Kde ako ajťák žiť?

Jigdo

• 581
    • Zobrazit profil
Re:Kde ako ajťák žiť?
« Odpověď #285 kdy: 06. 03. 2025, 20:04:29 »
Jeste mozna jeden prispevek, ktery Vam otevre oci.

A pokud to myslite na delsi trat a mate deti ...

Asi nejvetsim kriteriem by mnela byt krajina,
kde lidi v duchodovem veku
podporuji, pecuji o ne atd. ,nejlepe ;)

Kde v duchodu nemusi resit existencni problemy,
umirat v zime protoze nemaji na ohrati a nekdo si toho vsimne az za 7 a vice dnu,
lide jim pomuzou a ceni se to co jeste muzou spolecnosti nabidnout.

A nemusi do taboru jako jsou domovy duchodcu ...

« Odpověď #286 kdy: 06. 03. 2025, 20:09:56 »
Některe povinnosti nechci muset dělat z příkazu reichsfuhrera...
No právě - s tříděním odpadu nemám problém a snažím se to dělat poctivě. Ale dělám to proto, že mi to přijde smysluplné, a ne proto, že by mi obrazně řečeno stál za zadkem policajt s obuškem, u kterého bych nevěděl dne ani hodiny, kdy se špatně vyspí a něco se mu na mém třídění znelíbí.

« Odpověď #287 kdy: 07. 03. 2025, 07:23:46 »
Ono se to odvíjí od toho, že tam třídírny odpad kontrolujou a za blbě vytříděnej jsou hodně drsný pokuty (jako třeba 50CHF při prvním kiksu, 100 při druhým 150 při třetím, a dokonce můžou svoz z konkrétního objektu jednostranně ukončit, pokud pravidla třídění soustavně porušuje. A pak máš VELIKEJ problém.
...

Plácačka, a že prej jestli máme "mrk-mrk" něco k proclení. Z čehož bylo JASNÝ že nás někdo shora naprášil (ano, švýcar rakouskejm celníkům) a přesně věděl, co všechno vezeme.

Vyloženě země snů.

Jo a ne. Oni to berou tak, že ta pravidla jsou tam pro ně, aby jim zjednodušila život. Když je odpad pečlivě předtříděnej, provoz třídíren je levnější a za svoz platí míň. Když do plastů hodíš směsnej komunál, zasviníš linku a tu někdo musí zastavit a vyčistit, což stojí strašný prachy. Na druhou stranu mají často svoz úplně zadax, resp je placen v dani z nemovitosti, která jde obci a svoz platí obec. A v tý, z našeho pohledu vysoký, dani z nemovitosti se platí opravy místních komunikací a inženýrských sítí, dotuje občanská obslužnost typu zajištění prodeje potravin, pobočka pošty, obecní policie, obecní doktor, a autobus kterej jede každejch 20 minut za každýho počasí i do tý nejzakopanější zadeke, takže tvoje děti se dostanou do školy, i když bydlíš na samotě u lesa a do práce jedeš opačným směrem něž děcka do školy, a přitom se nemusíš bát, že ti je někdo uprostřed luk podřeže. A všechny ty služby FUNGUJOU, protože jsou zafinancovaný dostatečně, protože se na ně prachy neshání ad-hoc když jsou zrovna potřeba a blíží se volby, ale průběžně se na ně plní fond rezerv, a existuje tam jasná osobní odpovědnost. Jistě, vypadá to jako buzerace, ale funguje to a ve výsledku je to významně levnější a hlavně daleko funkčnější.

« Odpověď #288 kdy: 07. 03. 2025, 09:24:55 »
Jistě, vypadá to jako buzerace, ale funguje to a ve výsledku je to významně levnější a hlavně daleko funkčnější.
Aby nedošlo k mýlce - já nemám nic proti pravidlům a jejich doržování, ale musí být rozumně nastavená a drakonickým trestům (tím spíš za banality) jsem nikdy nefandil a fandit sotva budu- pořád beru v první řadě ohled na to, že jsme lidi a ne roboti. Zkrátka bych v tak upjatém systému spíš živořil než se v něm cítil dobře, i kdybych pravidla dodržoval na 105 %. A mimo jiné si taky velmi vážím soukromí - do čehož počítám i to, že se mi nikdo nepřehrabuje v odpadcích, a taky nesnáším udavače.

