Nevím co s tou hypotékou tak všichni mají, jako by se okolo vlastnictví nemovitosti točil svět, stejně dobře můžeš i pronajímat, hypo si můžeš vzít klidně ve 40ti, když už jsi totálně usazenej.
V Česku se kolem vlastnictví nemovitosti svět točí. V Česku nejsou firmy pronajímající byty (resp. pronajímají zanedbatelný zlomek bytů k pronájmu). To znamená, že pokud bydlíš v nájmu, tak bydlíš u malopronajímatele, který ti může kterýkoliv rok neprodloužit nájem.
Protože potřebuje prodat byt, aby koupil něco lepšího, protože bydlíš v bytě, který od začátku plánoval pro dceru, protože už má vyděláno dost a jede poznávat duše jiných národů. Protože prostě potřebuje peníze na cokoliv. A byt je skoro vždy výhodnější prodávat prázdný.
A v bytě, do jehož zařizování jsi věnoval obrovské množství času a energie, už bydlet nemůžeš. A musíš shánět jiné bydlení zrovna ve chvíli, když se ti to vůbec nehodí (žena nemocná, v práci těžký projekt).
Tohle na trhu s velkopronajímateli nehrozí. Kdyby náhodou velkopromajímatel končil s podnikáním, tak všechny jeho domy od něj koupí jiný velkopronajímatel i s nájemníky.
Nebo chceš bydlet v rodinném domku a ty se v Česku pronajímají hodně málo. A pokud, tak je to nejčastěji luxusní bydlení pro pravidelně přesídlované managery. Pokud je v nabídce pronájem obyčejného rodinného domu pro normální rodinu, tak je to snad vždycky někdo, kdo chce překlenout nějaké období - a má už dopředu v plánu nájemníka časem vyhodit a užívat dům sám. U toho bytu je to aspoň nejisté, jestli mě tam ten malopronajímatel nechá 20 let, nebo jestli za rok končím, tady je to jisté.
A já (a nejen já) chci stabilní bydlení od chvíle, kdy se usazuji a zakládám rodinu. A ne až mnohem později. Já osobně nejsem úplně šťastný z toho, jsem vrazil spoustu peněz do něčeho jako je byt, tedy zboží, jehož cena se může obratem zmenšit na polovinu, protože se poblíž nastěhuje rodina nepřizpůsobivých (to, že jste za byt zaplatili hodně, neznamená, že se to nestane, je to jenom menší pravděpodobnost). Ale nemám si od koho byt pronajmout, tak vlastním.