Suse nebo Kubuntu?

ByCzech

• 1 862
    • Zobrazit profil
Re:Suse nebo Kubuntu?
« Odpověď #30 kdy: 07. 12. 2017, 00:28:45 »
A já něco povím, já něco požaluju. Věděl jsi tazateli, že ti s Linuxem nevydrží na tvém NB baterka ani zdaleka tolik, co na Windows? Počítej tak s o 40% slabší výdrží baterie.
to je tvoji neznalosti ;-) https://www.root.cz/clanky/tlp-prodluzte-vydrz-notebooku-az-o-30/

Už jsem mu to chtěl poslat taky... :)

anonym

« Odpověď #31 kdy: 07. 12. 2017, 07:57:44 »
A já něco povím, já něco požaluju. Věděl jsi tazateli, že ti s Linuxem nevydrží na tvém NB baterka ani zdaleka tolik, co na Windows? Počítej tak s o 40% slabší výdrží baterie.
to je tvoji neznalosti ;-) https://www.root.cz/clanky/tlp-prodluzte-vydrz-notebooku-az-o-30/

Uz zase ten clanek. Ne, neni to moji neznalosti, ale tvoji neznalosti. Na Linuxu mi vydrzi dell latitude asi 2.5h, jenze na windows v power sawer rezimu pres 5h. Takze tech tvych 30% navic je nic.

jb

« Odpověď #32 kdy: 07. 12. 2017, 08:14:22 »
...
Dále by mě zajímalo, jestli na Suse lze provozovat Steam. Oficiální podpora je prý pouze pro Ubuntu.
...
Na OpenSuse mám nainstalovaný Steam a žádné problémy nemám, hry hrají, obchod obchoduje, chat chatuje.

prumer

« Odpověď #33 kdy: 07. 12. 2017, 09:24:05 »
Ne, neni to moji neznalosti, ale tvoji neznalosti. Na Linuxu mi vydrzi dell latitude asi 2.5h, jenze na windows v power sawer rezimu pres 5h.

S 6-ti valcovym benzinovym BMW poletim po nemecke dalnici 250 km/h pri 6000 otackach a ujedu 400km na nadrz.
S 3 valcovym dieslem od skodovky se budu plahocit 80 km/h a dusit motor 1500 otackach, ujedu 600km.

"Ne, neni to moji neznalosti, ale tvoji neznalosti.::)

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #34 kdy: 07. 12. 2017, 10:18:52 »
S 6-ti valcovym benzinovym BMW poletim po nemecke dalnici 250 km/h pri 6000 otackach a ujedu 400km na nadrz.

Bejvavalo. Dneska se uz nikomu sestivalec nevyplati, protoze vetsinou nepojede rychleji, nez ja se svym 1,5 l motorem. Ty jejich dalnice jsou same vykopavky, kde se jede 80 a kdyz to dobuduji, zustanou tam po nich obvykle znacky s omezenim na 130. Useku, kde omezeni jeste neni, je cim dal mene a kvuli provozu je clovek rad, kdyz to jede aspon 150 a to s puldruhym litrem umim i vic.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #35 kdy: 07. 12. 2017, 10:27:31 »
ma SVOJI pravdu ;-) pouzivam Xubuntu tak 6let a zadnou nestavilitu ani problem pri update sem nepotkal... LTS jsou samozrejme/logicky stabilnejsi/vhodnejsi nez NonLTS... ale ted na jednom NB mam Xubuntu 17.10 od nejake prvni bety a o zadnem problemu/nestabilite nemuze byt rec...
driv sem pouzival Debian,Slackware,Arch, s Linuxem mam ~22let zkusenosti, pamatuju pred 10+ lety obcasne problemy v Debianu nebo Ubuntu (u Slackware i Arch to z principu bylo jasne ze problemy jsou), ale dnes to proste neplati... jasne ze se tam najdou problemy co trva nez vyresej, ale nevim o zadnem zavaznejsim (s Xfce prostredim)...

Problem neni v tom, ze vyreseni problemu trva nejakou dobu. Problem je, ze je nikdo neresi, staci, aby se nejednalo o mainstream SW. Takze chybna verze pluginu Claws Mail tam visela tak dlouho, az jsem presel na repo od Claws Mail, kde to meli spravne. NBD take nikdo neopravoval a to uz to na bugzille viselo pekne dlouho. Holt to nepouziva dost lidi na to, aby to to prase, ktere to zmrsilo, po sobe dalo do poradku.

