No, pokud bych BTC používal jenom k přenosu normální měny, tak by pak ta kryptoanarchie spočívala v čem? V tom, že jsem děsně cool, že nepoužívám PayPal?
Tak to může být taky efektem a určitě se najdou lidi, které to bude zajímat (viz třeba paraelní polis, které si na tomhle lákání hipsterů založilo image).
Za mě osobně je to možnost rozumné anonymizace a schopnost okamžitě poslat platbu kamkoliv, kde je internet, což u běžných finančních transakcí po internetu jinak moc nejde.
AFAIK kryptoanarchie neměla být nikdy nic pro masy. Je to nástroj v rukou těch, kteří se o to zajímají a vyznají se, ne nový naleštěný intuitivní gadget pro BFU. Třeba prostě jen nejsi cílová skupina.
Zcela )) Vidíme jen drobné záchvěvy mezi hodnotami 230 a 340, čili něco kolem slabých 50% ) http://imgur.com/L3llcja
Ano, a stále by to šlo poměrně dobře proložit zmiňovanou rovnou čárou, protože tam jsou po většinu doby oproti minulosti jen poměrně malé skoky. Nikde jsem netvrdil, že tam není deflace.
Ano, přesně tak. Je to jen další služba a jako taková je zcela zbytná, protože když něco potřebuju koupit ze zahraničí, tak to zaplatím buď kartou nebo PayPalem. A vzhledem k tomu, že se žádný boom placení Bitcoinem nekonal, zřejmě to mají podobně i jiní lidi. Možná i proto, že karetní i PayPalová transakce mi umožňuje zboží reklamovat a platbu stornovat. Při platbě BTC si můžu jít tak leda vyplakat oči na lampárnu.
To je trochu sebestředné, ne? Že je zbytná pro tebe neznamená, že je zbytná i pro všechny ostatní.
Možná i proto, že karetní i PayPalová transakce mi umožňuje zboží reklamovat a platbu stornovat. Při platbě BTC si můžu jít tak leda vyplakat oči na lampárnu.
Je to prostě technologie. Nikdo tě nenutí jí používat. To že sám toho nejsi schopný, či k tomu ochotný ještě neznamená, že všichni ostatní jsou na tom stejně.
Jinak tenhle problém řeší
chytré kontrakty, ale na ty si bitcoin bude muset ještě chvíli počkat.
...a k tomu všemu potřebuješ nadkritickou masu uživatelů, jak jsem byl řekl, že
Nadkritickou masu uživatelů očividně potřebuješ ty a možná někteří další. Spousta lidí (mezi nimi já) se v klidu obejde bez ní.
Přijde mi, že jsi byl indoktrinován takovými těmi naivními představami, které kolem toho šířily davy nadšených lidiček když to vzniklo. Takové to „spása světa“ a tak a teď zažíváš kognitivní disonanci, protože se to prostě ukázalo být jen další technologií, která má své výhody a nevýhody.
Pokud se na to podíváš bez iluzí a bez předsudků, čistě pragmaticky (co to umí, výhody, nevýhody), třeba se ti v tom podaří vidět víc technologii, než ideologii. Pak možná uvidíš reálné možnosti použití.
Tak ja jsme treba do btc nesel kvuli tomu ze to je mena, ale kvuli tomu ze tam je neco cemu se rika blokcchain. Mena se proste jen ukazala byt vehikl kterym se blockchain realizuje a drzi si integritu (puvodne to bylo myslene naopak, mena jako to hlavni, blockchain jako vehikl).
Z technickyho hlediska a potencialu je pro me blockchain nejvetsi vec od dob rozsireni inernetu. Bohuzel zatim tam nevidim rozsireni nejakych jednoduchych "killer" aplikaci (prestoze teoreticky jsou zvladnute, viz. https://en.bitcoin.it/wiki/Contract).
Ano, ale to je zrovna v bitcoinu solidně zkryplené. Pokud tě to zajímá, doporučuji Ethereum, napsal jsem o něm dva české články.