Ahoj,
poradíte distro jako šité pro mne?
Rád bych rozšířil své newindousovské aktivity a bylo by super, kdybych tušil, kterým směrem je smysluplné napřít svou energii ;-)
Mám na distro dost velké nároky. Idální předpoklady (pokud je něco z toho blbost, klidně mě opravte):
- raději základní distro, než nějaké odvozené
- ideálně takové distro, které se běžně používá i na serverech, ale jde snadno použít i na malých zařízeních (router board, Pi), jde používat jako denodenní pracovní nástroj s GUI (např. na NB nebo na desktopu s LCD displeji) a jde snadno použít virtualizovaně (např. ve VirtualBoxu ap., příp. někdce na hostingu/v cloudu)
- preferuju bezpečnost a robustnost
- mám rád příkazový řádek a konfiguráky a když je možné daný systém alespoň trochu upravit
- hry běžně neharaju a na Linuxu je potřebovat nebudu
- super, pokud se počítá s podporou některých nových, přicházejících či slibných platforem (riscv, apple m1, ibm power a whatsever...)
- nějaké důležité kritérium jsem opomněl?
Pozn.: pokud by to náhodou bylo na jedno distro moc, tak klidně navrhněte dvojici dister, která by to pokryla ;-)
Nevadí mi učení a složité věci, s počítači dělám léta, nyní jako programátor (java aj.). Setkal jsem se v minulosti s několika linuxy i BSDčkama, ale nic z toho jsem nikdy nepoužíval celodenně ani nijak intenzivně, takže nemám odhad, z kterých distro v současnoti vybírat.
Dík moc