Pro srovnani: Kdysi, kdyz jsem mel jeste Gentoo, jsem nasel kritickou chyby v Abiwordu. Nahlasil jsem ji na bugzille a trvalo mozna 14 dni, nez se opravena verze objevila v Gentoo. Zkus tohle s Ubuntu. Tam se takove chyby opravuji upgradem na pristi LTS.

qwertz

« Odpověď #36 kdy: 07. 12. 2017, 10:28:55 »
na Ubuntu mozna, na KDE Neon ne ;-) vybrali si Ubuntu LTS jako zaklad dobrovolne, prisli s Slimbook protoze chteli a dali tam KDE Neon protoze to povazovali za nejvhodnejsi, nevim co resis za kraviny/mindraky ;-)

No to je jistě zajímavá interpretace, jen se nějak neshoduje s tím, co prezentovalo KDE.

Poté co pan J.R. zůstal na dlažbě, dostal možnost založit si v rámci KDE vlastní projekt Neon.  Tam si na vlastním písečku sestavuje co chce, a kdyby používal Archlinux, běžel by Neon na Archlinuxu. Zbytku KDE je to u zadeke, protože pro demo CD je úplně jedno, na čem to běží, a doposud jim tyto demo CD sestavovaly populární distribuce samy. Teď mají lidi, co se tomu chtějí věnovat interně.

Citace
The KDE neon team is familiar with Ubuntu having worked with it for over a decade

Prostě ten jeden a půl člověka, co před tím dělal Kubuntu, používá to co zrovna umí. tečka. Není v tom žádná politika, ani technologické rozhodnutí.

anonym

« Odpověď #37 kdy: 07. 12. 2017, 10:29:35 »

Bejvavalo. Dneska se uz nikomu sestivalec nevyplati, protoze vetsinou nepojede rychleji, nez ja se svym 1,5 l motorem. Ty jejich dalnice jsou same vykopavky, kde se jede 80 a kdyz to dobuduji, zustanou tam po nich obvykle znacky s omezenim na 130. Useku, kde omezeni jeste neni, je cim dal mene a kvuli provozu je clovek rad, kdyz to jede aspon 150 a to s puldruhym litrem umim i vic.

6-ti válec má tu výhodu, že má hladký chod a vyrušené síly na klikové hřídeli, tzn. měnší vibrace, větší životnost atd. To se samozřejmě netýká BMW, to jsou křápy kde se ti po* ledasco, ale nějaký japonský 6-ti vál už by se pro někoho, kdo najezdí opravdu hodně km, mohl hodit.

prumer: a kdyz si na notebooku budu prohlizet Internet, tak to potřebuju 6-ti vál nebo 3-vál? Spíše je Linux pořád v době DOHC rozvodových ventilů bez hydroštelů, zatímco Windows už má i proměnlivé časování.

anonym

« Odpověď #38 kdy: 07. 12. 2017, 10:33:47 »
Navíc uživatel Prumer nerozumí zřejmě ani autům, ani Linuxu, protože spotřeba v jeho případě není odvislá od toho, jestli je auto 6-ti vál nebo 3-vál, ale když už tak od objemu motoru.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #39 kdy: 07. 12. 2017, 10:52:11 »
6-ti válec má tu výhodu, že má hladký chod a vyrušené síly na klikové hřídeli, tzn. měnší vibrace, větší životnost atd.

Coz mi muze byt jedno, protoze za cenu takove kary s sestivalcem si koupim nekolik malych aut, ktera maji tu vyhodu, ze se aspon nekde daji zaparkovat.

« Odpověď #40 kdy: 07. 12. 2017, 16:26:39 »
nobody: Záleží na JAKÉM NTB a JAKÉ používáš aplikace. Slackware i Arch jsou oproti Ubuntu zlaté distribuce, na Arch se sice držkuje, že je bleeding-edge a tedy nestabilní, ale je tam ta výhoda, že když někde vývojáři něco po....., máš v dohledné době aktualizaci s opraveným balíčkem.
Slackware je stabilní stejně jako Debian. Proti těmto dvoum distrům nic moc nemám.
To XFCE bude asi důležité, KDE používám na Manjaru, kde funguje bez problémů, když to srovnám se zkušenostmi z Kubuntu...

lin

« Odpověď #41 kdy: 07. 12. 2017, 18:46:03 »
manjaro stable je zaujimave tym, ze pozdrzi kazdu novu verziu KDE asi tyzden, kym nie su vypustene prve zaplaty.

