Server pro malou firmu

Jenda

Re:Server pro malou firmu
« Odpověď #30 kdy: 21. 12. 2015, 22:19:53 »
"Spravovatelnost" není od slova "{o|s}pravit", ale spravovat, administrovat. Rozdílů může být spousta: např. od lepší podpory v různých OS, přes třeba lepší monitoring hw až po možnost vzdálené správy (iLO apod.) Je podstatně snadnější se na nějakém fóru zeptat "pojede to na Lenovo ThinkCentre XYZ" než "pojede to na mé skládačce, kterou nikdo ve vesmíru kromě mě nemá?"

Uh, co může u serveru nefungovat? Kromě desky/chipsetu jsou tam snad všechny věci úplně jasné.

Servisovatelnost: pokud chci, koupím si NBD.
Ten, co se takhle ptá, si NBD kupovat nebude.

Osobně spíš než NBD preferuji koupit ty počítače dva (skládačky jsou levnější, takže se to ani neprodraží) a udělat failover.

i takové prkotiny jako že je ten case dobře vymyšlený, bezšroubkový, s dobrým prouděním vzduchu apod.
Máš blbý dektopový case :).

Dostupnost dílů neznamená, že si můžu koupit jinou grafickou kartu do PCI-ex, ale že mám garantováno, že příštích nejmíň deset let budou stejné grafárny skladem (za příslušné peníze samozřejmě) a na eBayi půjdou koupit ještě dalších deset let (s tím, že je snadno najdu třeba podle FRU nebo jenom podle modelu toho serveru/stanice)
Proč bych si potřeboval kupovat stejnou grafickou kartu, ještě k tomu do serveru?

PCIe grafiky jsou tu deset let a ještě dlouho budou, DDR2/3/4 paměti jsou taky dostupné deset let, SATA upgradovala rychlost, ale je to zpětně kompatibilní. Jediné, s čím je problém, je deska, kde neseženeš novou se starým soketem, takže musíš vyměnit i CPU.

Samozřejmě v různých situacích hrají různé věci různě velkou úlohu, proto je lepší, když řešení navrhne někdo, kdo o tom má nějaké povědomí.
+1

Souhlasím s "j", že pokud chce duální zdroj a řadič s baterkovou cache, skládačku za pár korun nemůže použít.

Nepojede. Pokud tam budou Windows
Předpokládal jsem, že použitý OS vyplývá ze zaměření serveru, kde tazatel položil dotaz.

Na Linuxu už bohužel začíná být situace velmi podobná, nejprve s NetworkManagerem a teď definitivně se systemd přestává platit staré dobré "vezmu disk, přendám jinam a jede se bez problémů dál".
Máš to rozbitý, u mě na to systemd nemá vliv. Proč by měl? (jediné, co mě napadá, je, že udev si defaultně pamatuje síťovky podle MAC adresy, takže to musíš změnit, když to dáš do jiného počítače, ale to lze změnit a nesouvisí to se systemd)

« Odpověď #31 kdy: 21. 12. 2015, 22:49:05 »
Uh, co může u serveru nefungovat? Kromě desky/chipsetu jsou tam snad všechny věci úplně jasné.
Všechno, co v počítači je, se může posrat. A že tam těch věcí je dost... Pokud chceš příklad, tak na jednom železe se mi stalo, že z neznámých důvodů pravidelně po nepravidelně dlouhém čase vykysla síťovka. Než zjistíš, že se to děje pravidelně nepravidelně, znamená to několik výpadků, který je potřeba řešit. Bez dálkové správy to znamená třeba 3 výjezdy.

Osobně spíš než NBD preferuji koupit ty počítače dva (skládačky jsou levnější, takže se to ani neprodraží) a udělat failover.
Pokud myslíš automatický failover, tak ten si neumím v takových podmínkách za přijatelný peníze představit. Pokud myslíš failover ve smyslu "existuje napsaný návod, jak přendat disku z jednoho počítače do záložního", tak to smysl dávat může. Ale dvojnásobně to prodražuje řešení. Což je dost a ne každý to dá.

Máš blbý dektopový case :).
Mám ThinkCentre, takže si nestěžuju :)

Proč bych si potřeboval kupovat stejnou grafickou kartu, ještě k tomu do serveru?
Bylo to příklad na to, jaký je rozdíl mezi "profesionálním" a "desktopovým" železem. Proč třeba lidi do profi nasazení (asi ještě pořád, i když to možná ustupuje) kupují NVidia Quadro, když GeForsky jsou o dost levnější? No, protože na to mají odladěné aplikace a mají tam nějaké záruky, které se jim ve finále vyplatí...

