Linux mi nepřehraje nic z Canal+

Re:Linux mi nepřehraje nic z Canal+
« Odpověď #15 kdy: 25. 11. 2024, 21:12:39 »
Jo, mám ve Virtualboxu aktuální Ubuntu LTS, ve Firefoxu zapnuté DRM, stránka s pluginy vypadá jak na tvém screenu, iVysílání, Telly i Max funguje, Skylink dává přesně stejnou chybu jako zakladatelce - W823

Skylink vím, že určitě vynucuje VMP. Jestli je tam stejná chybová hláška, tak to bude s největší pravděpodobností také i u Canal+.

« Odpověď #16 kdy: 25. 11. 2024, 21:28:34 »
Je to celé trochu mrzuté, protože cca dva roky zpátky je VMP na Widevine ve výchozím stavu pro poskytovatele zapnuto (jinými slovy opt-out).

Pro víc informací se můžete se mrknout na poslední položku tady:
https://www.expressplay.com/products/faq/

Citace
Podpora VMP NENÍ dostupná pro linuxové platformy.

V nedávné době přijal Google také politiku vynucování VMP, což znamená, že licenční servery Widevine DRM budou ve výchozím nastavení vydávat licence pouze pro CDM, které podporují VMP.

Pro desktopové linuxové prohlížeče, které nepodporují VMP, je možné změnit výchozí chování licenčních serverů Widevine DRM změnou specifického flagu a stále poskytovat licenci pro přehrávání.

Což pak samozřejmě výrazně omezuje desktop Linux jako platformu.
I kdyby se třeba poskytovatel obsahu rozhodl udělat nativního Linuxového klienta (což je samo o sobě spíš výjimka, protože další náklady a počet potencionálních uživatelů), tak na to může v rámci sdílení kódu s webovou aplikací použít například fork ElectronJS od castLabs. Ten má integrovanou podporu Widevine (včetně toho, že zařídí podepsání finální binárky přes jejich služby), ale naráží to přesně na to omezení, kdy má plnou podporu s VMP pouze na Windows a Macu.
https://github.com/castlabs/electron-releases

Tak snad zůstane pořád alespoň pár rozumných poskytovatelů obsahu a nevynutí to VMP postupně všichni (ať už kvůli ignoranci nebo vlastníkům práv).

PS: omlouvám se za český překlad citací, ale post mi nešel vůbec odeslat, dokud obsahoval víc řádků anglického textu (zřejmě nějaký místní antispam).

« Odpověď #17 kdy: 26. 11. 2024, 09:44:15 »
Tak snad zůstane pořád alespoň pár rozumných poskytovatelů obsahu a nevynutí to VMP postupně všichni (ať už kvůli ignoranci nebo vlastníkům práv).

Tohle je jen zbožné přání, je jen otázkou času kdy i u nás hlavní hráči přejdou na variantu v VMP.
Pak už zbydou jen takoví ti malí poskytovatelé internetového vysílání ale bez těch hlavních lákadel - koho reálně zajímá TV tvorba místních kanálů?
Pokud si to někdo platí tak právě kvůli přístupnosti exkluzivnímu obsahu (sportovní kanály, HBO, Netflix, Disney, Amazon, Apple - ti všichni VMP vyžadují minimálně pro vyšší rozlišení obrazu).

« Odpověď #18 kdy: 26. 11. 2024, 23:36:21 »
Tohle je jen zbožné přání, je jen otázkou času kdy i u nás hlavní hráči přejdou na variantu v VMP.
Pak už zbydou jen takoví ti malí poskytovatelé internetového vysílání ale bez těch hlavních lákadel - koho reálně zajímá TV tvorba místních kanálů?

Pokud si to někdo platí tak právě kvůli přístupnosti exkluzivnímu obsahu (sportovní kanály, HBO, Netflix, Disney, Amazon, Apple - ti všichni VMP vyžadují minimálně pro vyšší rozlišení obrazu).