Radši budu žít ve světě, který není dokonalý, ale zato se tam dá volně dýchat, místo světa, kde je všechno jako podle pravítka a každé vystoupení z řady znamená pořádnou ránu přes ústa. Ale samozřejmě úplně chápu, že je to dost subjektivní, takže to tu berme jen v rámci diskuze - nevadí mi to, dokud mi to někdo nevnucuje :-).

« Odpověď #289 kdy: 07. 03. 2025, 10:27:14 »
Ono tohle silně závisí na kultuře. Některé kultury, na základě historického vývoje, lépe fungují při striktně nastavených pravidlech a represivních opatřeních, a při jejich uvolnění často nedokážou moc dobře fungovat či se necítí úplně bezpečně. Někde jsou zvyklí na to, že stát se o ně postará, ochrání je, řekne jim co mají dělat v jaké situaci, zatímco jinde jsou zvyklí starat se sami o sebe.

V našich končinách se míchá poměrně dost různých vlivů, takže ani není divu, že ty názory jsou rovněž poměrně divoké.

« Odpověď #290 kdy: 07. 03. 2025, 12:04:50 »
takže tvoje děti se dostanou do školy, i když bydlíš na samotě u lesa a do práce jedeš opačným směrem něž děcka do školy, a přitom se nemusíš bát, že ti je někdo uprostřed luk podřeže.

Žiji na venkově a pochybuju, že bych tu našel někoho, kdo by se bál, že mu někdo uprostřed luk podřeže děti. Doufám, že jste to myslel jako nadsázku protože jinak bych trochu pochyboval o příčetnosti. Jakkoliv věřím, že v Praze v paneláku se pár takových podobných lidí najde.

Jistě, vypadá to jako buzerace, ale funguje to a ve výsledku je to významně levnější a hlavně daleko funkčnější.

Jistě. Fašizmus, totalita, diktatura jsou svým způsobem také efektivní. To samo o sobě těžko může být argument. A zvyknout se dá i na koncentrák. Nevypadá to jako buzerace. Je to buzerace. Ale nežiji tam a ani to neplánuji takže dokud se ji nepokoušejí exportovat, je to jejich věc.

« Odpověď #291 kdy: 07. 03. 2025, 13:28:19 »
Aby nedošlo k mýlce - já nemám nic proti pravidlům a jejich doržování, ale musí být rozumně nastavená a drakonickým trestům (tím spíš za banality) jsem nikdy nefandil a fandit sotva budu- pořád beru v první řadě ohled na to, že jsme lidi a ne roboti. Zkrátka bych v tak upjatém systému spíš živořil než se v něm cítil dobře, i kdybych pravidla dodržoval na 105 %. A mimo jiné si taky velmi vážím soukromí - do čehož počítám i to, že se mi nikdo nepřehrabuje v odpadcích, a taky nesnáším udavače.

Radši budu žít ve světě, který není dokonalý, ale zato se tam dá volně dýchat, místo světa, kde je všechno jako podle pravítka a každé vystoupení z řady znamená pořádnou ránu přes ústa. Ale samozřejmě úplně chápu, že je to dost subjektivní, takže to tu berme jen v rámci diskuze - nevadí mi to, dokud mi to někdo nevnucuje :-).

Oni k tomu ale došli právě tím, že zjistili že benevolence nefunguje a jejím výsledkem je bordel, a že jediný co funguje, je vzít lidi pořádně u huby.

« Odpověď #292 kdy: 07. 03. 2025, 13:34:58 »
takže tvoje děti se dostanou do školy, i když bydlíš na samotě u lesa a do práce jedeš opačným směrem něž děcka do školy, a přitom se nemusíš bát, že ti je někdo uprostřed luk podřeže.

