Všiml jsem si nedávno, že po restartu PC (restartuji velmi zřídka) a přihlášení do KDE Network Manager hlásí, že síť je nakonfigurována, ale komunikovat nejde. Zjistil jsem, že chybí výchozí brána. Po kliknutí ve widgetu NM na odpojit a znovu připojit se síť nakonfigurovala správně a vše fungovalo. Připisoval jsem to nějaké chybě v konfiguraci NM či nějaké aktualizaci. Vždycky když se mi to po restartu (kterých je málo) stalo, věnoval jsem tomu chvíli pozornost - kontrola konfigurace NM, hledání obdobného problému na Internetu, odebrat konfiguraci sítě v NM a vytvoření nové. Nic nepomáhalo.
Dneska jsem se po restartu a nefunkční síti namíchl a řekl jsem si, že na to prostě přijdu. Jako viník se nakonec zdá se ukázal systemd 230, který nedávno přifrčel do backports Debian Jessie. V konfiguraci systemd pro síť jsem nic nenašel (protože žádná konfigurace neexistuje) a nakonec jsem přišel na to, že za to může zapnutá networking.service. Po jejím disablování je po restartu a přihlášení do desktopu síť OK a vše funguje jak jsem byl zvyklý.
Projevilo se to taky někomu? Není možné, že mám nějakou chybnou konfiguraci někde jinde? Jak se vám to chová na jiných distrech? A jak se to chová na serveru (tam jsem konzervativnější)? Nebo je to prostě tím, že někdo z vývojářů systemd usoudil, že nastavovat "nějak" síť je dobrý nápad, i když to má na starosti jiná služba a tím zase něco ve výchozím stavu bez rozmýšlení rozbili?