Hele ja ti nevim tohle je takovy napovazenou. Ja mluvim slovensky plynule a vetsinou ani slovak nepozna, ze jsem cech (a nejsem na to hrdy). Jenze to mas tak, kdyz by to byla prodavacka na kase, je mi to fuk, jenze tohle byla dama z HR, pohovor byl v Praze. Kdyz by se mne zeptala, oukej, nemam problem, ale povazovat to za samozrejmost, na pohovoru .... na druhou stranu aspon zjistila, ze umim i anglicky a v zivotopise nekecam Navic asi ji to rozhodilo, jelikoz pred sebou mela papir a v jazykach tam mam napsano, ze mluvim i slovensky, evidentne ten pohovor nezvladla a papir ani necetla ....
Jasne muze me tady kde kdo peskovat, ze tohle nebo tamhleto, ja nerikam, ze je obcas netrollim, jasne ze yo, ale tak oni zkousej to samy a zajima je nejakej fejsbug misto toho co profesne umim nebo o co se zajimam. Tak co uz no. Taky se potrebujou otrkat nebo otrtkat? =)
Skutecne, je to na povazenou. Jedna moje 4 a pul leta vzdalenejsi pribuzna plynule prepina mezi Cestinou, Svedstinou, Francouzstinou a Anglictnou dle kontextu, ve kterem se prave nachazi. Jeji prvni kontakt se Slovenstinou byl zhruba nasledujici: "Tu mas, zober si vreckovku." Ona na to: "To neni vreckovka, to je kapesnik." Zkratka nemela se Slovenstinou nejmensi problem. Z toho vyvozuji, ze ani nepostrehla, ze se jedna o jiny jazyk nez Cestinu. Rad bych podotkl, ze nezije v ceskem prostredi a cesky ji uci jen jeden z rodicu, tudiz ani nezna ruzna ceska nebo moravska nareci, ktere by ji snad Slovenstinu mohly priblizit. Presto tato mala divenka napoprve rozumela Slovakum lepe, nez kdejaky dospely Cech, ktery beztak Slovenstinu jiz mnohokrat slysel. Co si tak o tomu muze clovek myslet? Inu, bud je je ta mala diveka zcela genialni, nebo nekteri z nas zcela genitalni. Nebo je to tim, ze ta mala a nevinna ke Slovenstine pristupuje bez predsudku, zatimco nekteri z nas vitaji setkani se Slovenstinou jako jedinecnou moznost k chlacholeni vlastniho ega. Ano, jeste nesmime zapomenout na trivialni reseni: Ta mala proste dobre slysi, zatimco nekteri z nas jsou proste hlusi. Lec toto reseni neni predmentem nasi diskuse, ze.
Kazdopadne to ukazuje na neprilis dobre osobnostni charakteristiky kandidata, at jiz po strance inteligencni ci socialni. Tudiz jsem nazoru, ze takovy kandidat je na zamestnaneckou pozici ve firme zoufale prekvalifikovany. S nim jedine na manazerskou sesli.