Linux v mobilu

Re:Linux v mobilu
« Odpověď #15 kdy: Dnes v 00:17:25 »
Osobné skúsenosti nemám, ale zvážil by som PinePhone Pro. Ide tam aj freebsd

hmm když tyhle alternativní founy mají hrozní paštiky železo...
až tragicky špatný...
jako by to dělali před pěti lety a nemysleli dopředu..
což chápu, že to chvíli trvá ale i tak...

já našel tohle:
A to za méně než půl tuctu "Ká"

Procesor:    Helio P60 - MT6771 2.0 GHz, Octa core
RAM:           8 GB
R0M:           128 GB
Displej:       6.3" FHD+ IPS, PPI: 409, 19.5:9, 1080*2340
Wi-Fi:         802.11 a/b/g/n/ac (2.4 GHz + 5.0 GHz)
Data:          EDGE, 3G, HSDPA, HSUPA, 4G/LTE
Bluetooth:  4.2
GPS:          GLONASS; BEIDOU; Galileo;
Battery:     Li-pol 5000 mAh
Camera:    SONY 48.0 M (f1.8) + 5.0 M (f2.4) + 16.0 M (f2.2) + 5.0 M (f2.4) Pixel
HW             FM radio; NFC; Barometer; Compas; Gyroscop; 3.5mm Jack; IP68; IP69K; Android 11

a krom toho že všem founům vždy dávám strašnou čočku. Jako že gravitace to je prevít... to je min. 2x do týdne na zemi... alespoň už léta nosím delší šňůrku, aby byl za co chytat. A nebo funguje jako kormidlo a padá na hranu a ne na display. však to znáte s tím namazaným chlebem na zádech kočky...
Mno a aby toho nebylo málo, tak teď nedávno jsem ho doslova uškařil... trumpeťák jsem pod ním zapnul špatnou plotýnku místo pod kastrolem na rýži. A když k tomu, po víc jak 10ti možná víc jak 15ti minutách zacyklenej na nesmyslu jinde, přišel tak byl rám nad tou sklokeramikou plotnou roztaven, odtečen, smradu a kouře až k pláči, Chybí mu dobře tři mm stěny, Odnesl to šuplík SIMky přitavením, a nejspíš čtečka otísků, kterou stejně nemám rád a nechci. ždibec zlobí 3,5jack ale jinak plně funkční bez následků... jako masakr přežít 403˚C, jak jsem to později měřil.
Takže rád zůstanu u tohodle číňana s IP68 a snad tu fabriku dlouho nezavřou

« Odpověď #16 kdy: Dnes v 00:19:00 »
vyprdli rovnou na dotazy a nebo narážky proč se mi žádný z výše zmíněných systémů velkýho bratra nelíbí

Jenže to je právě velmi důležitý parametr. Protože pokud se nelíbí to napojení na velké firmy, je to úplně jiný problém než že se nelíbí ty systémy z nějakého technického důvodu.

Pokud jde o to první, dá se použít třeba operační systém /e/, což je klon Androidu bez součástí zajišťujících napojení na Google. Tvůrcem toho systému je Gaël Duval, původní zakladatel linuxové distribuce Mandrake. Obrovskou výhodou je, že tam dobře pojedou aplikace určené pro Android, protože to je pořád Android.

zajímavý podnět...
Kouknu na to.
Děkuju

« Odpověď #17 kdy: Dnes v 00:21:05 »
Lineage OS, pak se koukněte jaký typy jsou podporovaný a na základě toho to kupte. LineageOS je komplet bez googlu, ale jdou tam az na pár věcí rozchodit android app. Sám ho už 5let používám a je fakt dobrej (na origo android to vydrželo cca 2dny, teď to vydrží 4dny).

kouknu na to,
děkuju

« Odpověď #18 kdy: Dnes v 00:23:31 »
Na toto tema, je spoustu zaznamu z prednasek na isntalfestu nebo linuxdays...

to vypadá na dlouhý večery...
ale kouknu na to, snad to půjde nějak proskakovat nebo hledat a pod...
díky

Re:Linux v mobilu nebo mobil na linux?
« Odpověď #19 kdy: Dnes v 00:41:15 »
Tip: postmarket os
Sice nevím, co je Ká a trumpeťák, ale  je tedy smysl dotazu najít vhodný kus hardwaru, jak jsem nabyl dojem z druhý strany(stránkovače zobrazení příspěvků ,ne toalety)?

Problém je, že podporovanéjch modelů pro Linux ^ matlafonu je jako na prstu jedný třicetinožky. (Původně jsem chtěl napsat, že podporované modelů pro LineageOS ^ matlafonu , tabletu je jako  prsů jedný stoprsky)

Hlavní problém je, že aby šel nainstalovat LineageOS a další (crDroid, Pixel experience, Corvus, graphene, /e/,AOSP), musí mít zařízení odemknutelný bootloader - to je to hlavní omezení

Už aby někdo přidal podporu pro founy do OpenWRT.
Jo a pak ještě chodit s trčícím PCMCIA 4G modulem v routeru napájeným z powerbanky?, to už si to rovnou může sešněrovat provázkem jako tazatel má našněrovaný telefon za xˇpagátu
« Poslední změna: Dnes v 00:44:58 od Ħαℓ₸℮ℵ ␏⫢ ⦚ »

« Odpověď #20 kdy: Dnes v 01:17:48 »
...
Nevim proc jeste nikdo neznimil..
https://grapheneos.org/

ale musis mit telefon Pixel. Viz. jejich FAQ a supported devices.
Zameruji se na privacy.
Nekde na CZ forum se psalo, ze na tom rozchodili v nejakem containeru i bankovni appky.