V serverovém prostředí jsou obdobou ty RAID řadiče, to je stejný případ.

Máš to rozbitý, u mě na to systemd nemá vliv. Proč by měl? (jediné, co mě napadá, je, že udev si defaultně pamatuje síťovky podle MAC adresy, takže to musíš změnit, když to dáš do jiného počítače, ale to lze změnit a nesouvisí to se systemd)
Přesně tak - když se změní MAC síťovky, tak to (z uživatelského hlediska) "prostě nenaběhne" a on s tím nic nemůže dělat, volá odborníka (což je přesně to, co jsem napsal). Za dob, kdy byla síťovka prostě eth0, by to naběhlo a žádný odborník by potřeba nebyl.

Podobný případ je mountování podle UUID - kdysi dávno, když byl svět ještě krásný, stačilo disk překopírovat pomocí DD a systém nabootoval. Dneska ne.

Systemd nezpůsobuje žádnou revoluci, jenom pokračuje v nastoleným trendu směrem k windowsovskému "nabootuje to pokud ..... (tisíce podmínek, který nikdo neumí vyjmenovat všechny)" a věci zbytečně zesložiťuje. Například není tak snadný si přimountovat jiný disk, chrootnout se tam a opravit třeba tu MAC adresu. Protože systemd, initrd, grub2 ... atd. atd. Ale to je OT, do kterýho bych se nepouštěl :)

dustin

« Odpověď #32 kdy: 21. 12. 2015, 23:09:23 »
Zrovna UUID to dost zjednodušilo, neřeším pořadí, prostě dám do jiného ḱompu a jede to. Včetně md raidu. Samozřejmě mám grub nainstalovaný na všech diskách, abych neřešil pořadí bootu.

Název síťovky podle MAC adresy (přes udev) je např. v debianu již spoustu let. Přejmenování je otázka jednoho rebootu (nebo jen udevadm trigger, pokud zafunguje). Systemd na serverech nepoužívám, stejně tak network manager. Při přehození disků do jiného PC nic jiného řešit nemusím. Jo, občas to chce balík s firmwarem síťovky, který na původním kompu nebyl nainstalovaný. To stačí hodit na flešku.

« Odpověď #33 kdy: 21. 12. 2015, 23:14:40 »
Zrovna UUID to dost zjednodušilo, neřeším pořadí, prostě dám do jiného ḱompu a jede to. Včetně md raidu. Samozřejmě mám grub nainstalovaný na všech diskách, abych neřešil pořadí bootu.
A představ si, že existují systémy, kde můžeš udělat to samé a zároveň to funguje i při překopírování disku. Protože se neřídí přiblblým diskovým UUID, ale mají metadata přímo na té partišně ;)

Přejmenování je otázka jednoho rebootu
Což je přesně ten jeden reboot, který odlišuje situaci "po výměně hw to naběhlo" od situace "po výměně hw to nenaběhlo".

Systemd na serverech nepoužívám, stejně tak network manager.
Tak si to ještě chvilku užij, zanedlouho to bude povinné :)

dustin

« Odpověď #34 kdy: 21. 12. 2015, 23:24:35 »
Mně se tedy při překopírování disku přes dd zachovávají všechna UUID.

dustin

« Odpověď #35 kdy: 21. 12. 2015, 23:29:38 »
Což je přesně ten jeden reboot, který odlišuje situaci "po výměně hw to naběhlo" od situace "po výměně hw to nenaběhlo".
V serveru mám obvykle síťovek více a jsem rád, že mám pod kontrolou, která je která. Nějak si nedovedu představit, jak by systém na jiném HW věděl, kterou jsou zamýšlel jak použít. A když je prohodí, tak to stejně nenajede. Takto servery přehazuji docela často a nemám s tím žádný problém. Přes ethtool (link status) si vyzkouším, která má jaké nové číslo, přehození v udev pravidlu je otázka několika minut. V debianu se ten soubor již roky jmenuje stejně.

Citace
Tak si to ještě chvilku užij, zanedlouho to bude povinné :)

Možná jo, možná ne. Nějak se těch strašáků nebojím.

