To tak úplně není pravda. Já osobně jsem za USE flagy rád i na desktopu, protože čím víc můžu profiltrovat, co se nainstaluje, tím méně čekám při každém updatu a tím méně balíků se mi může rozbít..
Máš pravdu. S tou výhradou, že u binárního distra (zvlášť pokud není rolling release) existuje jedna konkrétní kombinace balíčků, u které předpokládáš jakous takous otestovanost. Navíc by se verze softů neměly výrazně měnit, takže pravděpodobnost, že se něco rozbije čistě security updaty, je myslím daleko menší, než čeho dosáhneš u rolling-release source-based distra tím, že vyhodíš věci, které nepoužíváš.
U serveru je to něco úplně jiného, protože tam tím eliminováním zbytností dosáhneš toho, že se tě třeba nebudou týkat některé bezpečnostní díry, takže některé updaty vůbec nemusíš instalovat, což se počítá
To je pro mě moc zajímavá zpráva. FreeBSD jsem před několika lety zavrhl s tím, že se mi v ports dost obtížně dělaly updaty. Zdálo se mi, že sice při první kompilaci si můžu vybrat závislosti, ale při updatu se vybraly tak nějak automaticky a všechno bylo v háji :/
To asi bylo spíš nějaké nepochopení, protože nic se nikdy automaticky nevybíralo. Ale je pravda, že doteď to mělo trochu mouchy a bylo to v některých ohledech docela náročné na přemýšlení (např. odkud konkrétní nástroj bere informace o závislostech? Z portů nebo z balíčků? Pokud je nemám synchronizované, neposere se to? apod.).
S pkgng to celý začíná být hodně smooth process. Koukni třeba na:
https://mebsd.com/make-build-your-freebsd-word/pkgng-first-look-at-freebsds-new-package-manager.htmlhttps://glenbarber.us/2012/06/11/Maintaining-Your-Own-pkgng-Repository.htmlOsobně teď testuju vytváření vlastního pkgng repa přes
http://www.freshports.org/ports-mgmt/tinderbox/ a musím říct, že to na mě působí hodně dobře. U Tinderboxu jsem sice nějaké drobné mušky našel, ale spíš v rovině "tohle by se mi tam ještě hodilo" než "tohle nefunguje".
Dělám to tak, že mám několik repozitářů (8čka servery, 9ka desktop, 9ka servery), v každém jinou sadu balíků s jinými volbami. Všechno se překládá na jednom serveru. TB je docela krutě vymyšlený - namountuje se RO base, RO strom portů, chrootne se tam, pak se nainstalují závislosti z už přeložených balíků, pak se překládá a nakonec vytvoří balík. Je k tomu i slušné webové rozhraní, kde se člověk může podívat, co se překládalo a jak to dopadlo, včetně podrobných logů. Výhoda tohodle přístupu je v tom, že se dají překládat balíky pro 9ku na 8kovém serveru
Až na některé balíky to fakt bezproblémově funguje (např. jsem narazil na problém, že java při překladu šahá na nějaké sysctl, které v 8ce nejsou - protože si kvůli 9vému base myslí, že to je devítka...)
Mimochodem, jak to vypadá s FreeBSD na desktopu? Dá se to nějak rozumně provozovat? Jde mi především o drivery a podobný věci..
To neumím posoudit. Můj desktop je dost specifický, protože na něm intenzivně používám vlastně jenom browser a terminál
Ale nedávno jsem potřeboval rozchodit na jednom servříku webkameru a bylo to úplně v pohodě (čučel jsem, že V4L2 je na FreeBSD naroubované). Asi bude trochu problém s grafikama, to je nejlepší řešit koupí nvidie a je klid... Jiný exotický hw nemám, takže nevím. Pro moje účely prostě FBSD funguje perfektně, ale umím si představit, že jestli někdo chce desktop s nějakým poťouchlým scannerem, wifi kartou apod., tak to může být větší problém než s Linuxem...