MMF to neustále doporučuje. Pokud se stav veřejných financí budue dále zhoršovat, radikální zvýšení těchto daní bude nevyhnutelné.