DYI náhrada DVB-T2 set-top boxu

DYI náhrada DVB-T2 set-top boxu
« kdy: 03. 12. 2023, 21:44:58 »
Ahoj,
dostal jsem od pribuznych pozadavek na vyber DVB-T2 STB se dvema tunery, aby slo jeden program nahravat a na jiny se divat. Protoze STB s dualnim tunerem asi neexistuji (na alze jsem nasel jeden, ktery stoji 7k a navic ho nemaji), rad bych se vydal cestou rozjeti tvheadendu na QNAP NASu, ktery tam je, a nejakeho klientskeho SW na RPi (asi Kodi). Problem je, ze planovani nahravek v tvheadendu je nepouzitelne, potrebuju neco, co se da ovladat pres toho klienta televiznim ovladacem, a nenasel jsem nikde nic o tom, ze by snad Kodi mohlo fungovat jako interface k tvheadendu a nahravky by sly z EPG planovat primo v Kodi.

Co s tim? :D Neprovozujete doma neco podobneho?
« Poslední změna: 03. 12. 2023, 22:11:26 od Petr Krčmář »

RDa

• 2 751
    • Zobrazit profil
Re:DYI nahrada DVB settopboxu
« Odpověď #1 kdy: 03. 12. 2023, 21:58:47 »
A nebude snazi pro takove lidi si poridit "televizi" od O2 a spol, kteri se obcas chlubi s moznosti VOD z archivu tyden zpet?

robac

• 203
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 03. 12. 2023, 22:04:56 »
A nebude snazi pro takove lidi si poridit "televizi" od O2 a spol, kteri se obcas chlubi s moznosti VOD z archivu tyden zpet?
Tak (O2) k prehravani zpetne 7 dni jeste pridejte nahravani poradu (pak je lze prehrat 30 dni nazpet) Podle prospektu O2 nyni neomezene mnozstvi, drive tam byl nejaky limit - tusim, ze 100 hodin (mohlo se lisit podle tarifu) .

« Odpověď #3 kdy: 03. 12. 2023, 22:14:44 »
To bohuzel v tomhle konkretnim pripade neni alternativa, zaprve to stoji penize (vzhledem k tomu, ze DVB-T je v tom baraku nahrada DVB-S, ktere se zrusilo kvuli servisnimu poplatku Skylinku, coz je asi stovka mesicne, je jakakoli pausalni platba nepruchozi), zadruhe ty nahravky v cloudu expiruji (posledne, kdyz jsem chtel jeden disk s nahravkama smazat, tak jsem byl zastaven, ze tam je nejaka 5 let stara nahravka ktera za zadnou cenu nesmi zmizet).

alex6bbc

• 1 674
    • Zobrazit profil
Re:DYI náhrada DVB-T2 set-top boxu
« Odpověď #4 kdy: 03. 12. 2023, 22:46:49 »
nasel jsem usb tuner thomson tht82, zjistuju zda jsou linuxove ovladace.

« Odpověď #6 kdy: 03. 12. 2023, 22:51:57 »
Používám PC s https://www.neven.cz/kategorie/pocitace-a-kancelar/tv-tunery/dvbsky-t982-dvb-t-t2-c-pcie-interni-dualni-tuner/, KODI a balík kodi-pvr-hts na ovládání tvheadend přes KODI.

Bohužel musím říct, že kodi-pvr-hts občas neumí přesně říct tvheadend, co chce, a něco se nahraje víckrát a podobné chyby. Takže jsem nakonec taky skončil u programování přes tvheadend web interface. Mám ale dojem, že pokud se KODI použije na "Timers" - programování začátku nahrávání podle času, ne podle EPG - fungovalo to dobře.

« Odpověď #7 kdy: 03. 12. 2023, 23:22:00 »
Nezda se mi, ze byste si pred polozenim dotazu splnil domaci ukoly:

Nebudu lhat, vygooglil jsem „dvb-t2 stb dual tuner“, nic nenasel, prosel alzu, a nadchnul se do toho, ze to vyresim po svem. Zaroven ma vlastni reseni i dalsi vyhody oproti STB, treba ze nahravky budou pristupne v cele domaci siti, ne jen na tom STB, do ktereho je pripojeny disk. Ale uznavam, mohl jsem lip napsat, ze jsem dualni STB zavrhnul hlavne proto, protoze si s tim chci vyhrat.

arrange: Diky, podivam se na to. Budu asi muset najit jiny tuner (resp. klidne dva tunery), protoze ten NAS nema PCIe, jen USB, ale s tim si tvheadend poradi.
« Poslední změna: 03. 12. 2023, 23:24:00 od mivasi_ »

.

