takže tvoje děti se dostanou do školy, i když bydlíš na samotě u lesa a do práce jedeš opačným směrem něž děcka do školy, a přitom se nemusíš bát, že ti je někdo uprostřed luk podřeže.
Žiji na venkově a pochybuju, že bych tu našel někoho, kdo by se bál, že mu někdo uprostřed luk podřeže děti. Doufám, že jste to myslel jako nadsázku protože jinak bych trochu pochyboval o příčetnosti. Jakkoliv věřím, že v Praze v paneláku se pár takových podobných lidí najde.
No tak to doporučuju nejezdit do Německa, Francie, a zejména do Brusele. Tam by vám totiž se tahle dětská naivita mohla velmi rychle změnit ve skutečnou nepříčetnost.
Jistě, vypadá to jako buzerace, ale funguje to a ve výsledku je to významně levnější a hlavně daleko funkčnější.
Jistě. Fašizmus, totalita, diktatura jsou svým způsobem také efektivní. To samo o sobě těžko může být argument. A zvyknout se dá i na koncentrák. Nevypadá to jako buzerace. Je to buzerace. Ale nežiji tam a ani to neplánuji takže dokud se ji nepokoušejí exportovat, je to jejich věc.
Jo, přesně jak jsem čekal, argumentace nikoli ad absurdum, nýbrž úplně mimo mísu, protože je oponováno mě.
Nebo snad existuje někdo starší než žák páté třídy ZŠ, kdo by netušil že fašismus je ve správě zejména těch viditelných aspektů denního života efektivnější než všechny ostatní režimy? Nebo že voda je mokrá, pokud zrovna není zmrzlá a není víc než 10 pod nulou s minimální vzdušnou vlhkostí? Asi ne, že. Budete po mě dál házet do očí bijící banality, nebo bude konečně i něco věcného?
A ne, nepokoušejí se to exportovat. Dokonce to dělají ještě líp. Dost aktivně se brání tomu, aby jim to tam cizáci lezli konzumovat, takže bez obav, párem volů tam zrovna vás osobně tahat opravdu nebudou.