MacBook vs. klasický notebook s Ubuntu

balki

Re:MacBook vs klasicky notebook + ubuntu
« Odpověď #15 kdy: 23. 10. 2016, 01:25:44 »
Macbooky jsou neodolný, předražený, poruchový sráče.  To jít radši do nějakýho thinkpadu, do kterýho můžeš nainstalovat normální OS, má normální konektory a přežije i horší zacházení. Ale nový delly xps nevypadaj taky špatně.

To mate z vlastnej skusenosti?

JmJ

• 326
    • Zobrazit profil
« Odpověď #16 kdy: 23. 10. 2016, 09:48:37 »
Asi uz sem to tu nekde psal, ale stejne musim sedet doma a zrat penicilin, takze znovu :-)

Zkusenosti s macam na praci jsou dost desive.

a) kazi se to. odesla klavesnice, odesel touchpad, reklamace nekompromisne mesic bez pocitace

b) nema to vubec zadne reseni jako ochranu proti politi (cca 3 roky stary model, nevim presne jaky)

c) reseni politi pres oficialni servis v CR byla totalni tragedie. oznacili za vadne dily, ktere vadne nebyly atd. cca 3 mesice bez pocitace, navrhovana cena opravy (vymeny 3 dilu, ze kterych jeden nebyl vubec vadny) prevysovala vyrazne cenu noveho notebooku.

d) na klavesnici chyby "pulka" normalnich klaves. pouzivate treba radi VIM, tak si to uzijte, bez primeho pristupu ke klavese insert. Klavesnice je celkove proste tragicka. Nejak se na to asi da zvyknout, ale proc bych to delal, nevim. Zapomente na to, ze k tomu pripojite normalni USB klavesnici a insert pojede. Pripojite, ono ji to vetsinou i najde, ale klavesy, ktere nejsou na notebooku, jsou ignorovany i na plnohodnotne klavesnici. Tusim sem se dival po externi mac klavesnici a zjistil sem, ty jsou stejni zebraci, jako klavesnice na notebooku. Insert proste nebude a nebude a nebude.

e) Touchpad je na zlomeni zapesti jako uplne kazdy touchpad, trackpoint nemaji. Touchpad me osobne zasadne neposlouchal, byt kolegu ano. Klik touchpadem mi proste nesel. Dodnes nevim, jak se da scrollovat v gui, kdyz to chcete ovladat treba mysi, protoze scrollovani se da delat jedine dvema prsty po touchpadu, neb scrollbary jsou ve vychozim stavu skryte a jen se na chvili objevi, kdyz scrollujete. Inu na displayi milion x milion pixelu se musi i tech 20 pixelu na scrollbaru usetrit.

f) Nejspis stejne jako vsichni uzivatele macu, ktere ja jsem potkal, dopadnete tak, ze si nainstalujete widle do virtualu. Tim dosahnete totalni schizofrenie, kdyz pres klavesnici macu, se snazite ovladat widle a jeste prepinate mezi totalne odlisnymi gui. Pracovni vykon jde do kopru, nastava rozstep osobnosti.

g) Chuda sw vybava. Najit rozumne alternativy pro aplikace, ktere v linuxu/widlich mate snadno po ruce a jeste ve vice variantach, muze byt docela problem. A to i kdyz za to hodlate zaplatit. Myslim si, ze kolega hledal GUI SVN klienta asi mesic, pak snad "cosi" nasel a nakonec commitoval z widnows virtualu pres Tortoise SVN, protoze mu to proste prislo nejlepsi (a to si toho maca furt obhajoval, protoze si ho sam a dobrovolne koupil ;-) ).

h) I kdyz tohle vsechno treba pominete s tim, ze prece budete delat Javu a na to nic widloveho nepotrebujete a nic linuxoveho taky ne atd., tak vam jen reknu, ze to vsechno je hezke predstevzeti, ktere padne v okamziku, kdy prijde klient a rekne, ze sice to ma byt Java, ale ma bezet proti MS SQL. A teraz co? Existuje MS SQL server pro mac + vhodne management nastroje pro mac? Na widlich mysql nebo PostgreSQL rozjedete nativne, nebo muzete nahodit linux ve virtualu (zdarma). Na macu musite pro MS SQL rozjet virtual s licenci widli. Tot jen takovy jeden prikladicek.

ch) zazil sem nekolik lidi, kteri byly z apple produktu velmi nadseni, v kancelari presli celkove na apple (napr. pravnicka kancelar). Po roce a neco, kdy zjistili, ze se kazi, ze nejsou kompatibilni s okolim, ze je vsechno drahe a ze nejsou alternativy, se radi vratili k PC reseni...