VMP se pořád vypnout dá a fakt spíš bude záležet jaké požadavky daný poskytovatel zohlední. A ano je to spíš zbožné přání, aby to, byť v menším rozlišení, nechal přístupné i z linuxového desktopu. Co vidím uživatele Linuxu okolo sebe, tak jim ani tak nevadí, že nemají všude 4K (to si pustí třeba doma na TV), ale typicky to, že když jsou někde se svým notebookem nebo v práci, tak na něm nemůžou sledovat i v nějaké základní kvalitě sport (fotbal, formule atd.) a jediné zařízení, kde to jede, je pak telefon. Ale jak už jsem zmínil, tak bohužel zrovna u tohohle se DRM extra řeší, je tam zapnuté, co uživatel snese, relativně rychle se mění klíče atp. Před pár lety se třeba strašně řešilo jak co nejvíc zkomplikovat re-streaming přenosů, kdy se živé feedy s cca půlminutovým zpožděním objevovaly na různých free službách, kam může kdokoliv streamovat.

S vyšším rozlišením to pak není zdaleka jen o zmíněném VMP (což je fakticky ověření podepsané aplikace), protože tam vstupují do hry ještě další aspekty jako HDCP nebo např. využití dalších hardwarových crypto koprocesorů pro DRM.

HBO má třeba vyšší rozlišení jen v dedikovaných aplikacích, ne v prohlížečích (a tam ani nevynucuje VMP).
U Apple TV+ je to podobné, prohlížeče jen malé rozlišení bez VMP a plné rozlišení až v aplikacích, které pak podle konkrétní platformy můžou používat i Fairplay DRM od Apple místo Widevine.
U Netflixu pak v prohlížečích víceméně totéž, s dvěma výjimkami, kdy tam jede UHD. Windows s Edge a HDCP 2.2 kompatibilní grafikou a monitorem. Případně na Macu v Safari se pak používá také Fairplay, tam to pak také musí mít HDCP 2.2 a ještě to chodí jen na Macu, co má T2 čip (nové Mx procesory to mají integrované). Atd.

Dedikované aplikace pak to HDCP samozřejmě vyžadují také, plus tam občas bývá ještě využití nějakého dalšího API pro autentizaci zařízení a persistentní ukládání dekryptovacích klíčů, což je využívané např. když tam jde pořad uložit pro offline přehrávání.
U Linux desktopů (resp. kompletně otevřených systémů) je spousta těch věcí obecně DRM blbě realizovatelná. HDCP tam třeba není vůbec, nebo je nedotažené (viděl jsem možná kdysi pár patchů pro Intel grafiky, ale myslím že nic z userspace s tím nepracuje). A nejde jen o to, že se s HDCP kryptuje obraz, který jde ven z grafické karty do ověřeného zobrazovače, ale i že se např. nastaví nějaký flag kompozitoru, aby ty dekomprimované snímky nemohla jednoduše zachytávat jiná aplikace. I kdyby tohle nakrásně v Linuxu bylo podporované a třeba zapnuté v nějaké distribuční binárce konkrétního kompozitoru, tak to půjde velmi jednoduše vypnout a nahradit nějakým jiným buildem. Tohle je u jiných platforem prakticky mnohem složitější.
Finálně bude určitě mezi uživateli linuxového desktopu nemalý podíl těch, co jakoukoliv formu DRM odmítají úplně. Takže třeba idea, že by se třeba udělala pracovní skupina se zástupci od výrobců grafických čipů, Google (Widevine) a FreeDesktopu, resp. velkých distribucí a řekli si s čím je potřeba pohnout a jak to vyřešit :), mi přijde velmi nereálná.

k3dAR

• 3 052
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
« Odpověď #19 kdy: Dnes v 00:40:36 »
[...] Pak už zbydou jen takoví ti malí poskytovatelé internetového vysílání ale bez těch hlavních lákadel - koho reálně zajímá TV tvorba místních kanálů?
Treba ja si platim SledovaniTV a pouzivam to jako nahradu za DVB-T* s moznosti zpetneho sledovani (nahravek az asi pul roku), prehravam to v Kodi&Linux s neoficialnim doplnkem, HBO bych aktivovat (do SledovaniTV) mohl zda by chodilo nevim, ale pred casem se mel (do SledovaniTV) doaktivovanej Filmbox a to v tom Kodi&Linux chodilo... vse asi tedy jen 720p ale to na 24" z par metru (me) nicemu nevadi :)

ja.

