Školení firewallů

alex6bbc

• 1 731
    • Zobrazit profil
Re:Školení firewallů
« Odpověď #15 kdy: 11. 01. 2025, 12:40:59 »
to je smutne kdyz mladoch nevi co chce.
mam stesti, ze i dcera a syn meli jasnou predstavu co chcou delat. tridni ucitele pak rikaji
jak jsou radi, kdyz maji nejake zapalene zaky, ze jim to dobiji energii a ti zaci, ktere to nudi a nezajima, ti to budou jenom tak solichat.

takze je otazka, zda nechce delat jiny obor.

CPU

• 947
    • Zobrazit profil
« Odpověď #16 kdy: 11. 01. 2025, 12:53:39 »
mladoch nevi co chce.

Tak on se na to přihlásil a tváří se i teď, že ho to docela baví, jen prostě funguje jinak, než jsem fungoval třeba já. Ve dvaceti jsem dával pořádný kus výplaty za knížky a hltal to. Tihle mlaďoši tak - možná? - nastavení nejsou. Třeba se po tom školení zlepší  ::)

alex6bbc

• 1 731
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 11. 01. 2025, 14:20:41 »
pro nas to bylo vzacne a ne kazdy mel zx, c64, didaktika, takze jsme hltali vsecko a na papir si malovali vyvojove diagramy.

« Odpověď #18 kdy: 11. 01. 2025, 15:09:13 »
To je nejaka statni organizace kde jsi zamestnal sveho znameho? Neumim si predstavit ze kdokoli normalni veme do firmy nekoho bez jakychkoliv znalosti. I kdyz budu brat studenta tak si vyberu takoveho co bude mit alespon minimalni znalosti.

« Odpověď #19 kdy: 11. 01. 2025, 17:12:02 »
Asi takhle těžko říct přímo nějaké doporučení a většina lidí, mě nevyjímaje, tam nejspíš bude promítat to, jak se k těm podobným vědomostem dostávali sami.

Ta různá školení se můžou lišit třeba v tom, kolik času se v nich bude probírat obecně aplikovatelná teorie, samotná obsluha konkrétního zařízení, praktická cvičení a úkoly příp. nějaké "best practices".

Vybíral s ohledem na stávající, vstupní znalosti a případně toho jestli bude používat konkrétní technologii. S těmi vstupními znalostmi myslím hlavně obecný přehled v síťování. Možná, že jestli je po nějaké technické škole, tak to už všechno ví a bude na to přirozeně navazovat školení s firewally.

Nedávalo by mi moc smysl tam někoho posílat, pokud by třeba neměl ponětí o těch základech (vrstvy, protokoly, PDU), netušil rozdíly mezi unicastem, multicastem, proč se někde používá TCP a jinde UDP, co je ICMP, jak základně funguje adresování, směrování, DNS atp.
Což mi přijde, že mi osobně vlastně zabralo daleko víc času a zkoušení s různými zařízeními. Pak už samotná obsluha nějakého fitru a vytváření access listů, IP konfigurace byla vlastně brknačka, když si to člověk zasadí do kontextu.
Fajn je třeba i základ z nějakého programování, takže člověku nepřijde úplně divné, proč je někde zrovna číslo 255 nebo 65535 a jak to vypadá dvojkově, že existují odlišné datové struktury s různými charakteristikami použití, porozumí pak třeba i stavovým diagramům, které někde uvidí. Zároveň si pak jde i líp představit, co se musí stát s daty (payloadem), když se posílají a v každé vrstvě se k tomu něco přidá, a naopak odebírá když se přijímají.

