Sháním (levně) Radeon PRO WX

Sháním (levně) Radeon PRO WX
« kdy: 12. 09. 2025, 16:50:29 »
Zdravím vespolek,

Po nákupu 4k monitoru jsem zjistil, že ta historie, kterou mám v desktopu, neumí monitor obsloužit. Chtěl bych se proto zeptat, zda někdo nemá v šuplíku nepoužívanou a ne příliš lítanou kartu Radeon PRO WX 2100 / 3100 / 4100 s full-height bracketem.

Primárně jdu po ceně, protože to bude akorát přes Xorg kreslit obraz a na nějaké 3D mě neužije. Radeon chci proto, že s ním mám dlouhodobě lepší zkušenosti, PRO proto, že je to jedna z mála karet, co umí 4k a vejde se mi do těsného prostoru (nelze obsadit dva sloty).

Aktuálně jsem našel na nejmenovaném bazaru WX 4100 za 1800, což je sice výborná cena, ale třeba by tu někdo měl nižší model ještě levněji.

Díky.

RDa

• 3 073
    • Zobrazit profil
Re:Sháním (levně) Radeon PRO WX
« Odpověď #1 kdy: 13. 09. 2025, 00:54:47 »
1800.- za tu kartu je ponekud "predrazeny".

Nedavno jsem koupil NV RTX A1000 za dvojku ... a je tak 3x vykonnejsi.

Vykonova obdoba k tomu (jen s mene portama) je Radeon RX 6400 ... a ta je na bazaru za 2400.- ... to uz je mnohem lepsi cena/vykon, byt se nove prodavaj za trojku asi.. tak bys to mohl treba i ukecat.

Buldr

• 174
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 13. 09. 2025, 12:11:19 »
Zvládají i starší generace FirePro W (GCN1), stejně tak Quadro 400 (Kepler) a to včetně 10 bitů na kanál (12 bit grayscale). Mně tedy bazarová cena z W4100 příliš adekvátní nepřijde, plus je tu rozdíl mezi výrobci, protože OEM Dell, HP, Fujitsu, … vybavují svými samočistícími režimy, což znamená, že ventilátor nelze vyměnit, upravit, nebo vypnout, protože karta odmítne fungovat. To byste musel hledat Sapphire (PNY pro Quadro), kde tyhle “funkce” nejsou a neodmítnou fungovat. Zase tak kvalitní ventilátory s dlouhodobou životností tam nedávají.

Někde se mi válí dávno nepoužívané PNY Quadro K4200 - teoreticky i s originálním a nikdy nepoužitým jednoslotovým chladičem (šílené teploty s hukotem tajfunu), který nahradilo Accelero Twin Turbo s nalepenými pasivy z VR kitů, které obsahují teplovodivé lepidlo. Bohužel, nepoužitelné už jen proto, že zabere 3 sloty.
Carpe diem

RDa

• 3 073
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 13. 09. 2025, 12:36:13 »
Pro 2D desktop uziti je zbytecne krmit dGPU.. chce to pouzit iGPU, a od doby 4th gen / haswell v pohode jedu 4K60 skrze DP1.2. Cokoliv starsiho... spis bude brzdou cpu na takove rozliseni, nemluvne o energeticke neefektivite reseni... treba skok z i7-4790 na i3-8100T byl co se tyce desktopu identicky experience, a cokoliv novejsiho je jenom lepsi.. za desetinu spotreby sestavy.

Buldr

• 174
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 13. 09. 2025, 13:19:22 »
Neznáme celou sestavu a vlastně ani neznáme účel, protože detaily tazatel zkrátka neuvádí. Představy o použití mohou být vzdálené realitě a protože výslovně uvádí Radeon Pro - tedy profesionální karty, je hodně ošemetné cokoliv předpokládat, ergo úvahy o APU (za tu cenu by měl slušnou desku B450 a starších APU se válí po netu celá hromada), která bude zase jinde, než starý Haswell. Spotřebou i výkonem včetně akcelerace. 

Quadro i FirePro si pořizují dva druhy lidí - první absolutně nevědí o co jde a koupí si jí prostě proto, že to zní “strašně profesionálne” a druhá skupina zákazníků naprosto přesně ví, proč takovou kartu kupuje. One je liché si myslet, že i když jsou odvozené od multimediální/herních a to i dnes, protože ve vykreslování grafických primitiv (čáry - typicky CAD) stále předčí multimediální/herní produkci, které jsou zaměřené na “trojúhelníky s texturou, shadery a post-processing”. Koneckonců i ve 2D je dost velký rozdíl vázaný na to, co karta bude vykreslovat. Stačí pár čas, složitější model, rozlišení a místo plynulosti bude mít v náhledech slideshow a snižovat rozlišení i detaily. Všiml jsem si "protože se vejde zabere 1 slot), ale i tak má existuje nějaký důvod, byť neuvedený.

Nemám věšteckou kouli ani telepatické schopnosti, proto ho nebudu přesvědčovat o něčem, co pravděpodobně sám dobře ví a přesto chce právě FirePro, Radeon Pro … a trochu jízlivě připomínám, že ROOT není PC poradna pro každého “10 rohlíků a nějaký počítač”, přece jen sem chodí většinou lidé z oboru a nějaký přehled mají.

« Poslední změna: 13. 09. 2025, 13:22:26 od Buldr »
Carpe diem

« Odpověď #5 kdy: 13. 09. 2025, 13:27:14 »
1800.- za tu kartu je ponekud "predrazeny".

