Zdravím, řeším trošku zvláštní případ v našem panelovém domě (78 bytů):
Cca v roce 2003 se tam naládovala jistá firma, jejíž připojení nyní využívá cca 40bytů. Firma je na nic, pomalá a omezená maximálním přenosem 1GB/hodinu. Já osobně mám ADSL 8Mbit/s a jsem taky naštvanej, takže chci něco jinýho.
No, a teď se ve schránce objevila nabídka od nové, místní firmy, která v našem městě buduje plně optickou síť se super rychlostí/cenou/tak nějak vším. Říkám si, že super, ALE - několika dalších dnech se však ve výtahu objevilo sdělení od rady (či čeho), že žádná další internetová služba v domě v žádném případě nebude, že tam je firma stávající a víceméně tečka, smolík.
Zájemců o novou firmu s optikou je v domě cca 8 a mě by zajímalo, když jsme všichni vlastníci bytů, zda-li na nové připojení od nového operátora máme plný nárok bez keců třetích stran a nebo se mám připravit na boj s dalšími vlastníky bytů, kteří třeba využívají stávající připojení k internetu.
Vybudování optiky by pochopitelně požadovalo instalaci optického splitteru v domě a optické rozvody k jednotlivým bytům - údajně práce na pár dní. Energii optika taky nevyžaduje - aktivní zařízení je pak akorát v bytě každého uživatele využívajícího službu a instalace tedy neodebírá v paneláku žádnou energii, narozdíl od stávajících switchů a wifi kravin od současné firmy.
Kdosi mi říkal, že je jistý zákon o telekomunikacích, který tvrdí, že mi výběr operátora internetu (asi?) nemůže nikdo limitovat a tudíž, i když máme v paneláku jednoho operátora, mi nikdo "nemůže" zakazovat zřízení jiného.
Byl bych rád, kdyby se mi k tomuhle "problému" někdo znalý vyjádřil.
Snad jsem to napsal alespoň trošku zřetelně a bude tu někomu jasný, o co mi jde