Ako ste sa stali seniorom?

Ako ste sa stali seniorom?
« kdy: 10. 01. 2026, 13:03:41 »
Ako ste sa stali seniormi vo firme resp ako ste postupili na seniora? Odrobene roky, robili ste nieco nadramec, alebo proste ste sa pri zmene prace rovno dostali na seniora, ked vas prijali?

a6b

• 203
    • Zobrazit profil
Re:Ako ste sa stali seniorom?
« Odpověď #1 kdy: 10. 01. 2026, 13:47:59 »
muj pripad je takovy, ze mam tak stary a hnusny projekt, ze vsichni ostatni kolegove odesli,
az jsem zustal sam a kdokoliv novy prijde je proti mym znalostem projektu junior.
takze jsem jsem jako ten prevoznik, ktery musi jezdit na lodce dokud neumre, nebo dokud
neprehodi svou sluzbu na nekoho noveho.

a6b

• 203
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 10. 01. 2026, 13:49:15 »
nekdo je tak chytry a tak dobre zna programovani a system, ze mu okoli duveruje a on se stane seniorem
a pozdeji to reflektuje i vedeni.

Zopper

• 964
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 10. 01. 2026, 17:28:41 »
Na výplatnici je to o firemních procesech a nesezení v koutě jak ta panenka, mezi kolegy o tom, jak umíš svou práci. A pokud nejsi dostatečně aktivní sám od sebe, tak hodně pomůže muset převzít něco po někom.

« Odpověď #4 kdy: 10. 01. 2026, 18:11:58 »
muj pripad je takovy, ze mam tak stary a hnusny projekt, ze vsichni ostatni kolegove odesli,
az jsem zustal sam a kdokoliv novy prijde je proti mym znalostem projektu junior.
takze jsem jsem jako ten prevoznik, ktery musi jezdit na lodce dokud neumre, nebo dokud
Korporat, mala/stredna firma, garazovka?

Ked fungujete ako freelanceri, ma zmysel riesit taketo leveli?

« Odpověď #5 kdy: 10. 01. 2026, 18:50:58 »
Zůstal jsem juniorem, vesele můžu kurvit věci, nemám žádnou zodpovědnost a u všeho můžu nadávat, že to není podle specifikace, chybí tomu dokumentance, atd. A protože jsem junior, tak to všichni akceptují a mávnou nad tím rukou.

Mám skvělý život.

« Odpověď #6 kdy: 10. 01. 2026, 19:31:56 »
Zůstal jsem juniorem, vesele můžu kurvit věci, nemám žádnou zodpovědnost a u všeho můžu nadávat, že to není podle specifikace, chybí tomu dokumentance, atd. A protože jsem junior, tak to všichni akceptují a mávnou nad tím rukou.

Mám skvělý život.
Postupně jsem se stal seniorem. Pořád za mnou někdo chodí a na něco se ptá, mám nějakou zodpovědnost, ale zase můžu do všeho kecat a ostatní musí dělat věci tak, jak chci já.

Mám skvělý život :-)

Mlocik97

• 978
  • Ubunťák, JS dev.
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 10. 01. 2026, 19:38:43 »
Som medior a môžem aj kurviť veci aj kecať do procesov ako čo urobiť.

Mám lepší život než obaja nadomňou.

« Odpověď #8 kdy: 10. 01. 2026, 20:18:25 »

Ináč, toto je dosť častý spôsob, ako sa stať seniorom. Mne v predchádzajúcej práci sa zabil kolega pádom z hory počas hustého sneženia. Jeho skupina zablúdila od značenia a on tú skupinu bohužial viedol. Bol som s ním na jednom hnusnom projekte, potom som ho prebral ....

« Odpověď #9 kdy: 10. 01. 2026, 20:31:08 »

To není senior, ale Charón.... ;D ;D ;D

« Odpověď #10 kdy: 10. 01. 2026, 21:05:57 »
Prebrat projekt po niekom je asi ta lepsia cesta. Ale ked robite v korporate kde je na projekte viac ludi, tak aj v pripade, ze niekto vypadne, to az tak neohrozi

Mudvy

« Odpověď #11 kdy: 10. 01. 2026, 22:14:17 »
já bych to asi trochu rozlišil, například naučit se firemní procesy, projekty a tech stack, mít přehled a získat důvěru v moje rozhodování, umět řešit všechny ty ... :) to je pak firemní senior. Takovýhle člověk však nemusí být senior v širší komunitě vývojářů protože nemusí umět problematiku programování a vývoje do hloubky ale jen to co je v jeho případě potřeba.

Myslím si, že seniorem se staneš tehdy, kdy začnou tvoje predikce vycházet (a máš vůbec nějaké predikce). To znamená že víš kam až můžou věci komplexností dojít když se vydáš vybranou cestou.

Jako junior jseš rád že věci vůbec fungují
Jako medior jseš rád že věci fungují podle zadání
Jako senior řikáš těm co něco chtějí že jim to fungovat nebude

« Odpověď #12 kdy: 11. 01. 2026, 09:32:44 »
Ve státním: zkušenosti a odpracované roky.

« Odpověď #13 kdy: 11. 01. 2026, 10:19:43 »
Myslím si, že seniorem se staneš tehdy, kdy začnou tvoje predikce vycházet (a máš vůbec nějaké predikce). To znamená že víš kam až můžou věci komplexností dojít když se vydáš vybranou cestou.

... Jako senior řikáš těm co něco chtějí že jim to fungovat nebude

Predikcie zvyknú seniorom vychádzať ako sebanaplňujúce sa proroctvo. Lepšie je dôverovať tímu a radiť, nie dusiť a mariť nápady.

« Odpověď #14 kdy: 11. 01. 2026, 15:10:24 »
Středně velká korporace. Vesměs činnosti mimo psaní kódu. Školení a testování nováčků, včetně přípravy materiálů. Příprava odhadů složitosti a časové náročnosti pro produktové vedení a konzultanty. Přednášení na lokálních konferencích. Menší práce co normálně dělá architekt - specifikace, podklady pro slevy na dani za výzkum a vývoj.