Ziju s pocitaci od roku 89. Nepamatuju si, ze by nekdo nekdy rikal, ze mac je dobry na programovani a obecne na praci s vyjimkou 2D grafiky a hudby. Driv to proste bylo tak, ze PC nemelo dobrou grafiku ani dobry zvuk. Od toho tady byly mac, atari, amiga a jine. Dnes PC zvlada vse potrebne. Pokud si chcete s pocitacem hrat, pokud chcete vypadat zajimave, pokud chcete delat s multimedii a chcete se od zakladu znovu ucit ovladat pocitac, a pokud mate zbytecne penize pak si poridte mac. Pro studaka na seznameni se s problematikou dobry, na praci ne.

Kolegovi sme po roce koupili do prace stolni PC s win 10 a mac si nechava doma na hrani... ;-)

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 23. 10. 2016, 10:15:03 »
Amen.

Ale kdyz chce nekdo vypadat zajimave, mel by si poridit Linux, nejlepe s nejakym dlazdicovym okennim manazerem. To hned tak nekdo nema, zato Mac ma kdekdo.

kupec

« Odpověď #18 kdy: 23. 10. 2016, 10:25:39 »
Citace
JmJ

Myslim ze to je viac ako presvedcivy argument :D vezmem to xps :) vdaka

balki

« Odpověď #19 kdy: 23. 10. 2016, 10:33:54 »
Asi uz sem to tu nekde psal, ale stejne musim sedet doma a zrat penicilin, takze znovu :-)

Zkusenosti s macam na praci jsou dost desive.

a) kazi se to. odesla klavesnice, odesel touchpad, reklamace nekompromisne mesic bez pocitace

b) nema to vubec zadne reseni jako ochranu proti politi (cca 3 roky stary model, nevim presne jaky)

c) reseni politi pres oficialni servis v CR byla totalni tragedie. oznacili za vadne dily, ktere vadne nebyly atd. cca 3 mesice bez pocitace, navrhovana cena opravy (vymeny 3 dilu, ze kterych jeden nebyl vubec vadny) prevysovala vyrazne cenu noveho notebooku.

d) na klavesnici chyby "pulka" normalnich klaves. pouzivate treba radi VIM, tak si to uzijte, bez primeho pristupu ke klavese insert. Klavesnice je celkove proste tragicka. Nejak se na to asi da zvyknout, ale proc bych to delal, nevim. Zapomente na to, ze k tomu pripojite normalni USB klavesnici a insert pojede. Pripojite, ono ji to vetsinou i najde, ale klavesy, ktere nejsou na notebooku, jsou ignorovany i na plnohodnotne klavesnici. Tusim sem se dival po externi mac klavesnici a zjistil sem, ty jsou stejni zebraci, jako klavesnice na notebooku. Insert proste nebude a nebude a nebude.

e) Touchpad je na zlomeni zapesti jako uplne kazdy touchpad, trackpoint nemaji. Touchpad me osobne zasadne neposlouchal, byt kolegu ano. Klik touchpadem mi proste nesel. Dodnes nevim, jak se da scrollovat v gui, kdyz to chcete ovladat treba mysi, protoze scrollovani se da delat jedine dvema prsty po touchpadu, neb scrollbary jsou ve vychozim stavu skryte a jen se na chvili objevi, kdyz scrollujete. Inu na displayi milion x milion pixelu se musi i tech 20 pixelu na scrollbaru usetrit.

f) Nejspis stejne jako vsichni uzivatele macu, ktere ja jsem potkal, dopadnete tak, ze si nainstalujete widle do virtualu. Tim dosahnete totalni schizofrenie, kdyz pres klavesnici macu, se snazite ovladat widle a jeste prepinate mezi totalne odlisnymi gui. Pracovni vykon jde do kopru, nastava rozstep osobnosti.

