Doporučte malý notebook

Doporučte malý notebook
« kdy: 14. 07. 2025, 14:42:18 »
Mám notebook, na ktorom mám cez docker rozbehaných niekoľko webových projektov, zväčša cez docker. Používam VsCode, netbeans, dbeaver, browsre... 64GB RAM, 1+2TB disky.

Je to herný notebook, tomu zodpovedá aj veľkosť a hmotnosť. Tak rozmýšľam nad niečím menším čisto len na dovolenky - niekedy musím riešiť bugy v produkcii keď som stovky kilometrov od domu. Rád by som, aby riešenie stálo čo najmenej.

Možnosť 1: code-server + najlacnejší refurbished chromebook. Lenže zatiaľ ma code-server veľmi nepresvedčil. Občas sa rozhodol, že zožerie všetku RAM na serveri. Tiež si nie som istý, ako si poradí so zúfalým internetom na hranici použiteľnosti, čo je na dovolenkách docela bežný jav. Code-server nie vždy reaguje svižne, aj keď som na optickom internete. Neviem, možno sa stačí viac pohrať s nastaveniami...

Možnosť 2: o niečo drahší, malý, ľahký, refurbished ultrabook. Skúsenosti s malými notebookmi nemám od čias Asus EEE. Aká najstaršia generácia je použiteľná na docker + ide + browser? Čo by som mal zvážiť oproti bežnému notebooku? Disk by mal stačiť 1TB, pamät 16GB si už ani neviem predstaviť, ale tak snáď by to mohlo provizórne stačiť...

Ako to máte vyriešené vy?

Re:Doporučte malý notebook
« Odpověď #1 kdy: 15. 07. 2025, 10:38:38 »
Manželce jsem nedávno kupoval tohle: Umax VisionBook 11WT TAB. Byla to náhrada za předchozí Umax, který byl už slabý a začal blbnout (Umax VisionBook 10Wr Tab). Hlavní využití: vzdálená plocha, občas internet (ten nový už má aspoň 12 GB RAM, tak to není taková tragédie, ale pořád je třeba mít na paměti, že je to „atomová j**ka“). Co mě překvapilo, že to 256GB SSDčko je interně SATA a snad dokonce i vyměnitelné, ale to jsem neověřoval (zatímco starý to měl jako eMMC čip).

« Odpověď #2 kdy: 15. 07. 2025, 10:48:33 »
Jestli tomu dobře rozumím, tak požadavky jsou pokud možno malý a lehký a zároveň vysoký výkon. A dobrá klávesnice, protože je to stroj na kódování. To jde tak trochu proti sobě, takže je potřeba tak trochu kompromis.

Na přímé (nikoliv vzdálené) kódování se mi v minulosti osvědčily notebooky Lenovo Thinkpad X260 (12,5) a Dell Latitude 7300 (13,3). To jsou celkem lehké business-class laptopy se slušnou klávesnicí a přijatelným výkonem (při vhodné konfiguraci - Core i7, 16 GB RAM, NVMe SSD, Full HD IPS display). Nevím jaký je rozpočet, ale podobné repasované modely z let 2020-2021 by se měly nechat sehnat za přijatelnou cenu.

« Odpověď #3 kdy: 15. 07. 2025, 10:49:06 »
Měl jsem ty Vision taby 10 a 12. To sklo na displeji je neuvěřitelně křehké a v podstatě nic nevydrží. I drobný deštík je problém. Na tahání sebou to fakt není. Životnost to mělo tak půl roku.

K plné spokojenosti nahrazeno Thinkpadem X13 Gen3, který se mě povedlo koupit ve výprodeji za 12kKč: https://www.pocitarna.cz/notebooky/lenovo-thinkpad-x13-gen-3/

« Odpověď #4 kdy: 15. 07. 2025, 11:09:32 »
Tvůj dotaz je úplně k ničemu!
Takový spam/hoax.
Když něco chceš, a ptáš se na radu co si máš koupit, tak vždy musíš uvést cenový rozpočet.
Možná to nechápeš, ale existují notebook za 30 tis., ale i mnohem dražší. Přičemž průměrná cena pracovního notebooku, a je jedno jak ho používáš, a co na něm děláš či jak často, je od 40 tis bez DPH.

Jestli máš rozpočet pod 20 tis. tak kup první který se ti bude líbit.
Ale např. Lenovo Yoga U7/32G/1TB 14" OLED a 1,6Kg stojí cca. 32 tis. bez DPH - PN: 83JX003DCK

« Odpověď #5 kdy: 15. 07. 2025, 12:10:10 »
Mám notebook, na ktorom mám cez docker rozbehaných niekoľko webových projektov, zväčša cez docker. Používam VsCode, netbeans, dbeaver, browsre... 64GB RAM, 1+2TB disky.

Je to herný notebook, tomu zodpovedá aj veľkosť a hmotnosť. Tak rozmýšľam nad niečím menším čisto len na dovolenky - niekedy musím riešiť bugy v produkcii keď som stovky kilometrov od domu. Rád by som, aby riešenie stálo čo najmenej.

Možnosť 1: code-server + najlacnejší refurbished chromebook. Lenže zatiaľ ma code-server veľmi nepresvedčil. Občas sa rozhodol, že zožerie všetku RAM na serveri. Tiež si nie som istý, ako si poradí so zúfalým internetom na hranici použiteľnosti, čo je na dovolenkách docela bežný jav. Code-server nie vždy reaguje svižne, aj keď som na optickom internete. Neviem, možno sa stačí viac pohrať s nastaveniami...