• 351
    • Zobrazit profil
« Odpověď #20 kdy: Dnes v 00:54:05 »
U Linux desktopů (resp. kompletně otevřených systémů) je spousta těch věcí obecně DRM blbě realizovatelná. HDCP tam třeba není vůbec, nebo je nedotažené (viděl jsem možná kdysi pár patchů pro Intel grafiky, ale myslím že nic z userspace s tím nepracuje). A nejde jen o to, že se s HDCP kryptuje obraz, který jde ven z grafické karty do ověřeného zobrazovače, ale i že se např. nastaví nějaký flag kompozitoru, aby ty dekomprimované snímky nemohla jednoduše zachytávat jiná aplikace. I kdyby tohle nakrásně v Linuxu bylo podporované a třeba zapnuté v nějaké distribuční binárce konkrétního kompozitoru, tak to půjde velmi jednoduše vypnout a nahradit nějakým jiným buildem. Tohle je u jiných platforem prakticky mnohem složitější.
Finálně bude určitě mezi uživateli linuxového desktopu nemalý podíl těch, co jakoukoliv formu DRM odmítají úplně. Takže třeba idea, že by se třeba udělala pracovní skupina se zástupci od výrobců grafických čipů, Google (Widevine) a FreeDesktopu, resp. velkých distribucí a řekli si s čím je potřeba pohnout a jak to vyřešit :), mi přijde velmi nereálná.

V linuxe je u Intelu implementovaná Protected Xe Path (PXP, od Gen12). AMD má zase svoje Trusted Memory Zone (TMZ). Oboje je implementované až po userspace driver (t.j. Mesa) a je na aplikáciach, či to použijú alebo nie.

V prípade kompozitora ani ten nevidí, čo tam je. Táto oblasť pamäte je zašifrovaná a keby ju kompozítor grabol, tak v lepšom prípade získa iba farebný šum. Čo môže byť problém, pokiaľ skladá framebuffer do jedného globálneho (čo asi robia dnes skoro všetky) a nepoužije overlay, kde grafika sama zabezpečí korektný výstup pre scanout. Vypnúť sa to dá ako celý subsystém, ale to príslušná aplikácia zistí ako nedostupnú funkčnosť; nejde fejkovať podporu a takto grabovať chránený surface.

Táto funkčnosť nevznikla kvôli stretnutiu Google, výrobcov gpu a freedesktopu. Vznikla kvôli Chromebookom, ich výrobcovia z nejakého dôvodu chceli byť konkurencieschopní a výrobcovia gpu mali pre nich pochopenie. Desktopový linux sa tu vezie s nimi, len musí doklepnúť tú časť, kde to má hrať s kompozítormi.

« Odpověď #21 kdy: Dnes v 02:03:18 »
Tak to jsou pozitivní zprávy a upřímně mi tahle novinka nejspíš utekla. Já se vždycky léta díval na různé requesty a bugzilly ohledně HDCP a vždycky to bylo spíš vypadalo jako no-way. Jestli to povede k dostupnosti Widevine pro obecné desktopy (oproti Chromebookům nebo dedikovaným přehrávačům) a podaří se to implementovat do celého stacku od ovladačů přes userspace knihovny, až po prohlížeče, tak samozřejmě hurá.
A jinak s tím kompozitorem jsem to myslel tak, že pokud se teď používá L3 (nezávisle na VMP), tak se stream dekryptuje softwarově, pak dekóduje přes standardní knihovny v browseru a dál to putuje normálně jako plný obrázek v bufferu až do ovl. grafické karty. Ta pak když je zapnuté HDCP, tak jej zakryptuje znovu až před přenosem do monitoru. Samozřejmě v momentě, kdy tam bude nový mechanismus s použitím nějaké zabezpečené oblasti paměti, jak jste zmiňoval, tak to mění situaci. Určitě si dohledám info a patche na Mese a něco přečtu.
Jako přál bych si, aby to dopadlo a ideálně aby se přidali i třeba z NVIDIA nebo ARMu (tam ta technologie pro TEE je vzhledem existujícím řešením na Androidu), ale jsem spíš pořád spíš skeptický.
Když si třeba vzpomenu na průběh adopce akcelerace video kodeků v obecném linux desktopu.. proprietární vs otevřené ovladače, různý přístup vendorů k různým api, podpora v prohlížečích. Pak trefit správný hardware pro všechna použití a ještě si do toho přidat problémy s některými distribucemi, které z ideových/licenčních důvodů např. nesestavují mesu ze všemi možnostmi.. I dneska s tím po X letech může být spousty praktického trápení.
Nic konec rantu :), každopádně díky za info a rozšíření obzorů, budu to sledovat.