g) Chuda sw vybava. Najit rozumne alternativy pro aplikace, ktere v linuxu/widlich mate snadno po ruce a jeste ve vice variantach, muze byt docela problem. A to i kdyz za to hodlate zaplatit. Myslim si, ze kolega hledal GUI SVN klienta asi mesic, pak snad "cosi" nasel a nakonec commitoval z widnows virtualu pres Tortoise SVN, protoze mu to proste prislo nejlepsi (a to si toho maca furt obhajoval, protoze si ho sam a dobrovolne koupil ;-) ).

h) I kdyz tohle vsechno treba pominete s tim, ze prece budete delat Javu a na to nic widloveho nepotrebujete a nic linuxoveho taky ne atd., tak vam jen reknu, ze to vsechno je hezke predstevzeti, ktere padne v okamziku, kdy prijde klient a rekne, ze sice to ma byt Java, ale ma bezet proti MS SQL. A teraz co? Existuje MS SQL server pro mac + vhodne management nastroje pro mac? Na widlich mysql nebo PostgreSQL rozjedete nativne, nebo muzete nahodit linux ve virtualu (zdarma). Na macu musite pro MS SQL rozjet virtual s licenci widli. Tot jen takovy jeden prikladicek.

ch) zazil sem nekolik lidi, kteri byly z apple produktu velmi nadseni, v kancelari presli celkove na apple (napr. pravnicka kancelar). Po roce a neco, kdy zjistili, ze se kazi, ze nejsou kompatibilni s okolim, ze je vsechno drahe a ze nejsou alternativy, se radi vratili k PC reseni...

Ziju s pocitaci od roku 89. Nepamatuju si, ze by nekdo nekdy rikal, ze mac je dobry na programovani a obecne na praci s vyjimkou 2D grafiky a hudby. Driv to proste bylo tak, ze PC nemelo dobrou grafiku ani dobry zvuk. Od toho tady byly mac, atari, amiga a jine. Dnes PC zvlada vse potrebne. Pokud si chcete s pocitacem hrat, pokud chcete vypadat zajimave, pokud chcete delat s multimedii a chcete se od zakladu znovu ucit ovladat pocitac, a pokud mate zbytecne penize pak si poridte mac. Pro studaka na seznameni se s problematikou dobry, na praci ne.

Kolegovi sme po roce koupili do prace stolni PC s win 10 a mac si nechava doma na hrani... ;-)

a) menej nez thinkpady
b) neskumal som, nepolievam
c) v Bratislave servis ziadny problem
d) na co sa pouziva insert vo vim? (je ale pravda, ze niektore klavesy proste nie su, no da sa bez nich)
e) nezaznamenal som, touchpad je fajn.
f) windows mi na masinu nesmu, linux instalovat nemusim, lebo z pouzivatelskeho hladiska to nie je az tak odlisne.
g) Svn klienta ma kazde rozumne IDE zabudovane, externeho som neriesil, a na pars specialnych prikazov mi stacil shell, tak neviem.
h) mssql je windows only, irelevantny priklad, tak isto, ked ide bezat xcode, to na win nepusti.
ch) noobov mas vzdy a vsade, butthurt co vyvolavaju ine systemy nez "nejaka verzia win, co dotycny zrovna pouzival" je uplne klasicky priklad.

Butthurt je butthurt, kde je vola, tam je cesta. S takymto pristupom by sa ani linux nerozsiril.

« Odpověď #20 kdy: 23. 10. 2016, 10:58:12 »

A proto si dneska progrmatori vybiraji Macy..

« Odpověď #21 kdy: 23. 10. 2016, 12:20:48 »
Nechapu co mate porad s tema konektorama... Jako ok, nekdo to asi fakt potrebuje, ale ja jak premyslim tak jsem USB pouzil naposledy tak pred rokem, ethernet jako konektor primo v notebooku asi snad nikdy na soucasnem stroji(4roky).

