Ahoj,
zkusím odpovědět jako několikaletý uživatel Archu
1) Jednoduchá konfigurace ideálně pomocí konfiguračních souborů. Ať se každá věc nastavuje na jednom místě (ne, že se jedna věc bude nastavovat na třech místech pomocí tří nástrojů, které se budou navzájem všelijak rušit). Tohle je údajně silná stránka Archu, zajímalo by mě, jak je na tom ve srovnání sním Gentoo.
Arch asi stejně jako Gentoo nepoužívá žádné konfigurační nástroje, vše se nastavuje hezky ručně v konfigurácích. Navíc se teď ustoupilo od původního konceptu s rc.conf, který byl specifický pro Arch.
2) Ať systém běží hladce bez nějakých překvapení. Tohle trochu souvísí s bodem jedna. Když už se něco podělá a už to musím řešit, tak ať se to dá řešit jasně a přímočaře. (Teď mám v Xubuntu zvláštní problém - NTB přestane přijímat vstup z klávesnice a po chvíli se restartuje gdm - jak mám takovouhle podivnost řešit!?).
Zatím jsem na žádná překvapení, které jsem si nezpůsobil sám (custom balíky atd.) nenarazil. Nicméně ta tvoje podivnost, pokud je třeba grafickým driverem, se může stát u každého distra.
3) podpora flgrx ovladače pro hybridní grafiku ATI + Intel. Pokud vím, tak z oficiálního ovladače se nedá vygenerovat balík pro Gentoo ani Arch, takže to budu muset instalovat přímo = nakopírování souborů instalátorem na svoje místa. Nebude s tím mít Arch nebo Gentoo nějaký problém?
Ati grafiku nikde nemám, ale binární ovladač je v oficiálních repozitářích (přes DKMS), navíc je k tomu ve wiki hodně obsáhlý popis, takže problém snad nebude.
4) časová náročnost instalace a především aktualizací: Jak často je u obou dister nutné řešit nějaké potíže při instalaci? Pravděpodobně většinu potíží či úprav konfiguráků zvládnu, takže mi jde hlavně o frekvenci a časovou náročnost těchto obtíží.
Instalace u Archu je teď víceméně ruční (původní instalátor nebyl moc udržovaný a tak se už nepoužívá) pouze s pomocí podpůrných skriptů, takže uživatel musí vědět co dělá. Na druhou stranu ve wiki je skoro step-by-step postup a člověk si aspoň vyzkouší jak co funguje. Je to samozřejmě časově víc náročné než Ubuntí klik-klik-nainstalováno.
Aktualizace jsou pak víceméně nenáročné, chce to jen se naučit syntaxi balíčkovače (pacman) a před větším upgradem mrknout na hlavní stránku Archu, čas od času je třeba nějaký ruční zásah, který je tam ale většinou velmi dobře popsaný. Ale samo se mi zatím nic nerozbilo, pokud jsem měl při upgradu problém, tak jsem si to víceméně způsobil sám.
5) aktuálnost software - Arch je známý tím, že používá velmi aktuální software, což vnímám spíše pozitivně. Občas jsem nucen na Xubuntu kompilovat nové verze programů, takže tahle potíž by tím odpadla. Otázka je, jestli to na druhou stranu nepřinese potíže s nestabilitou a bugy. A jak je na tom s aktuálnosti software Gentoo (hlavně ve srovnání s Archem)?
Tak, samozřejmě nějaký ten bug se sem tam vloudí, to je holt daň za aktuálnost. Zatím jsem nenarazil na nic zásadního, ale třeba teď mám po posledním updatu drobný problém s KDE, kdy se mi sem tam odmítá zobrazit odhlašovací dialog...
6) rychlost je pro mě přínosem, ale není rozhodující
Rychlost oproti Gentoo neposoudím, ale když jsem před lety přešel na Arch z Kubuntu, tak byl Arch o poznání rychlejší.
A nakonec jsem se ještě chtěl zeptat, jak je to s repozitáři balíčků pro obě distribuce. Z Ubuntu jsem si tak nějak navykl, že jsou oficiální repozitáře, pak jsou PPA a pak se dají instalovat i samostatně stojící soubory balíčků. Jak je tohle u Archu a Gentoo?
Arch má binární repozitáře, obsluhované pacmanem, ty jsou oficiální a můžou být taky neoficiální (přidá se název a url do pacman.conf). Na Archu je pak fajn systém vytváření balíčků přes ABS (Arch Build System), kdy máš soubor (PKGBUILD) s instrukcemi jak balik sestavit (odkud sosnout zdrojáky, jak je třeba patchnout, jak pak buildnout atd) a jedním příkazem (makepkg) se balíček sestaví. Pak existuje AUR (Arch User Repository), což ale není klasický repozitář, ale vlastně databáze PKGBUILDů od uživatelů, tam se dá většinou najít skoro všechno, co není v oficiálních repozitářích, vývojové verze programů atd.
K tomu bych pak doporučil YAOURT (Yet AnOther User Repository Tool), což je nádstavba nad pacmana, no a přes ten pak můžeš stejným způsobem instalovat (upgradovat,...) jak balíky z oficiálních repozitářů, tak z AURu, naprosto jednoduše.