Já tohle získával víceméně za běhu strašně dávno z různých zdrojů - od manuálových stránek na FreeBSD, kusů zdrojáků, kde jsem se snažil něco málo pochopit, přes různé dílčí návody. Pak mi pomohly zmíněné knížky (v 90tkách to byla bichle od Rity Pužmanové o síťování, kterou jsem pak půjčoval dál :)), kdy jsem si to aspoň trochu uspořádal.
Ale samozřejmě dneska těch materiálu bude určitě řádově víc, zvlášť v Angličtině.
Já jsem před pár lety pár středoškoláků něco doučoval (covid, absence) a hledal jsem, co bychom si mohli sdílet a zároveň to bylo v nějakém rozumném rozsahu a pochopitelně napsané. Moc pěkně udělaná mi přišly skripta, co dělá p. Vavrečková ze SLU v Opavě. To v tu chvíli velmi pomohlo a myslím, že to může třeba dobře zafungovat i třeba na osvěžení, než jde někdo na školení.
https://vavreckova.zam.slu.cz/obsahy/pocsit/skripta/sitebc.pdf

Na to už by se podle mě dalo pěkně navazovat v nějakém školení na konkrétní firewall, ať už by to bude cokoliv (Mikrotik, Cisco, NetGate/PFSense..)..
I když dneska se tam nejspíš budou, minimálně v tom pokročilejším kurzu, zasahovat i další oblasti (šifrování, certifikáty, PKI, ověřování uživatelů a klientů atp.).

Brumla

• 110
    • Zobrazit profil
« Odpověď #20 kdy: 11. 01. 2025, 19:33:32 »
To je nejaka statni organizace kde jsi zamestnal sveho znameho? Neumim si predstavit ze kdokoli normalni veme do firmy nekoho bez jakychkoliv znalosti. I kdyz budu brat studenta tak si vyberu takoveho co bude mit alespon minimalni znalosti.
Malá představivost. Potřebovali jsme do korporátu dalšího IT sysadmina, který by nám pomáhal - podstav lidí. Plnohodnotného IT nám nechtěli zaplatit, tak jsme s HR našli paní, po mateřské dovolené (cca 10 let, 3 děti), technické vzdělání (strojárna), chytrá, ochoná se učit, ochotná pracovat. S každým dalším měsícem byla a je lepší a lepší. Skvělá volba a pro IT vyřešený problém.

« Odpověď #21 kdy: 11. 01. 2025, 21:55:44 »
Doplním ... články pana Peterky (https://www.earchiv.cz/) jsou super, konkrétně počítačové sítě. Když už se bavíme o základech.
Další myšlenka ... to je fakt takový podstav? Tak to asi fakt ani AI jen tak nevytrhne?

« Odpověď #22 kdy: 12. 01. 2025, 07:01:43 »
Ako som uz spominal vyssie, ja nie som sietar, ani z IT oboru, ale je to moj konicek. Spravil som si pred 15 rokmi homelab (vtedy to este asi nebol homelab) a postupne som sa ucil to co ma zaujmalo a co som realne potreboval. AI je pre verejnost mozno 2 roky (ja ju vyuzivam asi rok), ale dovtedy som googlil cital s porozumenim a na konfiguraciach overoval ci to funguje tak ako som si to nastudoval.

Myslim si, ze sietarina nie je na 2-3 skoliace dni. Zaklad je naucit sa principy ako co funguje a sietove zariadenie od kazdeho vyrobcu sa nastavuje inak. Dolezite je vediet preco to nastavit a ako sa to bude chovat. Ja som napr. nikdy nenastavoval nic od cisco, len bezne soho veci + nejake mikrotiky (cca 10 rokov s5) a pfsense (freebsd). Vacsinou su to vsak klikacky.

Sietarina je rozsiahly a sirokospektralny zaber a dnesna (casto spominana) cela kiberbezpecnost je na pleciach sietarov. Nestaci vediet nastavit staticke routy, VLANy, IPS/IDS, FW, NAT, maskaradu a pod. Sietarina je na roky studia a kazdy den pribudaju nove veci.

Ale ano, zacat sa musi a najlepsie od piki, pretoze vtedy sa to najlepsie pochopi. Deti v prvej triede tiez neucia pocitat diferencialne rovnice, ale najprv sa musia naucit scitat a odcitat.

Takze mlademu drzime palce a ked ma zaujem, tak mu to pojde rychlo.