« Odpověď #36 kdy: 21. 12. 2015, 23:41:47 »
V serveru mám obvykle síťovek více a jsem rád, že mám pod kontrolou, která je která. [...] Přes ethtool (link status) si vyzkouším, která má jaké nové číslo, přehození v udev pravidlu je otázka několika minut.
Což dává smysl obzvlášť pokud má systém jenom jednu síťovku :)

« Odpověď #37 kdy: 21. 12. 2015, 23:49:32 »
Mně se tedy při překopírování disku přes dd zachovávají všechna UUID.
Jj, máš pravdu, už se mi ten Linux pomalu vykuřuje z hlavy - dd to přežije, ale to stejně většinou pro kopírování nepoužiješ.

dustin

« Odpověď #38 kdy: 21. 12. 2015, 23:50:30 »
Jak říkám, mně stávající funkcionalita přes MAC adresu vyhovuje a jsem za ni rád. Mám rád věci pod kontrolou a v serverech máme všude minimálně dvě síťovky.

Dobrou noc.

Jenda

« Odpověď #39 kdy: 21. 12. 2015, 23:56:13 »
Za dob, kdy byla síťovka prostě eth0, by to naběhlo a žádný odborník by potřeba nebyl.
Za dob, kdy se to nevázalo na MAC adresu, tak občas byla jedna eth0 a jedna eth1 a opačně.

Podobný případ je mountování podle UUID - kdysi dávno, když byl svět ještě krásný, stačilo disk překopírovat pomocí DD a systém nabootoval. Dneska ne.
Hmm, zrovna před chvílí jsem to udělal. Debian Jessie, systemd.

Například není tak snadný si přimountovat jiný disk, chrootnout se tam a opravit třeba tu MAC adresu. Protože systemd, initrd, grub2 ...
Nechápu, proč potřebuješ na editaci textového souboru s MAC adresou chroot, a nechápu, jak ti systemd, initrd a grub2 brání v chrootnutí.

systemd ... při chrootu neběží. Takže nenaběhnou služby závislé na systemd. Což jsou služby, které nikdo v chrootu nepotřebuje.

initrd ... nesouvisí

grub2 ... nesouvisí, navíc se vůbec neliší od grub1. Nebo bys radši lilo, které se rozbije, když mu někdo na disku přesune další stage?

dustin

« Odpověď #40 kdy: 21. 12. 2015, 23:56:40 »
Jj, máš pravdu, už se mi ten Linux pomalu vykuřuje z hlavy - dd to přežije, ale to stejně většinou pro kopírování nepoužiješ.

Možná bys jej měl víc používat...

Pro kopírování na jiný disk používám téměř výhradně dd, protože je to daleko nejpohodlnější. UUIDs, grub, vše beze změny. Mám záměrně partišny tak, aby poslední byla datová, pak ji stačí případně na novém větším disku resiznout, resiznout filesystém a jede se dál s větším diskem.

I když v serverech máme všude raid a tam se nic nekopíruje ani přes dd. Takže jen pro pracovní stanice.

« Odpověď #41 kdy: 22. 12. 2015, 00:15:41 »
Sorry, panove, nemel jsem se o tom zminovat a nebudu ten OT dal zivit.

mca

• 181
    • Zobrazit profil
« Odpověď #42 kdy: 22. 12. 2015, 01:20:54 »
Proliant Gen8 s E3-1220L mam 3 mesice doma jako nahradu za chciple N36L a neni problem, az na licencovani iLO4.  Jenze za stejne penize se necha postavit Supermicro (AMD/Intel) s 6x SATA 8x SAS, 2x Intel 1Gb + IPMI a stale mam 32 linek volnych a kdyz to zavru do neceho vetsiho, tak neni problem to utisit.
Licencni politika iLO proste pije krev, ale to uz mi pila i v minulosti.

« Odpověď #43 kdy: 22. 12. 2015, 02:16:10 »
Jenze za stejne penize se necha postavit Supermicro (AMD/Intel) s 6x SATA 8x SAS, 2x Intel 1Gb + IPMI
Nejlevnější MicroServer stojí něco málo přes šest tisíc. Za to postavíš Supermicro? Můžeš aspoň naznačit kalkulaci?

Licencni politika iLO proste pije krev, ale to uz mi pila i v minulosti.
Dementní je, že verze zdarma má konzoli omezenou na preboot. To mně fakt vadí, jinak bych asi chápal, že nějaké pokročilejší věci chtějí řádně zdanit :)

« Odpověď #44 kdy: 22. 12. 2015, 09:01:46 »
Ja udelal na zacatku chybu: mel jsem na mysli "microserver" a napsal "proliant".

IMHO microserver v podstate nema na trhu nejakou konkurenci, skladacka za tu cenu neporesis v te kvalite ani omylem.
Děkuji za možnost editace příspěvku.