Mys pres modry zub a zbytek pouzivam jen doma - pres dock. Takze jediny co potrebuju je dock. a pak asi je jedno jestli dock tak jak ho clovek zna klasicky nebo jeden konektor s hubem.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

kdr

« Odpověď #22 kdy: 23. 10. 2016, 12:30:31 »
a) menej nez thinkpady
b) neskumal som, nepolievam
c) v Bratislave servis ziadny problem
d) na co sa pouziva insert vo vim? (je ale pravda, ze niektore klavesy proste nie su, no da sa bez nich)
e) nezaznamenal som, touchpad je fajn.
f) windows mi na masinu nesmu, linux instalovat nemusim, lebo z pouzivatelskeho hladiska to nie je az tak odlisne.
g) Svn klienta ma kazde rozumne IDE zabudovane, externeho som neriesil, a na pars specialnych prikazov mi stacil shell, tak neviem.

ad a) Na to nikdo nemá žádná data. Objektivní fakt ovšem je, že kolegovi vyměnili rozbitou klávesnici v ThinkPadu druhý den.

adb) A až to polejete, tak jako co? Vyměníte celý MB včetně připájených RAMek (prodávených za neuvěřitelnou přirážku) za cenu půlky novýho notesu?

adc) jako Apple NBD s cenama, jako u Dellu, HP či Lenova? ;D

add) svn klienta občas potřebuje používat někdo i mimo IDE, víme?

Jinak mám dva kolegy mackaře, oba dva tam už mají dualboot na widle+winoffice, protože bez toho se v jejich reálným životě prostě fungovat nedá a samozřejmě s patřičnou a zde hezky popsanou schizofrenií přepínání prostředí. Jeden z nich takhle funguje na home opice a děsím se okamžiku, kdy se mu ten zázrak posere a on nám sdělí, že dalších 20 dnů bude polofunkční.
-----------------
Já bych to tedy řešil s E5470 či 7470 +dostatek RAM+dock+2 monitory+kláveska a myšidlo,  aby ta práce odsejpala člověk si neku***l oči a záda. Ale kdo chce kam, pomožme mu tam....

Ivan Nový

« Odpověď #23 kdy: 23. 10. 2016, 12:39:27 »
Citace: JmJ link=to   pic=14095.msg182854#msg182854 date=1477208917

Jestli to nebude tím, že MAC není MAC ale PC. Nebo snad MAC má dnes nějaký vlastní procesor?

« Odpověď #24 kdy: 23. 10. 2016, 12:46:01 »
Citace: JmJ link=to   pic=14095.msg182854#msg182854 date=1477208917

Jestli to nebude tím, že MAC není MAC ale PC. Nebo snad MAC má dnes nějaký vlastní procesor?

A na to jsi přišel jak, že by zrovna tohle byla podmínka?

A nenapadlo tě, že by mohlo v závislosti na kontextu PC znamenat jak nadmnožinu zahrnující Macy tak "protiklad" Maců?

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #25 kdy: 23. 10. 2016, 13:25:43 »
Nechapu co mate porad s tema konektorama... Jako ok, nekdo to asi fakt potrebuje, ale ja jak premyslim tak jsem USB pouzil naposledy tak pred rokem, ethernet jako konektor primo v notebooku asi snad nikdy na soucasnem stroji(4roky).

Tak diky, ale ja je pouzivam. Prest RJ-45 nastavuji routery a USB pouzivam furt. Zalohuju na externi disk, pouzivam externi wifi s antenou. Na jednom miste proto, abych se dostal na vzdalenejsi AP a useril si jeden hop po pomale lince, na druhem miste k tomu mam prisroubovanou smerovou antenu a napojuju se pres souseda na druhe strane ulice. Krome toho me serou touchpady a mam mys.

Citace
Mys pres modry zub....

A jeste abych se sral s baterkama pro mys....

« Odpověď #26 kdy: 23. 10. 2016, 13:36:58 »
d) na klavesnici chyby "pulka" normalnich klaves. pouzivate treba radi VIM, tak si to uzijte, bez primeho pristupu ke klavese insert.
Já jsem insert ve vimu nikdy nepoužil. K čemu to je? Do insert modu jdu přes i nebo o. Kromě toho se dají bindingy ve vimu nastavit jakkoli, takže moc nechápu, v čem by měl být problém.