A jinak jeste chci zminit, ze tvuj postoj vuci Google, Mrkvoshitu, Nakousnutymu jabku je spravny.
Kez by bezny ovcanstvo jenom tusilo, jak se daji lidi sledovat. Hlavne to muze udelat kdokoliv v nakladech par stovek $, protoze pristup k DB s metadatama z reklam z mobilnich OS dostanes i free, pokud si nafajkujes firmu a reknes ze mas o to vazny zajem (jinak pristup do jedne DB stoji radove desitky tisic $)
Na netu je writeup, jak takle sledovali CIA panaky v Nemecku(nejenom), protoze se vi kde pracuji. A timto dokazali dohledat kde bydli ;-) Meli zakazano nosit mobily do hlavni budovy, takze stacilo zahrnout do hledani parkoviste pred budovou, kde to nechavali v autech.
« Poslední změna: Dnes v 01:21:22 od XXX_Sam_XXX »

k3dAR

• 3 068
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
« Odpověď #21 kdy: Dnes v 07:38:07 »
Pokud dotaz mel znit "Jak se s Telefonem@Android zbavit Google?"
=> pouzit degooglenej Android, co je pouze pro podporovane zarizeni

Pokud by slo o Linux
=> postmarketOS, UBPorts, SailfishOS
   - opet jsou pouze pro podporovane zarizeni
   - podpora Android aplikaci tam bude nemozna, miziva ci komplikovana (nejlepe na tom muze byt Sailfish na Jola ci Xperia X)

Zminena obava ze "Linux ci SailfishOS jsou nad/pod Androidem"
=> vzniklo asi z nepochopeni, jde o libhybris, kdy ten OS neni na Androidem, ale nad jadrem+ovladaci+zakladni_knihovny (ponechane z puvodniho Androidu dodaneho vyrobcem), tedy v podstate se pouzije Linux jadro a ovladace z puvodniho Androidu, a diky libhybris nad tim muze se rozjet jiny OS, bez libhybris by zarizeni podpora byla mnooohem mensi, protoze by to znamenalo naportovat Linux s ovladaci na konkretni HW...

To ze tazatel ma vybranej/koupenej/zamilovanej nejakej "nahodnej" cinskej Telefon, logicky a samozrejme znamena ze pokud nahodou neni neci podporovane tak ma smulu, a jedine co muze udelat je (alespon castecne/v ramci moznosti) degooglit ten vychozi system, tedy Deaktivovat nejake Google aplikace/komponenty (u kterych to jde ciste v Nastaveni/Aplikace/) pripadne "virtualne" odinstalovat pomoci "adb shell pm uninstall -k --user 0 ..." (u tech co v Nastaveni/Aplikace/ moznost Deaktivace neni), akorat to vse zabere nejaky cas, muze se stat ze si deaktivuje ci "odinstaluje" komponentu co je potreba pro beh systemu nebo nejakou vlastnost o kterou nechtel prijit atd...

Takze pokud to vse chce bez prace:
- chtel by Linux telefon => koupit PinephonePro, Librem5 nebo nejaky dobre podporovany model
- chtel by Linux s podporou Android => koupit Jola Phone, nebo Sony Xperia X

Ad "kecy" o tom ze ten predinstalovanej HW je slabsi a drazsi nez nejake cinskej telefon:
- ten cinskej se vyrabi v nakladech milionech kusu a vyrobce neresi jestli komponenty vyzaduji
   proprietarni ovladac
- ten vytvorenej pro Linux se prodava maximalni v tisicich kusu a vyrobce v maximalni mire
   resi aby komponenty (pokud to je mozne) NEvyzadovali proprietarni ovladac

« Odpověď #22 kdy: Dnes v 09:37:53 »
Já už cca 2 roky používám k plné spokojenosti Ubuntu Touch. Funguje co potřebuju, ale je potřeba se smířit s nějakými omezeními. Bankovní aplikace jsou typický příklad. Na druhou stranu v UB Touch celkem solidně běhá Waydroid (emulátor Androidu) a pokud si vyberete správné zařízení, tak i svižně a stabilně - tam pak jde provozovat třeba i IB "přátelštějších" bank. Podobně pro alternativní androidí ROM.

V každém případě je ale nutné u všech alternativních systémů vybírat telefon podle podpory, nikoli naopak, protože jinak si koledujete o problémy. Androidí ROM, jako Lineage OS nebo /e/ jsou fajn a problémů bývá o řád méně a (plně/použitelně) podporovaných zařízení o řád více.

U Linuxových systémů je spolehlivější cesta (z hlediska použitelnosti) zmíněný androidí kernel, nad kterým je HAL pro linuxový systém. Tak to má právě např. Ubuntu Touch (halium.org). Např. Postmarket OS se snaží portovat mainline linux. Typicky na stejném zařízení s PostmarketOS a s UB Touch bude HW fugovat lépe pod UB Touch, protože UB Touch má originální (i když zavřený) ovladač ...

Když jsem nedávno vybíral nový telefon, udělal jsem si průnik přes dobře podporovaná zařízení zde:
- https://wiki.postmarketos.org/wiki/Devices
- https://devices.ubuntu-touch.io/
- https://doc.e.foundation/devices

To je pro mě záruka, že tam půjde dlouhodobě provozovat "rozumný" systém s "nějakou" podporou.

Po vyházení těch co mi z nějakého důvodu nevyhovovaly a po přihlédnutí k ceně/dostupnosti mi zbyly asi 4 telefony, ze kterých jsem si vybral ...
« Poslední změna: Dnes v 09:39:40 od belohoub »