CPU

• 947
    • Zobrazit profil
« Odpověď #23 kdy: 12. 01. 2025, 09:30:39 »
Máte samozřejmě všichni pravdu, ale pořád jsem doufal, že někdo z vás na nějakém tom školení byl a dokáže ho doporučit.

« Odpověď #24 kdy: 12. 01. 2025, 11:07:17 »
Já si myslím, že je zbytečné někoho do něčeho tlačit.
A pro tebe jsou to vyhozené peníze.
Nechápu jak někoho může napadnout posílat zaměstnance na školení když o tom ví doteď kulové.
Osobně si myslím, že každý by měl ve svém volném čase a v rámci svého sebevzdělání plně pochopit základy na úrovni CCNA, a v jiných oblastech na úrovni dostupné literatury.
Nechápe-li to, tzn. nejeví zájem se to naučit a nebo tomu nerozumí, tak je nejspíše předurčen k něčemu jinému co ho bude bavit.

CPU

• 947
    • Zobrazit profil
« Odpověď #25 kdy: 12. 01. 2025, 11:48:48 »

Tohle není první mladej kluk, který školu dodělal po Covidu.
Kolegové jednoho šikanovali tak dlouho, až začal sám makat a teď dělá svojí práci normálně. Není hvězda, ale pomalu se zlepšuje a už tam mají klídek.

Tenhle podle mě taky potřebuje jen trochu vycválat a bude v rámci normálu.

« Odpověď #26 kdy: 03. 02. 2025, 12:04:37 »
Nějaká školení jsou k dispozici přes Úřad práce. Klasické CCNA a pak jsem tam zahlédl nějaký Fortigate a možná i něco dalšího. ÚP to sponzoruje.

Karmelos

• 1 123
    • Zobrazit profil
« Odpověď #27 kdy: 03. 02. 2025, 13:01:54 »
Gréta je nejlepší.

« Odpověď #28 kdy: Dnes v 13:40:41 »
úplně na tomto školení jsem nebyl, ale znám se moc dobře s lektory (pár birelů u ohýnku jsem s nimi vypil:-) )

https://jubela.cz/rekvalifikacni-kurzy/kurz/spravce-siti_2/
https://jubela.cz/rekvalifikacni-kurzy/kurz/operacni-systemy/

byl jsem tam na rekvalifikačním kurzu na elektrikáře (středisko Kvásek)
osobně bych to nazval pionýrský tábor pro dospělé, člověk co už má nějakou zkušenost se má šanci doptat i na pokročilejší věci, lektoři jsou celkem zapálení. Osobně si myslím, že pro kluka to bude dobrý úvod a pak se dovzdělá v tom co potřebuje. Pro mě to byla taková laciná dovolená :-) a poznal jsem plno zajímavých lidí.

jjrsk

• 656
    • Zobrazit profil
« Odpověď #29 kdy: Dnes v 15:46:57 »
...si vyberu takoveho co bude mit alespon minimalni znalosti.
Si nevyberes, protoze nejsou. A nejen do IT. Kdyz budes hledat skladnika, taky nenajdes takovyho, kterej by aspon do 5ti pocitat zvladal.

Pricemz kdyz se podivas co se v tech skolach ucej, tak se neni cemu divit. Chci moc kdyz od cloveka v kanclu cekam, ze klavesnici nebude lustit jako krizovku?

Mno hlavne ze vedi co to je epizeuxis, bez toho se neda zit.

---

Ad skoleni, jsou typicky knicemu, protoze bud jsou prilis vseobecna, nebo jsou poradana za ucelem podojeni statu nebo jsou prilis uzka. Nejlepsi skoleni je praxe, coz pochopitelne bude znamenat, ze ten cas do toho musi investovat predevsim ten zajemce, a pak mozna obcas nejaky ten dozor.

Takze jestli dotycny nekoho takoveho chce, nech mu sam postavi nejaky lab, da nejaky alespon virtuelne smysluplny ukol, a necha ho at se snazi. Mame tu henten internet kde se da najit ledacos.

---

BTW: Soudruzi z iinfo by potrebovali skoleni na tema jak se dela web jako sul ... ti nezvladaji hypertechnologie session.