Ona je to bohužel naprosto normální cena, respektive vlastně ještě docela dobrá. Alternativou je repas WX 3100, který lze nejlevněji pořídit kolem tří tisíc (třeba https://www.incomputer.cz/amd-radeon-pro-wx-3100-4gb/) nebo WX 2100, který sice stojí něco přes tisícovku (tady - https://www.recomp.cz/graficke-karty/amd-radeon-pro-w2100-2gb-2/), ale zas bych k němu musel objednávat full-height bracket, což je na eBay otázka 20 USD.

« Odpověď #6 kdy: 13. 09. 2025, 14:05:10 »
Neznáme celou sestavu a vlastně ani neznáme účel, protože detaily tazatel zkrátka neuvádí.
...
Nemám věšteckou kouli ani telepatické schopnosti, proto ho nebudu přesvědčovat o něčem, co pravděpodobně sám dobře ví a přesto chce právě FirePro, Radeon Pro … a trochu jízlivě připomínám, že ROOT není PC poradna pro každého “10 rohlíků a nějaký počítač”, přece jen sem chodí většinou lidé z oboru a nějaký přehled mají.

Tazatel se tedy trochu více explikuje: Potřebuju grafiku do desktopu bez iGPU a potřebuju aby byla ve 4k normálně provozuschopná v Xorg jen s otevřenými ovladači a vešla se do jednoho slotu, protože není víc místa. Je to skutečně jen a pouze na běžné 2D zobrazování.

Nicméně s Nvidií nemám dobré zkušenosti - počítač mám pět let, koupil jsem už 2x někde z druhé ruky za pár stovek nějakou Nvidii a do roka a do dne vypadla podpora z Nouveau a po aktualizaci jsem byl bez obrazu. S AMD mám zkušenosti dobré, ale stávající 4k monitor neobslouží s jakoukoliv rozumnou obnovovací frekvencí (15 Hz pokud se nepletu). Dlouho jsem proto hledal a usoudil, že v jednoslotové variantě je Radeon Pro nejlepší varianta, protože u všech běžných desktopových karet chladič trčí vedle do druhého slotu.

« Odpověď #7 kdy: 13. 09. 2025, 15:36:25 »
Technická: existuje adaptér z low profile bracketu na full size. Tenhle s označením K668-C63 se mi válí doma:
https://www.ebay.co.uk/itm/311343570249
https://www.electromyne.de/Accessories---Zubehoer-I-O-Shields---Blenden-Low-Profile-Slot-Bracket-Blende-Blech--Standard-Profile-Adapter-Fujitsu-K668-C63.html

Šlo by to i zbastlit ze záslepky.

« Odpověď #8 kdy: 13. 09. 2025, 15:42:55 »
A jak to funguje? Jak tak koukám do bedny, tak ta spojená část mezi oběma kusy by vadila - dírou z bedny ven to neprostrčím. Či ano?

Aha, už chápu. Zajímavé. Netušil jsem, že low profile brackety mají ten zahnutý vršek nepřesahující do karty, jako full-size.
« Poslední změna: 13. 09. 2025, 15:44:52 od Martin K. »

Buldr

• 174
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 13. 09. 2025, 18:10:14 »
..

Se vším příliš přemýšlím, nicméně v tom případě nehledej po bazarech, ale rovnou se podívej po novém Radeon R550 v Low Profile (SFF) variaci, protože je koupíš pod 100 Euro.

PowerColor R55O, nebo třeba OEM Dell R9J9P do Optiplex řady 9000

P.S.: Adaptéry (bracket) řešit nemusíš, protože jsou standardní součástí balení řady Quadro/Firepro.
Carpe diem

RDa

• 3 073
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 13. 09. 2025, 19:30:55 »
..

Se vším příliš přemýšlím, nicméně v tom případě nehledej po bazarech, ale rovnou se podívej po novém Radeon R550 v Low Profile (SFF) variaci, protože je koupíš pod 100 Euro.

Neni ten DELL tohleto?

https://aukro.cz/dell-amd-radeon-e9173-nizky-profil-2-gb-gddr5-3xdp-jako-rx550-7097408915

Jen si nejsem jist zda je to opravdu RX550 ... ono to E9173 je nejaky embedded cip a nemusi to byt stejna generace.
Vetsinou inzerenti taky nevi co prodavaji.. chce to vice prozkoumat.

Za tu cenu asi dobry, ne?

Buldr

• 174
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 13. 09. 2025, 21:56:29 »
Jak to mám poznat? Z fotografie toho mnoho nevyčtu a neznám všechny možné revize, verze, variace a modifikace (např.: BIOS), které do svých sestav dávají velcí výrobci. Dell vyráběl tutéž kartu v různém provedené pro Tower a Small Form Factor, čili už jen tam byl rozdíl a též bylo možnost zvolit variantu s DVI, mDP a DP.

Náhradní díly pravděpodobně řeší tak, že mají omezené modely a zkrátka to mění jak jim to přijde pod ruce. V rámci jedné řady 7040 SFF mi přivezli na výměnu (servis) po reklamaci zcela odlišné karty - rozdíl byl ve tvaru chladiče a barvě PCB (v uzavřené skříni je mi sice jedno, jestli z černé karty udělají červenou a za rok modrou - fragmentovali), ale rozdíl byl i v nastavení 50 vs 35 W. Nevzpomenu si, která konkrétně se hlásila jako Lexa a Lexa Pro, natož abych rozuměl jejich politice náhradních dílů. Konkrétně 7040 jsem měl jeden jediný kus, zbytek 9020 SFF (14 ks) přirozeně s integrovaným čipem, protože do kanceláří nic jiného potřeba není a bezproblémové, což se o té 7040 říci nedá (3x karta, 2x zdroj a MB).

Pro HP je vyrábí Pegatron, pro Dell asi více výrobců čert aby se v tom marastu, bios locků, … vyznal.
Carpe diem