Nadkritickou masu uživatelů očividně potřebuješ ty a možná někteří další. Spousta lidí (mezi nimi já) se v klidu obejde bez ní.
Tohle jsem musel dát nahoru, protože tímhle tvrzením sám sebe usvědčuješ z toho, že ses nad tím moc nezamyslel. Měna nemůže být založená na malém trhu. S malým trhem bude extrémně volatilní - přesně tak, jak BTC je, čímžpádem bude pro transakce naprosto nevhodná. Jak jsem říkal, bez toho je to jenom na úrovni nadšenců, kteří si prodávají komixy, v nichž vidí hodnotu jenom oni a nikdo jinej.
a schopnost okamžitě poslat platbu kamkoliv, kde je internet, což u běžných finančních transakcí po internetu jinak moc nejde.
...což je samozřejmě lež, protože jestliže se shodneme, že BTC absolutně není vhodný na uchování hodnot dýl než 5 minut, tak musím nějak normální love na BTC převést - a šup, už se mi transakce prodlouží o normální bankovní transfer, čili 1. NENÍ RYCHLEJŠÍ.
...a za 2. neposíláš to "tam, kde je internet", ale defacto tam, kde se dají BTC nějak utratit. Je mi houbeles platný, že mám BTC na disku, když musím jet do Brna proměnit si BTC na normální love, za který jediný si můžu koupit to, co chci. Bez toho se na ten HDD s blockchainem můžu tak leda koukat a mít dobrej pocit na srdci. Čili za 2. není to POHODLNĚJŠÍ ani to není "kamkoli".
Ano, a stále by to šlo poměrně dobře proložit zmiňovanou rovnou čárou, protože tam jsou po většinu doby oproti minulosti jen poměrně malé skoky. Nikde jsem netvrdil, že tam není deflace.
No dyť jsem to říkal: "stabilní" to je proto, že to kmitá jenom v desítkách procent, ne v tísících. Ale hlavně, že ti nemůže hodnotu ukrást nějaká zlá centrální banka
)
To je trochu sebestředné, ne? Že je zbytná pro tebe neznamená, že je zbytná i pro všechny ostatní.
No, kdyby stamiliony lidí BTC čile používaly, tak by to možná bylo trochu sebestředné
To kriterium nejsem já, ale procento lidské populace, která BTC používá.
Přijde mi, že jsi byl indoktrinován takovými těmi naivními představami, které kolem toho šířily davy nadšených lidiček když to vzniklo. Takové to „spása světa“ a tak a teď zažíváš kognitivní disonanci, protože se to prostě ukázalo být jen další technologií, která má své výhody a nevýhody.
Pokud se na to podíváš bez iluzí a bez předsudků, čistě pragmaticky (co to umí, výhody, nevýhody), třeba se ti v tom podaří vidět víc technologii, než ideologii. Pak možná uvidíš reálné možnosti použití.
Je to přesně naopak - od začátku nafukování bubliny jsem říkal, že to nebude fungovat tak, jak si hejlové myslí, že bude. S pobavením jsem sledoval youtube konference, kde Karel Javůrek vykládal, jak "tohle je TA budoucnost financí" [1]
Teď s odstupem času se nad tím už asi pobaví kde kdo, já jsem se bavil už tehdy
Můžeš si klidně vyhledat na Plusku moje příspěvky v komunitě Cryptoworld, kde jsem hejly pobízel "jen si ty grafiky kupujte, já je od vás za rok rád s parádní slevou koupím
". Ach, kde je konec těm časům, kdy všichni lízali paty Honzovi Batošovi a ptali se ho, kolik že má jeho megarig GHash/s
)
[1]
https://www.youtube.com/watch?v=0NnMGrZv-5w