Žiji na venkově a pochybuju, že bych tu našel někoho, kdo by se bál, že mu někdo uprostřed luk podřeže děti. Doufám, že jste to myslel jako nadsázku protože jinak bych trochu pochyboval o příčetnosti. Jakkoliv věřím, že v Praze v paneláku se pár takových podobných lidí najde.

No tak to doporučuju nejezdit do Německa, Francie, a zejména do Brusele. Tam by vám totiž se tahle dětská naivita mohla velmi rychle změnit ve skutečnou nepříčetnost.

Jistě. Fašizmus, totalita, diktatura jsou svým způsobem také efektivní. To samo o sobě těžko může být argument. A zvyknout se dá i na koncentrák. Nevypadá to jako buzerace. Je to buzerace. Ale nežiji tam a ani to neplánuji takže dokud se ji nepokoušejí exportovat, je to jejich věc.

Jo, přesně jak jsem čekal, argumentace nikoli ad absurdum, nýbrž úplně mimo mísu, protože je oponováno mě.
Nebo snad existuje někdo starší než žák páté třídy ZŠ, kdo by netušil že fašismus je ve správě zejména těch viditelných aspektů denního života efektivnější než všechny ostatní režimy? Nebo že voda je mokrá, pokud zrovna není zmrzlá a není víc než 10 pod nulou s minimální vzdušnou vlhkostí? Asi ne, že. Budete po mě dál házet do očí bijící banality, nebo bude konečně i něco věcného?

A ne, nepokoušejí se to exportovat. Dokonce to dělají ještě líp. Dost aktivně se brání tomu, aby jim to tam cizáci lezli konzumovat, takže bez obav, párem volů tam zrovna vás osobně tahat opravdu nebudou.

« Odpověď #293 kdy: 07. 03. 2025, 15:31:45 »

No tak to doporučuju nejezdit do Německa, Francie, a zejména do Brusele.

Vůbec jsem nevěděl, že Brusel jsou vlastně pole a louky. A ve Francii a v Německu uprostřed luk někdo běžně kohokoliv podřezává? Vám ten kontext celkově nějak vypíná.   

Jo, přesně jak jsem čekal, argumentace nikoli ad absurdum, nýbrž úplně mimo mísu, protože je oponováno mě.

Takže ještě vztahovačný a paranoidní k tomu. Boha jeho, s kým já se to tu vůbec bavím...

A ne, nepokoušejí se to exportovat. Dokonce to dělají ještě líp. Dost aktivně se brání tomu, aby jim to tam cizáci lezli konzumovat, takže bez obav, párem volů tam zrovna vás osobně tahat opravdu nebudou.

Tak hlavně, že jsem za posledních několik let několik nabídek odmítl, že. Z vás musí mít okolí fakt radost. To je co věta, to perla.

« Odpověď #294 kdy: 09. 03. 2025, 21:52:30 »
Už je to nejaká doba, čo som sa presťahoval z SK do ČR, založil rodinu a našiel si prácu ako programátor. Život tu mi docela vyhovuje, má to však svoje ALE. V poslednej dobe so ženou riešime bývanie a rozhodli sme sa, že po rokoch živenia realitných pijavíc a nespoľahlivých majiteľov, si konečne kúpime niečo vlastné. Všetci určite viete, že trh s realitami je v ČR (a vlastne aj v SR) totálne predražený. To je tak nejak už všeobecne známy fakt. Ja som však živil nádej, že so svojou nadpriemernou ajťáckou mzdou to nejak dám. Predsa nejdem kupovať byt v Prahe a uspokojím sa aj s Brnom  :D Lenže ouha... ceny bytov v Brne sú ....