Možnosť 2: o niečo drahší, malý, ľahký, refurbished ultrabook. Skúsenosti s malými notebookmi nemám od čias Asus EEE. Aká najstaršia generácia je použiteľná na docker + ide + browser? Čo by som mal zvážiť oproti bežnému notebooku? Disk by mal stačiť 1TB, pamät 16GB si už ani neviem predstaviť, ale tak snáď by to mohlo provizórne stačiť...

Ako to máte vyriešené vy?

Mam HY Zbook Power G11 A - pouze integrovana grafika. Hmotnost na presun kazdy den ok (vlak nebo auto). Chlazeni docela dobry, vykon dobry. Ram 64gb tak tak, ale udelal jsem si 32gb swap, na prechazeni mezi projekty behem dne mi to takto staci

Kdybych kupoval dnes, tak bych si asi poridil https://www.hpdecin.cz/b30fyes-hp-zbook-ultra-g1a-14-wuxga-ips-amd-ryzen-ai-max-pro-395-128gb-lpddr5x-2tb-ssd-nvme-amd-graphics-wi-fi-7-win11pro-3yrtd

rozsiril bych akorat zaruku, pokud to pujde. Je to nejaky HP trend? G10 5 let NBD, G11 4 roky,  G1a 3 roky ...

« Odpověď #6 kdy: 15. 07. 2025, 14:30:52 »
Měl jsem ty Vision taby 10 a 12. To sklo na displeji je neuvěřitelně křehké a v podstatě nic nevydrží. I drobný deštík je problém. Na tahání sebou to fakt není. Životnost to mělo tak půl roku.

K plné spokojenosti nahrazeno Thinkpadem X13 Gen3, který se mě povedlo koupit ve výprodeji za 12kKč: https://www.pocitarna.cz/notebooky/lenovo-thinkpad-x13-gen-3/
Manželka to bohužel často používá jako tablet bez klávesnice, jen tak na čtení v ruce. Jinak první věc, co na tom dycky dělá, je, že si nechá v MP aplikovat na displej ochranné sklo, protože ano, kvalita odpovídá ceně. A tady jsem ho právě zmínil proto, že jsem to pochopil tak, že cena je jedním z hlavních faktorů.

« Odpověď #7 kdy: 15. 07. 2025, 16:38:05 »
Taky jsem šetřil a koupil toho Umaxe. První mi spadnul ze 30 cm na hranu, u druhého když mi na zavřený tablet v hospodě postavili pivo, tak nepomohlo ani ochranné sklo.. Thinkpada X220 jsem jednou omylem přejel autem a přežil to.

« Odpověď #8 kdy: 15. 07. 2025, 16:52:20 »
Taky jsem šetřil a koupil toho Umaxe. První mi spadnul ze 30 cm na hranu, u druhého když mi na zavřený tablet v hospodě postavili pivo, tak nepomohlo ani ochranné sklo.. Thinkpada X220 jsem jednou omylem přejel autem a přežil to.
Tomu se není co divit. Rozdíl v pořizovací ceně obou výrobků je obrovský.

VisionBook je na nenáročné použití, ThinkPad X (ale i Latitide a EliteBook) je notebook určený pro časté tahání všude možně, počítá se, že musí něco vydržet.

« Odpověď #9 kdy: 16. 07. 2025, 08:33:36 »
Ano, jsou notebooky a "notebooky". Ty první jsou mobilní a ty druhý jsou na stůl v obýváku a pokud možno nezavírat a nehýbat. Jejich výhoda je pouze nižší spotřeba a "vše v jednom" oproti desktopu :-)
Proto od té doby jenom Latitude

« Odpověď #10 kdy: 16. 07. 2025, 08:49:29 »
A fungují zároveň jako UPSka :)

« Odpověď #11 kdy: 18. 07. 2025, 09:02:47 »
Odporucam, GPD, oni delaju najmobilnejsie stroje na trhu, so spickovym vykonom, dokonca teraz chystaju novy stroj, ktory bude mat najsilnejsi AI Ryzen MAX - 16 jadro s integrovanou grafikou, ktora poraza dokonca GTX 4060

« Odpověď #12 kdy: 18. 07. 2025, 21:24:02 »
Odporucam, GPD, oni delaju najmobilnejsie stroje na trhu, so spickovym vykonom, dokonca teraz chystaju novy stroj, ktory bude mat najsilnejsi AI Ryzen MAX - 16 jadro s integrovanou grafikou, ktora poraza dokonca GTX 4060
Pokukoval jsem po něm a nemá plnohodnotou klávesnici, aby se na něm dalo psát česky deseti prsty. Pokud ho máš, jak píšeš třeba "ú" a "ů"? Je něco obdobného s těmito klávesami navíc?

« Odpověď #13 kdy: 28. 07. 2025, 17:53:24 »
taky jsem to nějak zaznamenal, ne moc často, ... ale nevím, možná do toho pak nějak vstoupilo přeskupování oken nebo vytahování tabů z okna do nového okna... nevím jestli to zhoršilo nebo vyřešilo problém.

Ale co workaround, existuje drag+drop?

není problém, že poslední uplaodovaný soubor byl na mrtvé cestě? (unmounted,  remote)

-----
« Odpověď #14 kdy: 28. 07. 2025, 17:53:59 »
ne, nic.taky jsem to nějak zaznamenal, ne moc často, ... ale nevím, možná do toho pak nějak vstoupilo přeskupování oken nebo vytahování tabů z okna do nového okna... nevím jestli to zhoršilo nebo vyřešilo problém.

Ale co workaround, existuje drag+drop?

není problém, že poslední uplaodovaný soubor byl na mrtvé cestě? (unmounted,  remote)