Přepájení konektoru jack

Přepájení konektoru jack
« kdy: Dnes v 10:50:16 »
Zdravicko,

je to tu trosku na hrane offtopiku, ale treba se tu najde nejaky bastlir...

Mam zarizeni Syrp Genie Mini I a II (otocne hlavy pro video/timelapse). Vypada to jako puk, spodni cast se otaci, na horni casti jsou na ni tlacitka a konektory (pocitam, ze jeji uvnitr horni casti bude i plosak s BT chipem, dobijeci obvody, mozna i motor?).

Na obou zarizenich mi hapruje 2,5mm jack pro pripojeni remote shutter kabelu k fotaku. Potreboval bych ten konektor prepajet - v jednom se mi podarilo zalomit samce, v druhem mi snad nefungoval nikdy.

Pri te prilezitosti by bylo fajn to vyuzit i k vymene baterky; ta uz se original nevyrabi, ale dle jejich vyjadreni se tam vleze "podobne velka baterka jako do nekterych mobilu".

Nasel by se tu nekdo schopny se do takove opravy pustit, pripadne aspon tip na osobu/firmu schopnou tuto opravu provest? Samo, nechci to zadarmo, dostat do treba ku Praze neni problem.

Ja si na to netroufam, na takhle drobne veci nemam dostatek citu.

Dekuji.

RDa

• 3 230
    • Zobrazit profil
Re:Prepajeni jack konektoru
« Odpověď #1 kdy: Dnes v 10:53:29 »
Jde to rozdelat ?

Chtelo by to zjistit jaky model konektoru to pouziva a pripadne najit neco odolnejsiho (treba 3.5 jack panelmount) pokud by se to veslo v ramci toho zarizeni.

Re:Přepájení konektoru jack
« Odpověď #2 kdy: Dnes v 16:20:13 »
Pristupne to je celkem snadno - stahnuti gumy naokolo, 4 sroubky PH00 nebo PH000 (?), nadzvednout plosak a pripadne odpojit kablik od motoru - ale delka kabliku k motorum mi pripada dostatecna, aby s tim nebylo nutno manipulovat.

Genie I pusobi, ze tam ten konektor snad ani neni pripajenej, ale jenom jej drzi tri zahnute packy - je to vubec mozne? 

« Odpověď #3 kdy: Dnes v 16:25:41 »
Rovnou jsem kuchnul i tu dvojku, ta prekvapive vypada uplne jinak a z toho nejsem vubec chytrej - zespod nevidim prakticky nic a zeshora je to zakaply nejakym lepidlem, aby to drzelo a nehybalo se.

Vymenu toho jacku za 3,5ku mi z praktickyho pohledu spis nepomuze. By se musela zvetsit dira v plastovem krytu a jeste tahat kablik 3,5 > 2,5, abych to nakonec dokazal dostat na Sony MULTI port pro prijem shutter release signalu.

« Odpověď #4 kdy: Dnes v 16:40:25 »
Genie I pusobi, ze tam ten konektor snad ani neni pripajenej, ale jenom jej drzi tri zahnute packy - je to vubec mozne?

Ty "Páčky", co tam sou vidět nahoře na tom konektoru jsou samotné kontakty toho konektoru. Jsou to ty stejné kusy, které jsou zespoda zapájené do plošáku, ale určitě to není tak, že by tam na ně byl ten konektor nasazený a ty páčky pak ohnuté následovně, aby ho držely.

Tohle je trivialita, co zvládne vyměnit 90% lidí s páječkou, ale většině lidí se nebude chtít hledat zdroj přesného konkrétního modelu toho konektoru. Možná je to relativně častý a dostupný tvar, co se dá koupit z GME apod., ale nedělám tyhle věci natolik, abych měl tenhle přehled a dokázal to říct z jedné fotky.

« Odpověď #5 kdy: Dnes v 17:02:02 »
Rovnou jsem kuchnul i tu dvojku, ta prekvapive vypada uplne jinak a z toho nejsem vubec chytrej - zespod nevidim prakticky nic a zeshora je to zakaply nejakym lepidlem, aby to drzelo a nehybalo se.

Ten první teda je klasický vývodový konektor. Ten druhý je SMD, jsou tam vidět nožičky pod tím lepidlem. Ty lepidla bývají buď obyčejné tavné lepidlo nebo něco co vytvrdne na vzduchu, takže pomůže teplo, IPA, nebo mechanické odstranění. Při výměně toho SMD konektoru, pokud nemá člověk horkovzduch, se dá ten konektor opatrně zničit a z desky sundat po kouskách.

Na GME nemaj z 2.5mm jacků nic, na TME jsem našel tohle, co vypadá podobně tomu SMD, ale nemají to skladem: https://www.sameskydevices.com/product/resource/sj2-25414d-smt-tr.pdf

Kdyby člověk začal hledat na Farnellu, Mouseru, LCSW a čínských tržištích, určitě by našel oba, tyhle věci bývají stejný tvar konektoru, co dělá milion výrobců.

« Odpověď #6 kdy: Dnes v 18:29:28 »
ked uz ti to bude niekto menit, tak si daj vymenit aj microusb za usb c.
na aliexprese najdes na kazdy druh microusb nahradu v podobe usb c