Z domova, se nedostanu na svou doménu, která má směrovat ke mě domu

Re:Z domova, se nedostanu na svou doménu, která má směrovat ke mě domu
« Odpověď #105 kdy: 09. 06. 2020, 15:51:37 »
Tyto věci se nemůžou zlepšit tlakem uživatelů, protože jim nerozumějí (stejně jako IPv6)
Takhle by musela být státní regulace na každou blbost, protože není člověk ten, aby rozuměl věcem všem.

« Odpověď #106 kdy: 09. 06. 2020, 15:56:37 »
Už vidím ty davy BFU píšících negativní recenze protože nedostanou routovanou veřejnou IP.
Nevím jestli se h4kuna považuje za BFU, ale dokázal i bez znalostí siťařiny pochopit kde je problém a určitě by to dokázal stručně popsat v recenzi a věřím, že ten kdo ví co je veřejná IP dokáže podle takové recenze vyhodnotit, jestli si u daného providera má veřejnou IP objednat.

SB

• 347
    • Zobrazit profil
« Odpověď #107 kdy: 09. 06. 2020, 17:21:24 »
Takhle by musela být státní regulace na každou blbost, protože není člověk ten, aby rozuměl věcem všem.

Kvalitativní normy máme přece na kdeco, denně nám slouží. A zde se zjevně začíná projevovat potřeba další takové, takže mi není jasné, proti čemu se stavíte.

« Odpověď #108 kdy: 09. 06. 2020, 17:23:04 »
Kvalitativní normy máme přece na kdeco, denně nám slouží. A zde se zjevně začíná projevovat potřeba další takové, takže mi není jasné, proti čemu se stavíte.
Proti tomu, aby vznikaly další a další normy.

SB

• 347
    • Zobrazit profil
« Odpověď #109 kdy: 09. 06. 2020, 17:28:03 »
Nevím jestli se h4kuna považuje za BFU, ale dokázal i bez znalostí siťařiny pochopit kde je problém a určitě by to dokázal stručně popsat v recenzi a věřím, že ten kdo ví co je veřejná IP dokáže podle takové recenze vyhodnotit, jestli si u daného providera má veřejnou IP objednat.

A to chtěl zprovoznit jen takovou P**OVINU(!!!) jako nasdílení souboru sousedovi.

(„Cože? No jak si to představujete? Kdo to kdy slyšel? Tohle po nás nikdy nikdo nechtěl. Na takové extrabuřty tu nejsme vedení. Jede vám fejsbuk? Jede? Tak co otravujete, člověče?!!“)

« Odpověď #110 kdy: 10. 06. 2020, 08:12:21 »
Vzhledem k tomu, že ISP ten problém nechce vyřešit, bavíme se teď o tom, jak to udělat, aby to pro h4kuna fungovalo alespoň doma. Což je primární způsob využití. Holt budou muset myslet na to, že sousedé se k nim nedostanou a případné soubory pro ně vystavovat jinde.

Včera mi to pan majitel nastavil, u mě doma už mi doména a subdomény fungují.

Trošku mě pobavil první email st 27. 5. 11:58 s předmětem nastavení DNS a textem
Citace
prosím Vás můžete nastavit volání domény 'matejckovi.eu' z mého domu, abych se dostal na svou mašinu? Nyní to nefunguje a dochází k nekonečné smyčce.

První odpověď
Citace
Dobrý den,

nastavení DNS domény si řešíte sám. Pokud si chcete řešit nějaké
vlastní DNS, tak je nastavte na svém routeru.
Pak uběhlo 30 emailů a včerejší můj email:
Citace
Už to vypadá, že to jede.

Jak je to tedy řešené?

A jednoduchá odpověď
Citace
Přes interní DNS.

Ono to vadný chování bylo už první den co mi zprovoznili veřejnou IP adresu, to jsme si vyměnili taky asi 30 emailů a bylo to někde začátkem května, tu bitvu jsem prohrál.

« Odpověď #111 kdy: 10. 06. 2020, 08:16:59 »
Pokud máte u vás špatné wifi providery, tak nemáš tam telefonní kabel - VDSL? Nebo nebude jednodušší si objednat VPS nebo nějaký cloud?

Chápu diskuse je dlouhá, taky by se mi to nechtělo číst... Obě otázky jsou zodpovězeny.

- jiný wifi provider není moc vhodný, kabel radní zapomněli zakopat před sedmi lety
- není to jen pro cloud, navíc mám doma 6TB nas co by to asi stálo? chci mít komunikaci do domu, na hraní.

« Odpověď #112 kdy: 10. 06. 2020, 10:02:16 »
kabel radní zapomněli zakopat před sedmi lety
Přečetl jsem celou diskuzi a myslel jsem, že tím myslíš optický kabel. Žil jsem v dojmu, že telefonní kabel je dnes v každé zapadlé vesničce již od 90. let. Ti co nabízí ADSL/VDSL většinou uvádějí, že je dostupný pro 99% domácností. Tak asi patříte mezi to jedno procento. To naštve :)

« Odpověď #113 kdy: 10. 06. 2020, 10:16:47 »
A jednoduchá odpověď
Citace
Přes interní DNS.
Vyřešilo to i problém u souseda a dalším 3000+ klientů, kteří jsou v síti tvého providera nebo ti se k tobě stále nepřipojí?
« Poslední změna: 10. 06. 2020, 10:19:45 od LarryLin »

« Odpověď #114 kdy: 10. 06. 2020, 10:39:13 »
Tak asi patříte mezi to jedno procento. To naštve :)

Nejvíc naštve to, že o nový zástavbě rozhodoval radní kterýmu bylo cca 70. Kdo ví jestli slyšel pojem internet. Takže 50 nových domů jsou na wifi a hotovo. Loni si v klidu umřel a co jako teď? Nic svět se točí dál. A kdy se asi znovu rozkope silnice kvůli opravám 10-15let?

