Monitoring sítě

Jakub

Monitoring sítě
« kdy: 27. 07. 2012, 12:10:38 »
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat jaký free nástroj používate na monitorování sítě ?

PapezT

Re:Monitoring sítě
« Odpověď #1 kdy: 27. 07. 2012, 12:35:43 »
Zdravím, tímto tématem se zabývám ve své BP. Z dosavadních poznatků bych nejspíše doporučil Nagios, je to nejpoužívanější nástroj, všude je spousta návodů a konfigurace je poměrně jednoduchá a v případě nutnosti lze dospat vlastní skripty... Pak také není špatný Zabbix, ale ten nemám pořádně dotestovaný...

Jakub

« Odpověď #2 kdy: 27. 07. 2012, 12:44:06 »
A jakou verzi přesně používáte ?
Já jsem si stáhl nějakou verzi z webu nagiosu a to byl pouze nějaký trial.
Teď používám DUDE a ten už nedostačuje ...

PapezT

« Odpověď #3 kdy: 27. 07. 2012, 13:04:36 »
http://nagios.org/
Nejnovější 3.4.1, je tam dobře popsaný postup instalace a nastavení. Jinak co vím tak v Nagiosu sledují stovky zařízení... CO vlastně konkrétně potřebujete hlídat?

Jakub

« Odpověď #4 kdy: 27. 07. 2012, 13:05:59 »
Par Mikrotiku, nejaka ostatni AP, servery a switche

PapezT

« Odpověď #5 kdy: 27. 07. 2012, 13:15:30 »
Tak to je úplně ideální řešení ten Nagios.

Pokud máte Win servery, nejlepší je NS++ client, dá se použít i jiný, ale tento se mi osvědčil nejvíce a je to doporučovaný i samotným Nagiosem, pro Linux přímo Nagios NRPE, popřípadě pokud stačí dostupnost služeb (DNS, FTP... nemusíte nějaké SNMP na serveru řešit).

A pokud máte slušné linky, dalo by se pro grafy využít NetFlow místo SNMP pro sledování vytížení inteface, je přesnější a dá se z něj vyčíst mnoho informací a zabránit tak i DOS, sken sítě...

Boban

« Odpověď #6 kdy: 27. 07. 2012, 13:16:29 »
Používáme Nagios, ale dost se mi líbí z Nagiosu vycházející alternativa Iginga a rád bych Nagios něčím nahradil - hlavně z hlediska výkonu a HA.
Další zajímavá alternativa např. Merlin

Jakub

« Odpověď #7 kdy: 27. 07. 2012, 13:29:03 »
Naigos trošku znám z firmy, kde jsem dělal. Ale nechápu, že když jsem instaloval verzi mám dojem, že to byla přímo 3.4.1, že se mi ukazovalo, že jde trial verzi

mahmood

« Odpověď #8 kdy: 27. 07. 2012, 17:39:53 »
Zdravím,
používám Zabbix a rozhodně bych neměnil. Oproti Nagiosu umí bez doplňků grafy a řešení klienta se mi z pohledu deploymentu a případného rozšíření monitorovaných vlastností zdá elegantnější.

Ivan

« Odpověď #9 kdy: 27. 07. 2012, 17:43:25 »
NetCool, OpenView.

TomasP

« Odpověď #10 kdy: 27. 07. 2012, 18:26:58 »
mahmood@ jak méte řešené klientské stanice / servery s OS windows/linux ???

Máte pravdu s těma grafama, ale nikde jsem nenašel, umí defaultně NetFlow? Pokud ano, je to asi doopravdy lepší řešení a líbí se mi i jeho GUI případně že lze stáhnout virtuální obraz a použít to jako server .... Ale také je bych chtěl zjistit jak rychle dokáže reagovat na změny v síti - jestli vůbec (stalo se mi u Cacti, že si nevšiml výpadku i když to bylo v jeho intervalech)

Jinak ale co jsem prošel pár firmama tak to byl samý Nagios.

mahmood

« Odpověď #11 kdy: 27. 07. 2012, 19:05:07 »
mahmood@ jak méte řešené klientské stanice / servery s OS windows/linux ???

Klientské stanice nemonitoruji, servery jsou mix linux (Centos a další clony Red Hatu) a Windows Server 2008 (dříve i 2003). Prostřednictvím ICMP a SNMP pak monitoruji síťové prvky a tiskárny.

Máte pravdu s těma grafama, ale nikde jsem nenašel, umí defaultně NetFlow? Pokud ano, je to asi doopravdy lepší řešení a líbí se mi i jeho GUI případně že lze stáhnout virtuální obraz a použít to jako server .... Ale také je bych chtěl zjistit jak rychle dokáže reagovat na změny v síti - jestli vůbec (stalo se mi u Cacti, že si nevšiml výpadku i když to bylo v jeho intervalech)

NetFlow Zabbix přímo neumí, ale je možné použít jiný kolektor a do zabbixu z něj posílat statistiky. Databáze Zabbixu není na NetFlow data zrovna stavěná.

Co se týká reakcí na změny v síti, tak mi do 20 vteřin od odpojení zařízení přijde od Zabbixu email.

TomasP

« Odpověď #12 kdy: 27. 07. 2012, 19:13:48 »
Děkuji za odpověď, jakého používáte SNMP agenta ? Také NS++ pod win a linux?

Tak to vypadá že závěr mé BP bude ve prospěch Zabbixu

Jakube, pak napiš jaké jsi zvolil řešení, díky

mahmood

« Odpověď #13 kdy: 27. 07. 2012, 19:59:04 »
Děkuji za odpověď, jakého používáte SNMP agenta ? Také NS++ pod win a linux?

Zabbix server běží pouze na linuxu a (může být) je linkován proti net-snmp. Pro trapy se pak běžně snmptrapd, ale zde by se asi dalo zvolit i jiné řešení

cert BSD

« Odpověď #14 kdy: 27. 07. 2012, 20:07:27 »
Vo firme pouzivame na monitoring prave nagios, takto monitorujeme u klientov servery, pocet hostov 439 :) a pocet monitorovanych sluzieb 554, sluzby ako dostupnost, otvrene porty, vytazenie mysql, sluzby (http, https, proxy, smtp, atd..), volne miesto na particiach, smart tabulky diskov + teplota diskov, stav RAID pola, ci uz SW alebo HW, UPS, teploty v serverovniach, teploty CPU, pamati, otacky ventilatorov, bezpecnostne updaty na jednotlivych serveroch, monitoring HW VMWARE ESXi a plus kopec veci, monitoruje sa FreeBSD (prevazne), linux, Windows Servery, Switche, VMWARE ESXi, kamery, IPSECy atd, atd, atd, atd.................... je toho kopec co sa da monitorovat, ked nieco nie je dopises si skript :)