• 618
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 04. 12. 2023, 09:55:26 »
Toto vlákno je dobrá sranda - aby někdo ušetřil pár kaček na servisním poplatku u Skylinku, tak radši bude vymýšlet harakiri přes NAS a KODI, kde výsledkem bude akorát nefunkčnost, a i kdyby to občas nějak fungovalo, tak zrovna z DVB-T2 jsou programy jenom v SD mazanicích (vyjma ČT), což je škoda sledovat (a kazit si zrak) i na přenosné TV, natož někde v obýváku na velké TV :D

Pokud ale autor dotazu trvá na té terestrice, pak je asi nejlepší volbou kombo přijímač Zgemma H7C, kde je 2x DVB-T2 tuner (+ 1x DVB-S2, který se buď nemusí používat vůbec, anebo lze na FTA SAT programy) a do přijímače se dá nainstalovat 2,5" SSD pro nahrávání (lze ovšem nahrávat i na externí disky připojené přes USB). Tento přijímač bude rozhodně spolehlivějším řešením, než ono prapodivné harakiri z úvodního dotazu.

robac

• 203
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 04. 12. 2023, 11:20:30 »
Nebudu lhat, vygooglil jsem „dvb-t2 stb dual tuner“, nic nenasel, prosel alzu, a nadchnul se do toho, ze to vyresim po svem. Zaroven ma vlastni reseni i dalsi vyhody oproti STB, treba ze nahravky budou pristupne v cele domaci siti, ne jen na tom STB, do ktereho je pripojeny disk. Ale uznavam, mohl jsem lip napsat, ze jsem dualni STB zavrhnul hlavne proto, protoze si s tim chci vyhrat.
V pohode, za me by bylo nejlepsi pouzit nejaky STB, leda by si s tim chtel clovek hrat. Coz je asi Vas pripad  :)

« Odpověď #10 kdy: 04. 12. 2023, 12:23:05 »
Co je to "DYI"?

Karmelos

• 1 065
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 04. 12. 2023, 12:37:51 »
Co je to "DYI"?

Do Yourself It... Klasická yodovština...
Gréta je nejlepší.

alfi

• 336
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 04. 12. 2023, 15:05:48 »
Spousta linuxových STB s "Enigma 2" umí dva i více tunerů, některé jsou i výměnné nebo přes USB. Jen jsem teď nesledoval aktuální nabídku (dual T2+S jde koupit i kolem 2000 Kč, jen nevím, jestli i 2x T2, viz třeba https://shop.atoselektro.cz/satelitni-prijimace-s-operacnim-systemem-linux_c4545075.html)
Nastavení ovladačem je použitelné, k linuxu jde přidat spoustu funkcí (samba, vpn..), přes web jde konfigurovat i vzdáleně (naladit nové programy, oblíbené, zkontrolovat nahrávky).

Nahrávky pro tvheadend by měly jít nastavit i z Kodi, viz to kodi-pvr-hts, ale je pravda, že jsem to nikdy pořádně nezkoušel - dneska je kdeco v archívu a nahrávání už v podstatě nepotřebujeme :)

« Odpověď #13 kdy: 04. 12. 2023, 21:58:39 »
Taky jsem to řešil, ale nedořešil. Klasické trojkombo LibreElec (KODI), TVHeadend a USB DVB-T2 tuner. Zvolil jsem Evolveo T2 Venus (duální tuner) a s LibreElec se to bohužel nekamarádí (identifikace Vendor 0572, ID 2886 - alias Geniatech/MyGica T232). Zatím dead end, ale nechávám si, kdyby to náhodou někdo rozjel.

Taky jsem zkoušel z Číny něco jako Astrometa T2, to sice chodí, ale chybuje (viditelné bugy ve streamu i na kvalitním signálu), takže nepoužitelné (zase se to dá ale použít jako takový ten Software Defined Radio interface).

« Odpověď #14 kdy: 05. 12. 2023, 09:03:44 »
Ahoj,
dostal jsem od pribuznych pozadavek na vyber DVB-T2 STB se dvema tunery, aby slo jeden program nahravat a na jiny se divat. Protoze STB s dualnim tunerem asi neexistuji (na alze jsem nasel jeden, ktery stoji 7k a navic ho nemaji), rad
...

Ale jo, existujou, dělá to třeba Tesla a stojí to asi 13 stovek, ale je to příšernej shit. Měl jsem to doma, a když máti doma umřel, dal jsem jí ho a už rok a půl se doma po televozním tuneru nikdo nesháněl. Nakonec to dopadlo tak, že když už je potřeba pustit zpravodajství, tak z telefonu z iVysílání do chromecastu. Což bylo za ten rok a půl dohromady dvakrát nebo třikrát.
Nedávno jsem dostal DVB-T2 hat pro RPi, a protože mi doma RPi4 nevyužitá leží, asi to zkusím ze zvědavosti postavit, ale už dávno jsem došel k závěru, že STB i terestrická televize pro mě úplně ztratily smysl.