Upozornění pro nostalgiky – HP vydalo HP-15C

Upozornění pro nostalgiky – HP vydalo HP-15C
« kdy: 22. 12. 2023, 12:27:39 »
Ahoj všem,
cítím potřebu upozornit na skutečnost, že HP letos vydalo reinkarnaci své přelomové programovatelné kalkulačky HP-15C. Tuhle kalkulačku HP poprvé uvedlo na trh v létě roku 1982 a tehdy to znamenalo docela významný počin na poli nositelné programovatelné techniky.

Pro mě osobně má tahle kalkulačka obzvláště velký citový význam, protože v roce 1980 jsem coby dítko chodící na první stupeň základky od jednoho vyemigrovaného kamaráda mého táty dostal kalkulačku HP-33E což byl jednodušší předchůdce té zmíněné HP-15C. Tahle kalkulačka mě uvedla do tajů pojmů typu registr, proměnná, postfixová a prefixová notace, cyklus, podprogram, podmíněné větvení… s ní jsem poprvé zažil radost z toho, že program skutečně vykonává to, co jsem zamýšlel během jeho tvorby, apod…. prostě byla u zrodu záliby, která mě nakonec dovedla až ke studiu na elektrofakultě VUT obor ASŘ (bylo to ještě za Husáka, takže členění VUT na fakulty a katedry bylo dost odlišné od současnosti).

O existenci kalkulačky HP-15C jsem tehdy věděl (stejně tak jako o další přelomové kalkulačce HP-67). Tyhle informace pronikaly i k nám za tehdejší Železnou oponu, nicméně byly pro mě tehdy nedostupné.

Takže, když jsem teď náhodou zjistil, že HP letos vydalo sběratelskou edici zmíněné HP-15C, věděl jsem, že mi jedna hned musí přistát na stole. :D
https://hpcalcs.com/product/hp-15c-collectors-edition/

Pokud jste na tom někdo podobně jako já, tak radím – neváhejte a kupujte, protože v tomhle případě bez nadsázky platí, že počet je omezen a nebudou! :D

alex6bbc

• 1 672
    • Zobrazit profil
Re:Upozornění pro nostalgiky – HP vydalo HP-15C
« Odpověď #1 kdy: 22. 12. 2023, 12:56:29 »
to mi uplne vytanulo na mysli, ze ji nejaky znamy mel a jako decko jsem jsi s ni chvili hral, ale byl jsem maly tak me fascinoval sin, cos atd. a o programovani jsem jeste netusil.

Karmelos

• 1 063
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 22. 12. 2023, 13:00:33 »
Nic, už jsem našel kde se to dá koupitvyuka-vzdelavani.cz
« Poslední změna: 22. 12. 2023, 13:08:25 od Karmelos »
Gréta je nejlepší.

« Odpověď #3 kdy: 22. 12. 2023, 13:53:53 »
Taková upozornění nepatří do fóra, k tomu máme zprávičky. Příště prosím text vložte jako zprávičku a my ji rádi vydáme.