Jde o pomocné jednoúčelové aplikace, primárně pro testování/oživování HW nějakou (neIT) tetou nebo študákem na brigádě. Nemůžu trávit týden vývojem takové aplikace.
Co za gui toolkit v Pythonu používáte? Většinou ty knihovny kopírují nativní architekturu použitého gui toolkitu, takže tam se toho zase tak moc neušetří. A vytvořit jednoduché okno s tlačítkem v fltk v C++ je tak na 6 řádek. A přidání dalšího tlačítka je další jeden řádek (+ řádek na connect). Gtkmm bude trochu víc ukecané, ale to počítám i binding do Pythonu.
Ale jinak nelze spoléhat, že to, co poběží na jedné platformě, poběží stejně automaticky i na jiné tj. testovat je to potřeba všude. Také(a nejen) proto bych se multiplatformního prostředí ideálně zbavil, protože to jsou další náklady včetně rizika výpadků. Ale chápu, že někdy to není možné. Proto také píšu o prioritách a nikoli podmínkách.
Už jsem viděl i jednostránkový jednoduchý formulářový projekt, který nabral víc než měsíc zpoždění, kvůli ladění reactu v multiplatformním prostředí z důvodu anomality Androidu, místo aby použili plain JS.
Pokud bych neměl přístup ke svým starším výplodům, tak v pythonu toto realizuju cca za den. Díky recyklaci přechozích projektů je to v reálu méně. Díky tomu se taková aplikace vyplatí už od ~200ks sérií HW. Pokud by něco jiného splnilo požadavky výše uvedené se srovnatelnou časovou náročností, pak by to stálo za zkoušku, ale zatím jsem na to nenarazil.
Recyklace je esenciální pro všechy prakticky myslitelné programovací prostředí skrz knihovny/moduly/atd.
Není mým cílem přesvědčit vás, ať to děláte jinak. Ostatně už jsem uvedl, že sám píšu řadu věcí v podobném duchu - v mém případě v Ruby.
Ptal jste se v čem jiném než pythonu to psát. A já odpověděl, že v čemkoli. Protože zrovna uvedenou funkcionalitu uděláte i v c++ nebo mé oblíbené vale prakticky stejně rychle. Nehledě na jiné dynamicky typované interpretované jazyky. Nevidím jedinný benefit na straně Pythonu.
Příklad s len() je sice trefný, ale neovládám tím jadernou elektrárnu, takže akademické otázky jdou stranou, ekonomika rozhoduje.
Určitě, ale tohle bylo zmíněno v kontextu začátečníka a já fakt tohle nejsem schopen 12 letému synovi vysvětlit a vzhledem k tomu, že se docela rychle naučil Ruby, tak nad těmito podivnostmi jen kroutí hlavou a já krčím rameny a říkám „prostě Python...“.
Ale rozhodně neříkám, abyste se vzdal Pythonu, když ho už ovládáte. Jen to není svatý grál...