Těmi moderními aplikacemi myslíte websockety? K tomu používám celery a nodejs. Nodejs udržuje spojení a z djanga nebo celery mu posílám data, která chci poslat klientovi. Uznávám, že je to zbytečně komplikované, ale websockety používá jen malá část aplikace.
To nejsou jenom websockety, ale ten celkový koncept, kdy aplikace tahá jenom ta data, která nutně potřebuje, a překresluje jenom to, co je překreslit potřeba. Takhle bude nejspíš web v budoucnosti vypadat, nikdo nebude na každé kliknutí tahat (a generovat) celou stránku znovu.
Uznávám, že je to zbytečně komplikované, ale websockety používá jen malá část aplikace.
No jak která aplikace, že Nejenom, že je to zbytečně komplikované (další narovnávák na vohýbák), ale především je to zoufale pomalé a náročné na zdroje na serveru. Pomocí naplňování šablon prostě nejde (u aplikace složitější než hello world) dosáhnout latence řádově stejné jako je latence pingu. U aplikace založené na websocketech to možné je.
Šablony prostě imho patří minulosti. Odehrály svoji úlohu, ale jde se dál. A to ono "dál" bude pro python tvrdý oříšek. Možná se s ním popere, možná ne, to uvidíme. Ale hurónsky rozhlašovat, jak je python jedinečná technologie na web, je podle mě poněkud úsměvné, pionýři už jsou jiní a jinde.
Celkovej koncept je to fajn, ale nemyslím si že je na něj každej momentálně připraven a že všude má smysl. Viděl bych to spíš jako budoucnost. Šablony pomalé jsou, ale proto se na druhou stranu kešují. Kde pak je ve výsledným jedno jak pomalej jazyk je pod kapotou, protože spousta věcí bude stejně nakešovanejch, ano pochopitelně záleží o jakej web jde, respektive jestli web, nebo webovou aplikaci.
Celkem tohle vlákno sleduji a nemyslím si že tu někdo tvrdí že je Python (na web) jedinečnej, to tak maximálně Javisti (nejen) tady tvrdí jak je ta jejich Java na všechno nejlepší.
Já jsem o šablonách nic nepsal. CRUD aplikace může komunikovat čistě pomocí JSONu a html můžu obsluhovat jako statické soubory. MVC frameworky se rozšířily právě proto, že se v nich snadno dělají ajaxové aplikace.
No a pak je tam to Django úplně zbytečné
Ale MVC frameworky nejsou jen o tom, že generují data do HTML šablon, můžou generovat data například právě do JSONu, třeba ve spojistosti u djanga s Django REST frameworkem.
Já jsem o šablonách nic nepsal. CRUD aplikace může komunikovat čistě pomocí JSONu a html můžu obsluhovat jako statické soubory. MVC frameworky se rozšířily právě proto, že se v nich snadno dělají ajaxové aplikace.
No a pak je tam to Django úplně zbytečné
S tím souhlasím. I když třeba Django REST Framework se občas použít dá.
Ještě se doplním. Nejsem velký fanoušek Djanga. Když mohu, používám Flask a SqlAlchemy. Django se snaží umět moc věcí najednou. Není ale pravda, že většina funkčnosti Djanga se nedá použít v ajaxových aplikacích. Jediné, co příliš nevyužijete jsou šablony. Všechno ostatní včetně formulářů se běžně používá i v čistě ajaxových aplikacích. Za každou cenu se vyhýbat generování html na serveru je dle mého názoru best practices fašismus.
Toho bych rád využil a zeptal se proč používat Flask.
Já kdysi k Djangu přišel proto že v něm byl napsanej web kterej sem měl udržovat a zalíbilo se mě, tak sem ho používal nadále. Mám to nastavené tak, že když je web složitější, šáhnu po Djangu, v opačném případě po Bottle.
Na Djangu se mě právě líbí, že umí spoustu věcí a neřekl bych že špatně a hlavně že má super dokumentaci. Když sem tedy uvažoval o Flasku, ve výsledným bych si z toho ve směs poskládal Django, proč ho tedy nepoužít rovnou, kde mám zaručenou celkovou funkčnost? O tom že se mě víc líbí přístup urls.py, kde mám mapování adres na jednom místě, ani nemluvě, to je spíš příjemnej bonus.