Když jsem ještě dělal v Kovoslužbě, tak to byly stovky. Z těch 2 TV co teď máme doma a 3 dalších co máme ve sklepě jsou všechny ve třídě 2. Nevybavuji si ani jednu, která by byla ve třídě I. U monitorů, ať už profesionálních pro TV, nebo počítačových to bývalo naopak (včetně těch co měly vestavěný TV tuner). Ale je pravda že aktuální situaci na trhu jsem dovozoval na základě těch 5 ks co mám doma a historické zkušenosti.
Ad. ten kondenzátor: ano, vím že tam obvykle jsou. Nicméně slovo "musí" bych v této souvislosti nepoužil. Je to nejobvyklejší řešení, ale ne jediné možné. Ale pořád to není galvanické spojení s PE vodičem a nejsou tam kvůli ochraně před dotykovým napětím. Jsou tam kvůli omezení VF rušení (EMI).
P.S. když už tady vytahujete svodový proud kondenzátoru, tak by se slušelo uvést, že to je hodnota uváděná pro DC napětí, což není úplně obvyklý případ (napsal bych spíše okrajový, ale nerad bych byl zase chytán za slovo že nemám přesná statistická data), který se z hlediska indukovaného dotykového napětí na vedení vyskytuje.