EVE-NG - doporučení k nákupu hardwaru

EVE-NG - doporučení k nákupu hardwaru
« kdy: 31. 07. 2025, 17:15:24 »
Dobrý den,

v rámci seberozvoje bych si rád pořídil stroj na domácí síťové/virtualizační laby (EVE-NG/PnetLab). Mám rozpočet okolo 15000 - 20000 Kč. Potřebuji, aby na něm bylo možné provozovat běžné síťové topologie (momentálně studuji na CCNP, případně i něco složitějšího).

Z toho co jsem si projel internet, tak se v mém případě vyplatí vybrat některou z pracovních stanic Dell, například použitý model T7600 se dvěma procesory Xeon (8 jader / 16 vláken) k tomu nějaké SSD disky a DDR3 RAM.

Přesto bych ocenil radu a doporučení od někoho, kdo má s virtualizací více zkušeností než já.

Děkuji.

RDa

• 3 058
    • Zobrazit profil
Re:EVE-NG - doporučení k nákupu HW
« Odpověď #1 kdy: 31. 07. 2025, 18:04:26 »
Dvoj-socketovy DDR3 system ti dnes strci do kapsy jakykoliv lepsi notas/desktop.

A pokud je ten lab sw moderni, tak rovnou odmitne na tak starem haraburdi nastartovat (viz treba minimalni pozadavky ESXi a odepsani starych generaci stroju).

Re:EVE-NG - doporučení k nákupu hardwaru
« Odpověď #2 kdy: 31. 07. 2025, 20:04:04 »
Osobne používam GNS3, ale to je prašť jako uhoď.

V prípade virtualizácie sieťových zariadení je dôležitý počet dostupných vCPU a veľkosť RAM. Z môjho pohľadu je virtualizácia (VMware Workstation Pro + QEMU/KVM) na notebooku Thinkpad P14s Gen 5 Intel dostotočné riešenie (16+6 cores, 64 GB RAM).

IOSv images (ako L2, tak L3) v prípade CCNP sú za mňa dostatočné a pritom nenáročné z hľadiska výkonu, ak teda práve nehľadáte spôsob ako virtualizovať IOS-XR resp. NX-OS (service provider resp. DC equipment) - tie sú už niekde inde, čo sa týka nutných virtualizovaných prostriedkov.

« Odpověď #3 kdy: 31. 07. 2025, 22:17:11 »
Dvoj-socketovy DDR3 system ti dnes strci do kapsy jakykoliv lepsi notas/desktop.

A pokud je ten lab sw moderni, tak rovnou odmitne na tak starem haraburdi nastartovat (viz treba minimalni pozadavky ESXi a odepsani starych generaci stroju).

Ok -  měl by jsi prosím specifičtější doporučení na HW k nákupu?

Osobne používam GNS3, ale to je prašť jako uhoď.

V prípade virtualizácie sieťových zariadení je dôležitý počet dostupných vCPU a veľkosť RAM. Z môjho pohľadu je virtualizácia (VMware Workstation Pro + QEMU/KVM) na notebooku Thinkpad P14s Gen 5 Intel dostotočné riešenie (16+6 cores, 64 GB RAM).

IOSv images (ako L2, tak L3) v prípade CCNP sú za mňa dostatočné a pritom nenáročné z hľadiska výkonu, ak teda práve nehľadáte spôsob ako virtualizovať IOS-XR resp. NX-OS (service provider resp. DC equipment) - tie sú už niekde inde, čo sa týka nutných virtualizovaných prostriedkov.

Dík za tip, podívám se na to. Ale co jsem si rychle prohlížel ceny, tak to neodpovídá mé cenové relaci.

CPU

• 1 146
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 31. 07. 2025, 22:38:01 »

Pošli mi na sebe kontakt, přehodím tě na kolegu, ten má spasitelský komplex a potřebu lidem pomáhat, asi ti píchne.

« Odpověď #5 kdy: 31. 07. 2025, 23:25:41 »

Pošli mi na sebe kontakt, přehodím tě na kolegu, ten má spasitelský komplex a potřebu lidem pomáhat, asi ti píchne.

:) Odesláno.

CPU

• 1 146
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 01. 08. 2025, 00:06:33 »
Jo, našel jsem to ve spamu. Netuším, jestli bude z Protonu nadšený, je spíš oldschoolový.
Ale přeposlal jsem mu to.