Obávám se, že „best practices“ nemůže označovat něco, co skoro nikdo nepoužívá. Ano, váš návrh je čisté OOP, ale to se dnes příliš nepoužívá – dnes se většinou programuje v objektových jazycích a s objekty, ale aplikace fungují procedurálně. Je to mimo jiné proto, že „starat se o data“ lze mnoha různými způsoby, které nepatří na jednu hromadu, a dokonce často ani nemusí být všechny předem známy.
"Starat se o data" je možné přímo v objektu. Pokud se mu to do objektu nevejde, je to jen známkou toho, že objekt je příliš komplexní a že ho programátor nedokázal správně dekomponovat. Důsledky jsou podobné, jako když někdo zapomene normalizovat databázi: Práce s takovými strukturami je těžkopádná a plná chyb. S rostoucím projektem se z toho stává jedno velké WTF.
Tazatel je začátečníkem. Proč se ho všichni snaží naučit těm nejšpinavějším praktikám, které se dnes používají? Je nutné začít co nejčistějšími objekty. Teprve když to nejde, je zde prostor pro nějakou "denormalizaci", která nemusí vadit, pokud se udrží na uzdě.
Nikdo z nás asi nemůže za to, že mnoho základních knihoven Javy je napsáno prasácky a s neobjektovým rozhraním. To však nesmí být důvodem, proč bychom je měli napodobovat. Je potřeba si na ně napsat vlastní objektové adaptéry a ty používat.
Častým argumentem je, že přísně objektové aplikace jsou pomalé. Není to pravda. Mám opačnou zkušenost: Refaktorováním cizích aplikací do objektů se mi tyto aplikace zkrátily, zpřehlednily a zrychlily. Během přepisu z nich zmizely i chyby, které v původním programu nebyly nijak zřetelné, ale do toho objektového modelu mi "prostě nepasovaly". Přitom běžně stačilo tu postiženou část kódu zcela vypustit, protože byla duplicitní.
Objekty mají data a chování. Přitom si obecně data chrání a vystavují pouze chování. Pokud se někdo pokouší objekty rozdělit na datové a servisní služby, měl by se raději poohlédnout po jiných programovacích jazycích, než je právě Java. Co třeba Cobol?