Tomu sa hovorí gentrifikácia, tak sa škrabem na hlave a rozmýšľam, že kto ju tak asi spôsobuje... Bačov je málo, choď ovce pásť, alebo tak.

kemik

« Odpověď #295 kdy: 10. 03. 2025, 08:31:28 »
Ad se ti to libi nebo ne tak problem je v tom ze CR nastavila latku hodne vysoko a tech zemi ktere jsou lepsi nebo dokonce mnohem lepsi nez CR moc neni.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_Human_Development_Index

Osobne bych zil v CR nebo SK a nasel bych si remote pozici nekde do zahranici, moznosti je mnoho. I kdyz nejlepsi doba najit remote job byla v dobe covidu. Kdyz sem byl ja veskrze prumerny vyvojar a hodne lenivy byl schopen najit remote job pro nekolik zakazniku tak ty to zvladnes taky.

r223

• 138
    • Zobrazit profil
« Odpověď #296 kdy: 10. 03. 2025, 13:19:35 »
Ad se ti to libi nebo ne tak problem je v tom ze CR nastavila latku hodne vysoko a tech zemi ktere jsou lepsi nebo dokonce mnohem lepsi nez CR moc neni.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_Human_Development_Index

Osobne bych zil v CR nebo SK a nasel bych si remote pozici nekde do zahranici, moznosti je mnoho. I kdyz nejlepsi doba najit remote job byla v dobe covidu. Kdyz sem byl ja veskrze prumerny vyvojar a hodne lenivy byl schopen najit remote job pro nekolik zakazniku tak ty to zvladnes taky.

Nevím. Sposta věcí nefunguje dobře a má stále se horšící trajektorii.

I to vyzdvyhované zdravotnictví, teď akorát řeším u jedné mé blízké osoby, ne že by tu péči zde nedostala, ale zbytečně invazivní, jen proto, že je levnější. Rozdíl z kapsy díky blbému systému zaplatit nejde (pochopím, že to nezapalatí posišťovna, ale nepochopím, proč si prostě nemůžu zapatit ten lepší materiál, který to umožní), takže to vypadá, že to budu řešit 50km za hranicema za několik set tisíc.

Další věc je, že se mi vyloženě už zvedá kufr z těch válkychtivých magorů, kterých asi vlivem propagandy přibývá. Jasně, že je třeba podpora napadeného. Jasně, že je třeba mít adekvátní obranu. Ale ne hujerské kecy pro válčení. Jen to připravuje prostředí pro nějaké "dobrodružství".

« Odpověď #297 kdy: 10. 03. 2025, 14:00:25 »
Další věc je, že se mi vyloženě už zvedá kufr z těch válkychtivých magorů, kterých asi vlivem propagandy přibývá. Jasně, že je třeba podpora napadeného. Jasně, že je třeba mít adekvátní obranu. Ale ne hujerské kecy pro válčení.

Mně se zase zvedá kufr z lidí, co všude vidí propagandu a mají problém rozlišovat kdo koho napadl a co ten někdo, kdo toho někoho napadl říká třeba o zbytku Evropy. Takže to si nevyberete, ehm, že.

r223

• 138
    • Zobrazit profil
« Odpověď #298 kdy: 10. 03. 2025, 14:33:45 »
Mně se zase zvedá kufr z lidí, co všude vidí propagandu a mají problém rozlišovat kdo koho napadl a co ten někdo, kdo toho někoho napadl říká třeba o zbytku Evropy. Takže to si nevyberete, ehm, že.

Ale o tom jsem nepsal. Je jasne, kdo koho napadl.
O cem mluvim jsou ti, kteri by se nejradeji do te valky otevrene navezli, aby rusakovi ukazali, v ramci sveho pocitu moralni nadrazenosti, ze oni jsou ti spravni a radne mu to natreli. Samozrejme se vsemi ostatnimi (klidne nucene) a bez ohledu na katastrofu, kterou by to prineslo. Tohle uz vnimam jako ohrozeni sve vlastni existence.
« Poslední změna: 10. 03. 2025, 14:35:44 od r223 »

r223

• 138
    • Zobrazit profil
« Odpověď #299 kdy: 10. 03. 2025, 14:34:22 »
duplicitne odeslany prispevek.
« Poslední změna: 10. 03. 2025, 14:36:03 od r223 »