Uh, co může u serveru nefungovat? Kromě desky/chipsetu jsou tam snad všechny věci úplně jasné.
Všechno, co v počítači je, se může posrat. A že tam těch věcí je dost... Pokud chceš příklad, tak na jednom železe se mi stalo, že z neznámých důvodů pravidelně po nepravidelně dlouhém čase vykysla síťovka. Než zjistíš, že se to děje pravidelně nepravidelně, znamená to několik výpadků, který je potřeba řešit. Bez dálkové správy to znamená třeba 3 výjezdy.
Osobně spíš než NBD preferuji koupit ty počítače dva (skládačky jsou levnější, takže se to ani neprodraží) a udělat failover.
Pokud myslíš automatický failover, tak ten si neumím v takových podmínkách za přijatelný peníze představit. Pokud myslíš failover ve smyslu "existuje napsaný návod, jak přendat disku z jednoho počítače do záložního", tak to smysl dávat může. Ale dvojnásobně to prodražuje řešení. Což je dost a ne každý to dá.
Máš blbý dektopový case
.
Mám ThinkCentre, takže si nestěžuju

Proč bych si potřeboval kupovat stejnou grafickou kartu, ještě k tomu do serveru?
Bylo to příklad na to, jaký je rozdíl mezi "profesionálním" a "desktopovým" železem. Proč třeba lidi do profi nasazení (asi ještě pořád, i když to možná ustupuje) kupují NVidia Quadro, když GeForsky jsou o dost levnější? No, protože na to mají odladěné aplikace a mají tam nějaké záruky, které se jim ve finále vyplatí...
V serverovém prostředí jsou obdobou ty RAID řadiče, to je stejný případ.
Máš to rozbitý, u mě na to systemd nemá vliv. Proč by měl? (jediné, co mě napadá, je, že udev si defaultně pamatuje síťovky podle MAC adresy, takže to musíš změnit, když to dáš do jiného počítače, ale to lze změnit a nesouvisí to se systemd)
Přesně tak - když se změní MAC síťovky, tak to (z uživatelského hlediska) "prostě nenaběhne" a on s tím nic nemůže dělat, volá odborníka (což je přesně to, co jsem napsal). Za dob, kdy byla síťovka prostě eth0, by to naběhlo a žádný odborník by potřeba nebyl.
Podobný případ je mountování podle UUID - kdysi dávno, když byl svět ještě krásný, stačilo disk překopírovat pomocí DD a systém nabootoval. Dneska ne.
Systemd nezpůsobuje žádnou revoluci, jenom pokračuje v nastoleným trendu směrem k windowsovskému "nabootuje to pokud ..... (tisíce podmínek, který nikdo neumí vyjmenovat všechny)" a věci zbytečně zesložiťuje. Například není tak snadný si přimountovat jiný disk, chrootnout se tam a opravit třeba tu MAC adresu. Protože systemd, initrd, grub2 ... atd. atd. Ale to je OT, do kterýho bych se nepouštěl