Vezme AI ajťákům práci?

Re:Vezme AI ajťákům práci?
« Odpověď #45 kdy: Dnes v 11:07:58 »
Neni potreba z LLM delat svaty gral, ale je pro budoucnost kazdyho vyvojare nebezpecne se pred tim schovavat. Je to asi jako programovat dodnes v notepadu a odmitat IDE s napovidanim.

Zrovna napovídání zvýší mou efektivitu tak o 10 % a to ještě s hodně velkým štěstím. Několik let jsem normálně vyvíjel v geditu. Ano, komerčně a nebyla to zas taková bolest, jak to může vypadat. To se nedá srovnávat.

« Odpověď #46 kdy: Dnes v 11:09:31 »
Tiez som prekvapeny, ked sa ma na prac. pohovore pytaju otazky tykajuce sa syntax, alebo nejake specifika konkretneho prog. jazyka. Taketo veci som si nikdy do detailov nepamatal, vzdy som si pomahal googlom. Teraz za pomoci AI uplne straca zmysel "vediet, pamatat vsetko". Myslim ze dolezitejsie je vediet navrhnut infrastrukturu, vediet tie "kocky" z AI spravne pouzit, spravne poskladat pre konkretny problem.
Tak hlavně psaní kódu je kolik? 30 % téhle práce? Možná ani to ne.

« Odpověď #47 kdy: Dnes v 13:57:23 »
V takových případech je dobré to prostudovat a udělat další změny v kódu. Pokud nějaká knihovna jen "pro nic za nic" mění jen jména metod, tak je to jiný případ a navíc, pokud se tohle děje příliš často, tak je to k zamyšlení zda tuhle knihovnu dále používat.
Hele fakt diky za peci o muj projekt a jeho nedostatky. Ja ti jen ukazal na konkretnim pripadu, ze drtiva vetsina tech kdo nebudou aktivne pouzivat LLM a tooling okolo bude za par let bez prace protoze nebude tak efektivni jako ostatni.

Neni potreba z LLM delat svaty gral, ale je pro budoucnost kazdyho vyvojare nebezpecne se pred tim schovavat. Je to asi jako programovat dodnes v notepadu a odmitat IDE s napovidanim.

To je dobrý nesmysl :). Vývojář bez LLM bude nekonkureční? To už jsem slyšel toliklrát, při tolika nových nástrojů, že bez nich nic neudělám a všichni mě předběhnout. Pořád jsem přitom v oboru.

Budoucnost každého vývojáře, kterou ale platí nadnárodní společnosti, protože dnes je ten provoz drsně nerentabilní? Hm, ok.

« Odpověď #48 kdy: Dnes v 14:15:50 »
Ja ti jen ukazal na konkretnim pripadu, ze drtiva vetsina tech kdo nebudou aktivne pouzivat LLM a tooling okolo bude za par let bez prace protoze nebude tak efektivni jako ostatni.

LLM není nic než databáze znalostí a k tomu trocha automatizace. Pokud někdo bude mít znalosti, tak bude dobrý programátor vlastně pořád.

Linus Torvalds nepoužívá ani syntax highliting. Prý mu stačí vidět strukturu dobře formátovaného kódu a vidí to tam i bez barev. (Což je tak nějak pravda, stačí si otevřít kód v libovolném editoru terminálu a můžu vesele programovat.)

Zopper

• 958
    • Zobrazit profil
« Odpověď #49 kdy: Dnes v 15:06:03 »
Linus Torvalds nepoužívá ani syntax highliting. Prý mu stačí vidět strukturu dobře formátovaného kódu a vidí to tam i bez barev. (Což je tak nějak pravda, stačí si otevřít kód v libovolném editoru terminálu a můžu vesele programovat.)
Linus si může dovolit říct "s tímhle pracovat nebudu" a vztekat se tak dlouho, až to autor buď předělá, nebo vzdá. Většině ostatních lidí budou dávno předtím ukázané dveře a na jejich místě bude někdo, kdo si dá barvičky a bude s tím fungovat.

« Odpověď #50 kdy: Dnes v 15:14:25 »
Linus si může dovolit říct "s tímhle pracovat nebudu" a vztekat se tak dlouho, až to autor buď předělá, nebo vzdá. Většině ostatních lidí budou dávno předtím ukázané dveře a na jejich místě bude někdo, kdo si dá barvičky a bude s tím fungovat.

Podstatou mého komentáře rozhodně nebylo ono "s tímhle nebudu pracovat". To podstatné je, že dobře formátovaný kód (a obecně dobře navržený a udržovaný kód) je snadno přístupný komukoliv, kdo umí daný jazyk.

« Odpověď #51 kdy: Dnes v 16:36:50 »

Podstatou mého komentáře rozhodně nebylo ono "s tímhle nebudu pracovat". To podstatné je, že dobře formátovaný kód (a obecně dobře navržený a udržovaný kód) je snadno přístupný komukoliv, kdo umí daný jazyk.

A tady se přesně dostáváme do toho problému, kód od LLM není dobře strukturovaný a ani dobře čitelný.

Je hezké jak tady to_je_jedno tvrdí, že za chvilku bez LLM se nebude moci vyvíjet, ale zapomíná, že bottleneck není napsání kódu, ale doručení aplikace/funkce. To je celá plejáda věcí od nápadu, návrhu, implementace, otestování/review, nasazení, sledování, vyhodnocení. A to pořád dokola. Když mi LLM vygeneruje haldu kódu, tak tím žádný vývoj neurychlím, prostě se to jen zarazí na další fázi v podobě testování/review.

LLM může být velmi dobrý pomocník, který dokáže do všech těch fází nějak přiložit ruku k dílu a uspořit čas či snížit chyby, ale ani dnes ty LLM neumí to práci udělat za tebe, neumí ti výrazně zvýšit senioritu, neumí výrazně zvýšit produktivitu. Ten člověk v tom řetězci je pořád brzda a to se za poslední roky nezměnilo.

Také vyvíjím bez IDE, v textovém editoru na celou obrazku, chci vidět jen kód, vše ostatní mě rozptyluje.

a6b

• 194
    • Zobrazit profil
« Odpověď #52 kdy: Dnes v 21:27:25 »
ja myslim, ze tu produktivitu a rychlost zvysit muze.
potreboval jsem zpracovat json pomoci nlohmann a je to nudna rutinni prace,
dal jsem ai vstupni json a napsal mi pekny kod pro nlohmann::json.
ne ze bych na tom zavisel, ale zrychli mi to a nemusim sam tolik hledat.