Optický kabel - obecný souhlas

Optický kabel - obecný souhlas
« kdy: 13. 12. 2025, 14:42:09 »
Zdravím. Mám spíš právní dotaz než technický, ale třeba se s tím někdo setkal.
Pro Vodafone a Tmobile bude Infotel v naší ulici natahovat optiku. Výhody optiky jsou jasné. Momentálně by se realizovaly přípojky k rodinným domům.
Nicméně k realizaci přípojky můsím dát v podstatě nevypověditelný obecný souhlas k umístění sítě elektronických komunikací v/na nemovitost. Síť má být v jejich vlastnictví a vede až do domu.
Jde mi o to, aby si operátoři v budoucnu na základě tohoto obecného souhlasu nenárokovaly zřízení hotspotu či převaděče. Obchodníka, co má vyřízení na starost jsem dotázal o upřesnění souhlasu/smlouvy pouze na koncovou přípojku, ale k tomu se nemá a slyším jen důvody proč to není potřeba.
Má někdo s takto obecnou smlouvou zkušenosti? Vzhledem k tomu, že by měl být souhlas na věky věků (ani pán od Infotelu mi nedokázal říct podmínky vypovězení souhlasu s umístěním) tak jsem trochu opatrný.
Děkuji za odpovědi.

Re:Optický kabel - obecný souhlas
« Odpověď #1 kdy: 13. 12. 2025, 16:11:20 »
Takový souhlas bych nikomu v žádném případě nedal. Klidně ať si natáhnou chráničku k patě domu nebo k hranici pozemku (a zbytek do domu bych si udělal sám na svoje náklady), ale nikoliv, že dostanou jakýsi neomezený souhlas. A popravdě jsem se s takto nesmyslným požadavkem ani nesetkal, firmy to vždycky tahají právě jenom k patě domu nebo na hranici pozemku a zbytek už se individuálně domlouvá tak, aby do domu to bylo v režii zákazníka.

« Odpověď #2 kdy: 13. 12. 2025, 16:35:48 »
Myslím že se tu kdysi řešilo že operátor zneužil podobný obecný souhlas a postavil na objektu retransačku.

« Odpověď #3 kdy: 13. 12. 2025, 17:55:41 »
Tohle na nás kdysi zkoušel jeden známý velký poskytovatel internetu, že jako po střechách natáhne optiku a můžeme se taky připojit. Tak jsem si o tom tenkrát něco zjišťoval a konzultoval to s nějakými právníky a došli jsme k závěru, že toho kabelu už bychom se nezbavili, protože poskytovatelé telekomunikací na to mají v zákoně jakousi kličku, že je to pak věcné břemeno, které se prostě musí strpět. Oni se furt vymlouvali, že jako ne, že se vždycky nějak domluvíme, ale realita je taková, že už pak nejsou povinni se domluvit a zákon je pak na jejich straně. A víme, jaké praktiky v některých situacích používají, takže jsme řekli, že prostě ne a tečka.