...Tam je často problém naopak spíš ten, že dnešní levné příliš inteligentní pseudozelené UPS takový příkon považují za natolik malý, že se prostě vypnou; zrovna nedávno jsem to řešil a měl u toho chuť fackovat.
Mě v několika ohledech zábavně překvapila Eaton 9E 1000i rack. Například:
- když jí dáte přes čelní panel pokyn "suspend", tak ho chvíli jako ignoruje, a asi po 20 sekundách prohlásí "no tak já se teda vypnu no". Než jsem na to náhodou přišel, začínal jsem si pomalu rvát zbytky vlasů, že ten krám snad nejde vypnout, a budu ho muset nechat vybít do mrtě, když ho chci jenom záměrně odstavit :-D
- má ventilátor s tacho-sondou, asi pětiwattový 80x80x25 a pěkně uřvaný :-( a otáčky mu nereguluje, přestože fouká prakticky neustále jenom studenej vzduch. Uvnitř je ventilátor navázaný na silové polovodiče plastovým airshroudem a krásným hliníkovým "chladícím tunelem" se žebry uvnitř...
Každý ten watt spotřeby taky znamená watt vyzářeného tepla, které musíte někam odvést. Každý větrák taky něco žere, navíc pokud to chcete mít třeba někde ve špíži, už tam může být nepříjemně teplo.
Cokoliv do cca 40 W celkem bez problémů v pokojové teplotě uchladíte dostatečně dimenzovaným chladičem pasivně pokud to zrovna nemáte zavřené v hermeticky utěsněné skříni. Ano, ve spíži, kde je padesát stupňů jsem to nikdy neřešil; nemám takovou a i na půdě je v parném létě tak čtyřicet.
Souhlas, spíž ve které něco topí, to je dobrá vychytávka :-)
Jinak ale když si člověk přitápí kompem někde v obytné místnosti, tak aspoň o to teplo se přivře termostat topení, takže v topné sezóně to není *úplně* pánubohu do oken...
Jinak se odvážím zmínit svá subjektivní měřítka, co je ještě zdravé v oblasti pasivního chlazení (a ano jsem ve při s mnoha lidmi, včetně kolegy naproti přes stůl): mám nejradši, když na chladiči udržím ruku a nepopálím se (což nejde aplikovat v napájecích zdrojích a UPSkách) a když to za provozu "nesmrdí teplem". Z mých zkušeností vychází, že ITX board resp. jeho CPU uchladit pasivně jde důstojně tak do 10 W spotřeby, a to s už poměrně velkým chladičem - asi jako dlaň a 30 mm vysoký, něco takového má zřejmě Odroid H4 ultra. - pokud ho necháte volně na vzduchu, nebo snad i v necudně děrované skříni. 40W už je poměrně dost na pasivní chlazení. Leda by pasivní chladič byl velký jako krabice od bot (i tak vysoká žebra) a byl umístěn svisle ve volném prostoru. Kromě toho jste si ochladil CPU, ale nepořešil jste RAM, VRM a případně další součástky okolo. Různé součástky mají různou závislost životnosti na teplotě, ale docela se mi líbí poučka ohledně elytů, že každých 10 stupňů znamená dvojnásobek resp. polovinu životnosti. Každá nevětraná krabice kolem zhoršuje prostup/přestup tepla do okolí. Vůči zcela pasivnímu chlazení jsem proto ostražitý.
Zaujalo mne 213.7V v zásuvce. Stále v mezích ale nic moc.
Vím o nové výstavbě (satelit), kde je v zimě už kolik sezón když tam každému jede elektrické podlahové topení napětí mnoho hodin denně cca 180 až 190 V. Pravidelně to reklamují, EG.D přijede, proměří to na trafu, prohlásí, že je vše v normě a zase odjede. A nedělá s tím samozřejmě nic. Někde je to prostě těžký.
Tzn. nezabírá ani opakovaná pruda. Hm. To pak už leda postavit nějaké kontinuální měření se záznamem, vynést do grafu a tímto se ohánět. Mám zkušenost s různými dodavateli energií, že jakmile člověk drží v ruce graf = časovou řadu = nějaké měření, reakce je citelně vstřícnější, a člověk ani nemusí přejít do vzteklé tóniny... Na tomto fóru je spousta hračičků - podle mého stačí ten sínus nějak převést na nižší napětí, něčím nasnímat (v zásadě se jedná o audio), s dnešním výpočetním výkonem není problém si spočítat true RMS / maxima / podíl harmonických, vynést už agregovaná data do CSV třeba jednou za sekundu, a následně s grafickým výstupem pomůže třeba binjr (nebo samozřejmě gnuplot)... na to stačí pomalu holá malina.