Jaký switch pro domácí síť?

Jaký switch pro domácí síť?
« kdy: 29. 11. 2024, 18:35:12 »
Čau síťaři,

chtěl jsem se poradit jestli má cenu elaborovat u switche pro domácí síť. Mám asi 14 zásuvek (portů) a chtěl bych nějaký 16 port 1Gbps switch (infrastruktura pro to je připravená). Nechci aby ten switch měl nějaké šílené funkce (nechci aby uměl wifi nebo měl storage, popř. USB, atd...), které nepotřebuju a hodně váhám mezi totálním hlupákem nebo něčím co je "managed".

Moje preference v podstatě je: nízká spotřeba v idle (je to prvek co poběží pořád a většinu času se stejně bude flákat) a stabilita (nechtěl bych nikdy restartovat tento HW kvůli tomu, že má nějakou chybu). Pokud bude trochu míň efektivní než konkurence (třeba nedosáhne 1Gbps ale jen 0.95Gbps tak je mi to fakt jedno).

Upřímně nevim co vybrat, asi mi bude stačit nějaký TP-Link TL-SG1016D (popř DE pokud budu chtít managed), ale nechám si poradit od lidí, co mají třeba dobré zkušenosti s nějakým jiným kusem HW. BTW ta spotřeba mě fakt zajímá, nechtěl bych něco co žere 40W v idle.

Zopper

• 790
    • Zobrazit profil
Re:Jaký switch pro domácí síť?
« Odpověď #1 kdy: 29. 11. 2024, 20:06:14 »
Mám TP-Link TL-SG116 a vím, že se na něm mezi dvěma porty dostanu spolehlivě přes 800 Mbps. Což je omezení mojí přípojky, testovat specificky ten switch v rámci LAN jsem nezkoušel, ani ho saturovat paralelními přenosy. Spotřeba <10W. Je to z kategorie "trochu lepší SOHO."

Re:Jaký switch pro domácí síť?
« Odpověď #2 kdy: 29. 11. 2024, 23:25:08 »
Třeba D-Link má asi tři relevantní modely:
DGS-1016D = unmanaged, 16 portů, spotřeba 10W pod parou, 3W "stand-by"
DGS-1210-16 = "smart" (entry level managed), 20 portů (to není překlep), spotřeba 13W pod parou, 5.6W "stand-by"
DGS-1210-20 = "smart+" (trochu lepší managed), 20 portů, spotřeba 13W pod parou, 5.6W "stand-by"

Rozdíly mezi Smart a Smart+ :

- asi 1000 Kč vč. DPH

- hloupější a levnější "Smart" má GUI víc "pro ovečky", do té míry že znalého admina to někdy prudí. Tuším se při přístupu do GUI zadává jenom administrátorské heslo, nikoli login :-) a při startu dokola otravuje wizard pro první přihlášení a změnu hesla, přestože jste ho hned napoprvé přeskočil a heslo si změnil později podle svého skrz GUI... nebo starší generace (nevím jak dneska) měla dump FDB/CAM jenom per port, nikoli globální za celý switch = hledejte v tom odkud svítí konkrétní MAC adresa... musíte proklikat postupně všecky porty. Tato konkrétní vlastnost je fakt opruz. Ale jinak to umí např. dot1q VLANy velice nezáludným způsobem, prostě si přidáváte VIDy do seznamu a pak naklikáte radio buttony v matici... (VID vs. port) = viděl jsem zvrhlejší. Tušímže management interface je natvrdo ve VLAN 1 nebo tak něco.

- šikovnější a dražší "Smart+" z vás nedělá tolik ovci a má pár fičur zaměřených víc do firmy. Neotravuje wizardem při loginu, do GUI zadáváte login+heslo, samozřejmě umí dot1Q VLANy (opět příjemně) ale teoreticky se jedná o L3 switch a můžete si tuším říct, ve které VLAN bude dostupný management... má to tuším CLI a v menu je spousta věcí, které vypadají "dospěle" (nicméně jsem je zatím nepoužil)

V průběhu let switche D-link topí míň a míň, zmizel ventilátor, skříňka je s každou generací menší, ale zvětšily se otvory na bocích pro pasivní ventilaci. Osobně pokud mám možnost, montuju tyhle switche na zeď nebo do ploché rozvodnice břichem ke zdi a bokem nahoru/dolů, takže těmi otvory v bocích může vzduch pasivně hezky proudit samotíží.

Netuším, co je "stand-by" - jestli jenom absence vytížení (porty linknuté), nebo taky všechny porty down. Každopádně spotřeba 10W dělá kolik... asi 600 Kč ročně? a rozdíl 2,5W na management dělá ročně asi 150 Kč. Toto je cena za komfort - v případě problémů se můžete podívat na počítadla errorů, do seznamu MAC adres (na kterém portu je prevít), na stav linku, můžete natvrdo nastavit rychlost pokud je potřeba (spíš není), můžete tuším dodnes zakázat 802.3X flow control... můžete mít i doma VLANy pokud pocítíte potřebu.

Switche od levných SoHo výrobců (D-link, Netgear, Linksys, TP-link) budou mít v téhle nejlevnější kategorii navzájem podobné vlastnosti, protože uvnitř je tentýž nebo velmi podobný čipset - obvykle nějaký Marvell nebo Realtek.