Problém je, že minulé vedení ministerstva práce se rozhodlo, že bude švarcsystém pokutovat a to tím stylem, že když má úředník pocit, že se jedná o švarcystém, tak dá pokutu a na nesplnění formálních znaků kašle. A úředník měl ten pocit často, protože mu jeho šéfové vysvětlili, že když ten pocit mít nebude, tak nebude mít práci.
Jestli myslíš Drábka, tak ten sám říkal, že mu jde o ty případy, kde je to zjevný švarcsystém. Jestli tomuhle prohlášení odpovídala i praxe, to nevím.
Zde jako pametnik upresnim, ze je nejen "povolene", ale na rozdil od ruznych patvaru i spravne. Rika se tomu tak podle jednoho pana Svarce
No jo no, já jsem si nepamatoval, jestli se jeho jméno psalo německy nebo počeštěně
Skod se jako zivnostnik nebojim, kdyz chce nekdo neco co se bojim tak do toho nejdu. Navic ani nepamatuju kdyz jsem na neco podepisoval smlouvu. A po novym roce bude sro od kačky (proste nemam 200 tyček ladem bo jsem na materske).
Na tohle bacha. Nejsem právník, ale kámoš - důvěryhodný právník se mi na to koukal, včetně judikátů a co jsem tak pochopil, neodborně řečeno problém je v tom, že v našem právu není možné se smlouvou dopředu vzdát nějakých práv do budoucna, takže ani nemůžeš napsat smlouvu tak, aby ti stopro garantovala, že tě zákazník nebude žalovat o nějakou škodu.
Takže nejlepší, na co jsme přišli, je dát do smlouvy nějaké ocenění majetku, který můžeš posrat (např. "souhrnná cena dat, se kterými bude dodavatel pracovat, je 100 tisíc Kč" a ideálně na tuhle částku se pojistit. Plus nějak ošetřit, že změnu ceny ti musí dát vědět.
To všechno samozřejmě v případě, že se ti to chce řešit. Neřešit to a doufat, že spolupracuješ s lidma, kteří tě nikdy žalovat nebudou, jde taky (to myslím naprosto nepejorativně, to je legitimní strategie).