P.S. http://kbd.rzw.jp/wp-content/uploads/2013/09/Sun_Type4_01.jpg ;)

Klik touchpadem mi proste nesel.
V MacOSu se dá nastavit, že jako klik funguje klepnutí na touchpad (bez kliku, jenom klepnutí). Jestli někdo neumí ťuknout prstem, tak to pro něj není, telepatické ovládání ještě Mac nemá, to je pravda :)

Dodnes nevim, jak se da scrollovat v gui, kdyz to chcete ovladat treba mysi, protoze scrollovani se da delat jedine dvema prsty po touchpadu, neb scrollbary jsou ve vychozim stavu skryte a jen se na chvili objevi, kdyz scrollujete. Inu na displayi milion x milion pixelu se musi i tech 20 pixelu na scrollbaru usetrit.
1. touchpadem (zdaleka nejpohodlnější)
2. kolečkem na kolečkové myši
3. gestem na gestové myši
4. najetím šipkou k okraji okna - scrollbar se objeví (vůbec nepoužívám, je otravné někam myší jezdit)
5. pokud to aplikace chce, je scrollbar viditelný pořád (např. Chrome)

f) Nejspis stejne jako vsichni uzivatele macu, ktere ja jsem potkal, dopadnete tak, ze si nainstalujete widle do virtualu.
Já vidle na Macu nemám a nikdy jsem neměl. Takže asi všichni kromě mě :)

Jinak, jestli někdo z nějakého důvodu potřebuje Win k práci a zároveň chce ne-win OS, tak nejspíš dá Win do virtuálu. Nějak mě nenapadá, jak jinak by to měl udělat. Čím se to liší od Linuxu?

MacPorts a homebrew obsahují velkou část OSS aplikací dostupných na Linuxu.

Mám opačný problém: na Macu mám suprový GitX, nenašel jsem nic podobně pohodlného pro Linux. Co z toho plyne? Nic.

A čím se to liší od situace na Linuxu? (OP pokud vím zvažuje MacOS vs. Ubuntu)

Ziju s pocitaci od roku 89. Nepamatuju si, ze by nekdo nekdy rikal, ze mac je dobry na programovani
Jak psal zboj výš: když si pustíš libovolné video o IT, pravděpodobnost, že přednášející bude mít Mac je postatně vyšší než jeho tržní podíl. Chytrému napověz...

Dnes PC zvlada vse potrebne. Pokud si chcete s pocitacem hrat, pokud chcete vypadat zajimave, pokud chcete delat s multimedii a chcete se od zakladu znovu ucit ovladat pocitac, a pokud mate zbytecne penize pak si poridte mac.
...anebo pokud chcete rock-solid unixový systém, který se nerozesere s každým druhým upgradem, o který se nemusíte starat, a na který máte v případě potřeby k dispozici různé komerční aplikace a drivery. V takové kategorii totiž MacOS nemá konkurenci.

A já mám doma zase jenom na hraní Windows. Co z toho plyne? Opět nic.

« Odpověď #27 kdy: 23. 10. 2016, 13:42:18 »
Jinak mám dva kolegy mackaře, oba dva tam už mají dualboot na widle+winoffice, protože bez toho se v jejich reálným životě prostě fungovat nedá a samozřejmě s patřičnou a zde hezky popsanou schizofrenií přepínání prostředí. Jeden z nich takhle funguje na home opice a děsím se okamžiku, kdy se mu ten zázrak posere a on nám sdělí, že dalších 20 dnů bude polofunkční.
A kdyby měli Linux, tak by ta situace byla jiná v čem? Pokud potřebují MS Office pod Win, tak holt musí mít Win, to dá rozum.

Mimochodem, pro Mac MS Office existují, pro Linux ne.

jurdo

« Odpověď #28 kdy: 23. 10. 2016, 13:51:01 »
Kupovat Mac za vyse 2200€ je podla mna uplne zbytocnost a vyhodene peniaze.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #29 kdy: 23. 10. 2016, 13:52:33 »
Já jsem insert ve vimu nikdy nepoužil. K čemu to je? Do insert modu jdu přes i nebo o. Kromě toho se dají bindingy ve vimu nastavit jakkoli, takže moc nechápu, v čem by měl být problém.

Co treba ve zvyku? Prechazet mezi ruznymi klavesnicemi, kde se veci delaji jinak, je opruz.