« Odpověď #42 kdy: 07. 12. 2017, 20:07:00 »
Všechny balíčky v Manjaru přichází se zpožděním cca 14 dní a ano, čeká se na jejich opravy a jsou testovány.

nobody(ten pravej)

« Odpověď #43 kdy: 07. 12. 2017, 23:39:26 »
Uz zase ten clanek. [...] Na Linuxu mi vydrzi dell latitude asi 2.5h, jenze na windows v power sawer rezimu pres 5h.
nejdriv pises o 40%, kdyz ti poslu jak pridat 30% tak najednou pises o 100%... navic porovnavas "vykonej rezim" v Linuxu s "power saver" rezimem ve Windows... co treba ve Windows vypnout "power save" a nebo v Linuxu zapnout "power save", aby si srovnaval ferove a ne trapne? ;-)

No to je jistě zajímavá interpretace, jen se nějak neshoduje s tím, co prezentovalo KDE.
[...]
Prostě ten jeden a půl člověka, co před tím dělal Kubuntu, používá to co zrovna umí. tečka. Není v tom žádná politika, ani technologické rozhodnutí.
pokud by vyvojarum KDE nevyhovovalo Ubuntu LTS jako zaklad pro NEON kterym presentuji KDE at jiz jako LiveCD/UzivatelskaInstalace, tak primo na "KDE Slimbook", tak nepovoli aby se to oficialne za KDE vytvorilo/provozovalo/predinstalovavalo... tecka

je irelevantni zda ten kdo za NEON stoji, je 1 nebo 1000 lidi, stejne tak je irelevantni zda pretim delal nebo nedelal na Kubuntu, co je relevantni je ze KDE Neon ma Ubuntu LTS zaklad a KDE balicky za kterejma stoji autori KDE (at jiz primo pripravou, nebo neprimo podporou)... tecka

vazne nevim o co se snazis svejma komentarema, Kubuntu != KDE Neon, za KDE Neon je oficialni od KDE, to proste neokecas at se budes snazit jak chces ;-)

nobody: Záleží na JAKÉM NTB a JAKÉ používáš aplikace [...] To XFCE bude asi důležité, KDE používám na Manjaru, kde funguje bez problémů, když to srovnám se zkušenostmi z Kubuntu...
pokud jde o problemy s KDE, tak jiste Xfce bude dulezite ze pouzivam, protoze to DE je opravdu "bezproblemove", za jine odnoze *buntu urcite nedam ruku do ohne jako za Xubuntu...
na JAKEM NTB z ME zkusenosti nezalezelo, zkusenosti s instalaci a provozem Xubuntu 14.04 nebo 16.04 LTS treba s Thinkpad T42, T60p, X220t, T420s, HP Elitebook 8460p, Lenovo Yoga 300-11IBY(Baytrail), Dell Preccision m4600, Dell Latitude E6510, Toshiba AC100 TegraARM, Viliv N5(Atom Z520), Asus EEE 1008HA...
navic pak v rezimu Live s desitkama ruznych modulu od Lenovo, Dell, HP (vse teda ty vyssi rady)...

nobody(ten pravej)

« Odpověď #44 kdy: 08. 12. 2017, 02:28:53 »
aby nedoslo k nedorozumneni, sazmozrejme sem si vedom a chapu ze na nekterem HW muzou byt problemy, takove ktere se projevi s Xubuntu LTS ale neprojevi s Archem(nebo s jinym distrem), vetsinou ale pujde o to ze v Archu(nebo v jinem distru) je jine/novejsi jadro, to je dane logicky tim ze Arch je rolling distro (pripadne jine distro (pokud take nejde o rolling) melo jindy zmrazeni verze jadra)... v *buntu v takovem pripade pak neni problem nainstalovat Ubuntu Mainline Kernel bud stahnout&nainstalovat rucne(bez auto aktualizaci), nebo pouzit GUI nastroj UKUU kde se da naklikat instalace a zaroven to umoznuje zapnout automaticke aktualizace (nebo upozorneni) nove(jsi) jadra...