Ahoj všem,
cítím potřebu upozornit na skutečnost, že HP letos vydalo reinkarnaci své přelomové programovatelné kalkulačky HP-15C. Tuhle kalkulačku HP poprvé uvedlo na trh v létě roku 1982 a tehdy to znamenalo docela významný počin na poli nositelné programovatelné techniky.
Pro mě osobně má tahle kalkulačka obzvláště velký citový význam, protože v roce 1980 jsem coby dítko chodící na první stupeň základky od jednoho vyemigrovaného kamaráda mého táty dostal kalkulačku HP-33E což byl jednodušší předchůdce té zmíněné HP-15C. Tahle kalkulačka mě uvedla do tajů pojmů typu registr, proměnná, postfixová a prefixová notace, cyklus, podprogram, podmíněné větvení… s ní jsem poprvé zažil radost z toho, že program skutečně vykonává to, co jsem zamýšlel během jeho tvorby, apod…. prostě byla u zrodu záliby, která mě nakonec dovedla až ke studiu na elektrofakultě VUT obor ASŘ (bylo to ještě za Husáka, takže členění VUT na fakulty a katedry bylo dost odlišné od současnosti).
O existenci kalkulačky HP-15C jsem tehdy věděl (stejně tak jako o další přelomové kalkulačce HP-67). Tyhle informace pronikaly i k nám za tehdejší Železnou oponu, nicméně byly pro mě tehdy nedostupné.
Takže, když jsem teď náhodou zjistil, že HP letos vydalo sběratelskou edici zmíněné HP-15C, věděl jsem, že mi jedna hned musí přistát na stole.
https://hpcalcs.com/product/hp-15c-collectors-edition/Pokud jste na tom někdo podobně jako já, tak radím – neváhejte a kupujte, protože v tomhle případě bez nadsázky platí, že počet je omezen a nebudou!