« Odpověď #115 kdy: 10. 06. 2020, 10:44:56 »
Vyřešilo to i problém u souseda a dalším 3000+ klientů, kteří jsou v síti tvého providera nebo ti se k tobě stále nepřipojí?

Ještě jsem neměl čas to otestovat. Mám týden na to :)

Trošku mě dráždí toto:
Kód: [Vybrat]
traceroute -n 81.25.21.57
traceroute to 81.25.21.57 (81.25.21.57), 30 hops max, 60 byte packets
 1  192.168.1.1  0.350 ms  0.393 ms  0.462 ms
 2  192.168.86.1  6.960 ms  6.967 ms  6.988 ms
 3  * * *
 4  * * *
 5  * * *
 6  * * *
 7  * * *
 8  * * *
 9  * * *
10  * * *
11  * * *
12  * * *
13  * * *
14  * * *
15  * * *
16  * * *
17  * * *
18  * * *
19  * * *
20  * * *
21  * * *
22  * * *
23  * * *
24  * * *
25  * * *
26  * * *
27  * * *
28  * * *
29  * * *
30  * * *

Jestli se nepletu, tak doména bude fungovat, protože je to ohnutý přes tu jejich dns, ale ip adresa fungovat nebude, protože zde problém zůstal.

« Odpověď #116 kdy: 10. 06. 2020, 10:49:59 »
Jestli se nepletu, tak doména bude fungovat, protože je to ohnutý přes tu jejich dns, ale ip adresa fungovat nebude, protože zde problém zůstal.
Přesně tak.

Navíc bych vám doporučil u Forpsi u té domény vypnout zabezpečení přes DNSSEC, protože váš ISP nemůže ty podvržené DNS záznamy správně podepisovat, tudíž pokud by nějaká aplikace ve vaší síti validovala DNSSEC, adresu nepřeloží.

« Odpověď #117 kdy: 10. 06. 2020, 10:59:41 »
Navíc bych vám doporučil u Forpsi u té domény vypnout zabezpečení přes DNSSEC, protože váš ISP nemůže ty podvržené DNS záznamy správně podepisovat, tudíž pokud by nějaká aplikace ve vaší síti validovala DNSSEC, adresu nepřeloží.

Já prostě nechápu proč nezkusil ten hairpin nat u mě doma na tom jejich mikrotiku co mi sám nabídnul. Prostě si to udělal na dnsku.

Jak vyzkouším funkčnost DNSSEC? Ale podle tohoto to vypadá že to funguje. https://dnssec-analyzer.verisignlabs.com/matejckovi.eu

DNSSEC vypínat nechci, v momentě kdy to nebude fungovat, tak otevřu starou ránu :) Několikrát jsem mu psal, že na doméně chci DNSSEC.

« Odpověď #118 kdy: 10. 06. 2020, 11:09:34 »
K DNSSEC nerozumím tomu, pokud by toto (viz citace) uděloval zákon filtraci hazardních webů, tak co přiměje majitele webu vypnout DNSSEC a tím by byl ISP namydlenej. DNSSEC je jen další bezpečnostní opatření, aby právě návštěvník nebyl přesměrovaný jinam. Takže k tomu musí být ještě jiná finta. Nebo pak jsou tu dvě věci, který z mého momentálního pohledu, nemůžou vyhovět.

2a) zeptejete se providera, jestli provozuje vlastní DNS server. Pokud ano, určitě na něm dle zákona provádí filtraci hazardních webů. To se nejčastěji dělá přes tzv. RPZ doménu, kde se "falšují" odpovědi na DNS dotazy pro vybrané weby (ukládá to zákon). Provoz směřující na hazardní weby se přesměrovává na stránku s informací, že doména byla zablokována a proč. Analogicky jdou přesměrovávat DNS dotazy na matejickovi.eu na IP adresu, kterou máte přiřazenou v přístupové síti providera. Pokud provider neprovozuje DNS server, mohou si sousedi nastavit "fake" DNS záznam na svém vlastním routeru (pokud to router dovoluje a soused to umí).
« Poslední změna: 10. 06. 2020, 11:12:56 od h4kuna »

« Odpověď #119 kdy: 10. 06. 2020, 11:09:51 »
Jak vyzkouším funkčnost DNSSEC? Ale podle tohoto to vypadá že to funguje. https://dnssec-analyzer.verisignlabs.com/matejckovi.eu
Tenhle test to ale ověřuje z internetu. Vy to musíte ověřit z vaší sítě – v ní nebudou ty záznamy podepsané. Můžete si např. zapnout DNSSEC validaci na úrovni systémového resolveru – to závisí na tom, jaký operační systém používáte.